Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 134
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
daljinsko očitanje

Kraj paušalnih računa, do 2030. struju ćemo svaki mjesec plaćati koliko potrošimo

27.02.2015., Sibenik - Ocitanje brojila elektricne energije
Foto: Duško Jaramaz/PIXSELL
25.09.2015.
u 19:51

Ako korisnik želi novo brojilo odmah, sam snosi troškove od 2000 kuna

Distributeri električne energije u Hrvatskoj od 1. listopada ove godine imaju obvezu svim potrošačima ugraditi brojila za daljinsko očitanje potrošene struje. Tako će u doglednoj budućnosti na adrese kupaca stizati mjesečni računi za električnu energiju kao što već im već stižu računi, primjerice, za telekomunikacijske usluge – točno onoliko koliko su taj mjesec i potrošili. Paušali i šestomjesečni obračuni otići će u povijest. Početkom sljedećeg mjeseca, naime, stupaju na snagu novi Opći uvjeti za korištenje mreže i opskrbu električnom energijom koje je još u srpnju ove godine donijela Hrvatska energetska regulatorna agencija (HERA).

Rok za zamjenu

Doduše, rok za zamjenu starih elektromehaničkih brojila novima za daljinsko očitanje za kućanstva čak je 15 godina od dana stupanja Općih uvjeta na snagu, no distributeri imaju rok od godine dana da izrade plan zamjene brojila za 95 posto svojih korisnika. Trošak ugradnje novih brojila snosit će distributeri.

Ako kupac pak sam zatraži njegovu ugradnju, onda on i snosi troškove. Nabava i ugradnja novog brojila stoji oko 2000 kuna. U HEP-u kažu da će dinamika ugradnje brojila s daljinskim očitanjem pratiti rokove baždarenja postojećih brojila.

A dok se nova brojila ne ugrade, i dalje će se primjenjivati šestomjesečni obračuni potrošene električne energije. Novost za one koji svaki mjesec dostavljaju stanje svojih brojila u elektre jest da im distributeri više neće moći naplaćivati naknadu za slanje mjesečnih računa, koju je dosad, primjerice, HEP naplaćivao 10 kuna. Novi Opći uvjeti zabranjuju distributerima da privremeno isključenje isporuke struje zbog neplaćenih računa, radova i sličnog započinju u petak, subotu ili nedjelju, na državni praznik ili dan prije praznika. U HEP-u kažu da je ta odredba i dosad postojala u Zakonu o tržištu električne energije i da se HEP ODS u svojoj dosadašnjoj praksi pridržavao te zakonske odredbe.

– Bitna je novost jasna i nedvosmislena odredba o obvezama opskrbljivača i njihovih zastupnika (akvizitera) prilikom davanja ponuda za opskrbu električnom energijom, prije potpisivanja samog ugovora. Prema članku 11. Općih uvjeta, opskrbljivaču nije dopušten nepošten i/ili zavaravajući način prodaje – navode u HEP-u. Dodaju da novi Opći uvjeti donose povlasticu za kupce i u pogledu produljenja roka za privremenu obustavu isporuke električne energije na njihov zahtjev s tri na pet godina, bez gubitka prava na korištenje mreže, a pritom korisnik mreže ne plaća naknadu dulje od tri mjeseca.

Vraćeni limitatori

Predsjednik Saveza udruga za zaštitu potrošača Nenad Kurtović ističe da su u novim Općim uvjetima vraćeni limitatori strujnog opterećenja koje će imati svako kućanstvo. Ako limiti nisu utvrđeni u elektrosuglasnosti, oni su u Općim uvjetima određeni za jednotarifni priključak od 7,36 kW, a za trofazni od 17,25 kW. Kurtović ističe da su te snage dovoljne i za luksuzne stanove, a kamoli ne za prosječno hrvatsko kućanstvo.

>> Vlada potpisala ugovor s opskrbljivačima struje. 'Neće biti povećanja cijena zbog vaučera'

>> Opskrbljivači: Cijena struje ostat će ista

Komentara 15

Avatar Hazl113
Hazl113
22:35 25.09.2015.

Laž i netočno je napisano da telekomuhnikacijske usluge plaćamo koliko potrošimo. a što je sa pretplatom!? Ne znam koliko sam već puta pisao o tome da nas država pljačka pošto plaćamo razne paušale za struju, plin, vodu i pretplate. Zar ne bi bilo pošteno platit potrošnju struje, vode, plina i telefonskih usluga koliko ih trošimo. Ovako su moji računi radi tih paušala i petplata veći od 100kn trošio sve te resurse, ili ne. Zato je adekvatna riječ za to lopovluk i pljačka.

DU
Deleted user
20:18 25.09.2015.

Nema 2 rješenja: 1) brojilo na bonove, koje do sada bilo sporadično - za neuredne platiše - po novom bi trebalo im se staviti pod muß pa tko voli s Živim zidom razmatrati tezu da je el. energija javno dobro, nek glasuje za njih. 2) bilateralno brojilo, kakvo postoji u Vel. Britaniji odnosno tko ima solarne naponske panele ili vjetrogenerator na krovu/ u dvorištu "izbacuje" višak kWh u mrežu kad su povoljni meteo uvjeti, a kad ih nema - onda iz mreže kupuje kWh lokalne elektrodistribucije. To je znatno više fair rješenje nego sadašnje da se subvencionira postavljanje panela i da vlada kaos glede onih koji imaju pravo (sjetite se pošt. afera s predajom zahtjeva) i stalne promjene cijena takve el. energije koja dovodi u opasnost cijeli projekt.

AM
Axis Mundi
20:44 25.09.2015.

pa ni sada ne plaćam paušalno, nego po potrošnji. ?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije