Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 72
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ponovljeno suđenje

Krajinski teritorijalac ponovno oslobođen za ratni zločin kod Novske

Zatvor, ilustracija
Foto: Thinkstock
29.03.2016.
u 15:48

rema prvoj optužnici tužiteljstvo je Vukajliju teretilo da je svog vremešnog sunarodnjaka ubio samo zato što je pokušao zaštititi Grgiće

 Bivši "krajinski" teritorijalac Mitar Vukajlija danas je u ponovljenom postupku nepravomoćno oslobođen za ratni zločin protiv civila jer je sud zaključio da usmrćivanje 84-godišnjeg Jovana Ljiljka nije bilo ratni zločin već "obično" ubojstvo za koje je nastupila zastara.

Također, sud je zaključio da Vukajlija 1. listopada 1991. u selu Borovac kod Novske nije zlostavljao, ponižavao i zastrašivao dvojicu hrvatskih civila Matu i Ivicu Grgića.

Prema prvoj optužnici tužiteljstvo je Vukajliju teretilo da je svog vremešnog sunarodnjaka ubio samo zato što je pokušao zaštititi Grgiće. No, u izmijenjenoj optužnici stoji da je rafal iz automatske puške prema Ljiljku koji je bio na prozoru svoje kuće ispalio bez vidljiva povoda, da bi potom utrčao u njegov dom i ubio ga.

Obrazlažući presudu sudac Tomislav Juriša kazao je da ni tijekom novog suđenja nije dokazano da je Vukajlija kao teritorijalac tzv. SAO Krajine širio strah među civilima. Potvrdio je da je ubio Liljka, no on je mogao biti i kolateralna žrtva drugog sukoba, kazao je sudac.

Svjedoci ubojstva, prema sučevu obrazloženju, nisu čuli o čemu su Grgići razgovarali s Vukajlijom, a iz ranijeg je suđenja poznato da su Vukajlija i Ljiljak od prije bili u lošim odnosima.No, iako je nepravomoćno oslobođen Vukajlija kao ni nakon prvog suđenja nije pušten na slobodu, jer je u međuvremenu završio u zatvoru u Lepoglavi zbog gospodarskog kriminala.

Kao teritorijalac obuhvaćen abolicijom Vukajlija je nakon rata ostao u Hrvatskoj i počeo se baviti poduzetništvom, ali je zbog prijevara pobjegao u Srbiju. Od tamo je izručen nakon uhićenja 2009. temeljem Interpolove tjeralice, a Srbija je odobrila da mu se u Hrvatskoj sudi i zbog ratnog zločina.

>> Osuđenom prevarantu prijava za ratni zločin iz 1991. godine

Komentara 10

Avatar WHAZZUP
WHAZZUP
16:40 29.03.2016.

ovi komunistički sudovi sa jugoslavenskom sudskom praksom+udba....osuđuje samo Hrvate....a srbi abolirani....to im je pod obavezno razmišljanje....to su četnički komunistički teroristi svojim petokolonaškim djelovanjem shvatili pod obavezno

1T
10.travanj
16:31 29.03.2016.

Srbija je odobrila da mu se u Hrvatskoj sudi zbog ratnog zlocina, strasno zar Hrvatska mora srbiju pitati kome ce suditi za ratne zlocine pocinjene u Hrvatskoj

GO
goran2hr
16:49 29.03.2016.

Ova sudska "obrazloženja", raznih oslobađajućih presuda, martićevcima i sl. družini su genijalna. Trebalo bi ih uvezati u knjigu. Žrtva nije ubijena kolcem, nego kalašnjikovom, nije bilo doba mira nego rata, ubojica je bio teritorijalac tzv. SAO krajine, ali to sve po "hrvatskom" sudu nema veze sa ratom i lik je slobodan. Meni kao Hrvatu, danas ih je teško shvatiti, a za sto godina biti će to fantastika. Kakav li će tek cirkus biti, obrazloženje oslobađajuće presude za kapetana Dragana?!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije