Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
CENTAR EU

Kraj ‘letećeg cirkusa EU’ - Bruxelles postaje jedino sjedište EP-a?

bruxelles
Foto: Milan Ilić
1/2
20.11.2013.
u 14:45

Francuska bi mogla staviti veto jer ne želi da se Parlament seli iz Strasbourga

Europski parlamentarci danas će pokušati stati na kraj “letećem cirkusu” u kojem su prisiljeni sudjelovati seljakajući se svaki mjesec iz Bruxellesa u Strasbourg i natrag. Prijedlog, koji je već dobio podršku većine zastupnika na nadležnom odboru, a danas o njemu glasuju svi zastupnici na plenarnoj sjednici u Strasbourgu, traži od 28 zemalja članica EU da dopuste Europskom parlamentu da sam odlučuje o tome gdje će mu biti sjedište.

Velika ušteda

Trenutačno je EP jedini parlament na svijetu koji ima sjedište ne u jednom, ne u dva, nego čak u tri grada u tri države. U Bruxellesu europarlamentarci održavaju sjednice odbora, u Strasbourgu svakoga mjeseca imaju po jedan tjedan plenarnog zasjedanja, a u Luxembourgu stoluju administrativne službe EP-a.

Stalno seljakanje ljudi i materijala stvara dodatni trošak od oko 180 milijuna eura godišnje, a po 600 milijuna eura uloženo je u gradnju velebnih zdanja u Strasbourgu i Luxembourgu. Unutar EP-a postoji većina koja želi da Bruxelles bude jedino sjedište EP-a, ali problem je u tome što Euparlament ne odlučuje o tome. O tome odlučuju zemlje članice EU koje bi morale promijeniti temeljni propis Unije, Lisabonski ugovor, jer u njemu je zapisano da je francuski Strasbourg sjedište Europskog parlamenta. Za promjenu Lisabonskog ugovora potrebna je jednoglasna odluka svih država, a Francuska se oštro protivi ideji da Strasbourg više ne bude sjedište EP-a.

No europski parlamentarci su pronašli put kojim se nadaju neutralizirati francuski veto. U prijedlogu odluke, koja se usvaja danas, ne traže ništa drugo nego da članice daju ovlasti samom Europskom parlamentu da u budućnosti odredi gdje će imati sjedište. I za to je potrebna promjena Lisabonskog ugovora, i za davanje takvih ovlasti EP-u je potrebna suglasnost članica, pa i Francuske, no državama je puno teže reći da ne žele dati jedinoj demokratski izabranoj instituciji EU da odlučuje o radu.

I Hrvatska je “za”

– I vaša nas Vlada podržava u borbi za jedinstveno sjedište – kaže nam Edvard Kožušnik, češki europarlamentarac koji je pisao pisma svim državnicima zemalja EU i pitao ih jesu li spremni poduprijeti ideju da se EP-u daju ovlasti da sam odluči o sjedištu. Kožušniku je uime premijera Zorana Milanovića odgovorio šef kabineta Tomislav Saucha: “U osnovi RH podupire sve oblike racionalizacije aktivnosti i troškova Europskog parlamenta”.

Komentara 1

DZ
dzukaficuka
10:43 26.11.2013.

Nasa Vlada nema pojma o zivotu kao i svi Ministri i njihovi savijetnici sve olosi nepismeni bez ideja KLIMAVCI korumpirani .Nesmiju da zinu a svoje misljenje niti nemaju i to je to.Trba ih pod hitno smijeniti uzeti Mirovine od sabora i krivicno ih progoniti za Lopovluk i ne sposobnost.Jer ne znanje ne stiti od Krivicnog progona i odgovornosti.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije