Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 168
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
KUNA OTIŠLA U POVIJEST

Kraj jedne ere: U Hrvatskoj se od danas može plaćati samo u eurima

Uvođenje eura dovelo je do poskupljenja što su mnogi poslovni subjekti iskoristili
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL
1/2
15.01.2023.
u 07:31

Ako vam je u novčaniku ostala koja novčanica ili pak kovanice kune, cijelu ovu godinu mogu se mijenjati za eure u bankama, u pošti te Fini, a sljedeće tri godine u Hrvatskoj narodnoj banci.

Kuna je u subotu u ponoć službeno otišla u povijest jer je završilo dvotjedno razdoblje dvojnog opticaja u kojemu su građani osim eurima, proizvode i usluge mogli plaćati i kunama. Od danas se plaća isključivo u eurima.

Gdje i kako mijenjati kune od 15. siječnja

Ako vam je u novčaniku ostala koja novčanica ili pak kovanice kune, cijelu ovu godinu mogu se mijenjati za eure u bankama, u pošti te Fini, a sljedeće tri godine u Hrvatskoj narodnoj banci. Glavnu ulogu u postupku zamjene valute imat će banke, Fina i Hrvatska pošta d.d. u čijim će se poslovnicama tijekom prvih dvanaest mjeseci od dana uvođenja eura moći bez naknade uz primjenu fiksnog tečaja konverzije provesti zamjena valute. Broj novčanica i kovanica kuna koje će se moći zamijeniti za eursku gotovinu u jednoj transakciji bez naknade bit će ograničen na najviše 100 novčanica i 100 kovanica u Hrvatskoj pošti i Fini, dok će se u bankama zamjena moći vršiti bez naknade za neograničeni broj komada. Međutim, treba napomenuti da će građani kunsku gotovinu moći bez ikakvih ograničenja i naknada konvertirati u eure polaganjem novca na bankovne račune.

VIDEO: Trgovci zaziru od novčanice koju zovu 'Bin Laden', o svemu se oglasio i HNB

 

Od 1. siječnja 2024. godine banke, Fina i Hrvatska pošta prestaju pružati uslugu zamjene valute, a novčanice i kovanice kuna moći će se zamijeniti samo kod HNB-a, i to također bez naknade. HNB će trajno mijenjati novčanice kuna, dok će se kovanice moći zamijeniti u roku od tri godine od dana uvođenja eura, odnosno do 31. prosinca 2025. godine.

Od 15. siječnja trebali bi biti u funkciji svi bankomati koji privremeno nisu radili zbog uvođenja eura. S današnjim danom ukida se i mogućnost podizanja gotovine debitnim karticama na bankomatima drugih banaka bez naknade. Bankomati će zasad davati samo novčanice od 10 i 20 eura, a od travnja dodat će im se i novčanice od 50 eura. Novčanica od stotinu eura nudit će se samo iznimno i to na mjestima gdje bankari procijene da puno ljudi podiže puno novca.

Gdje će završiti kovanice i novčanice kune?

Hrvatska narodna banka (HNB) već tjednima povlači iz prometa kovanice i sprema ih u stometarsku halu u sastavu vojarne HV-a Croatia u Novom Zagrebu.

– Do sada je iz optjecaja povučeno oko 2600 tona kovanica kune i naši građani još uvijek masovno polažu i mijenjaju kovanice kune u bankama. Očekujemo da će te kovanice kune doći do HNB-a u sljedećih nekoliko tjedana, kažu u HNB-u. Oz opticaja je povučena polovina planiranih tona kovanica, od količine koju su, ukupno bili procijenili na 5200 tona i ukupne vrijednosti 1,1 mlrd. kuna, odnosno oko 146 milijuna eura.

Što se tiče novčanica kuna, koje vrijede znatno više od kovanica, one se paralelno s povlačenjem iz optjecaja sukcesivno uništavaju na sustavima za obradu novčanica koji imaju mogućnost njihova uništavanja i koji broje svaki izrezani primjerak. Povučene novčanice kuna deponiraju se u posebnom prostoru u trezorima HNB-a pa potom idu na rezanje.

PODSJETITE SE: Kune možete trošiti još danas, a velika promjena građane čeka od sutra na bankomatima

Ključne riječi

Komentara 11

Avatar kenshi
kenshi
10:42 15.01.2023.

Sada smo svi centaši!

NO
Nostromo
08:12 15.01.2023.

Kraj jedne EURE??? E moji pismeni novinari. Tko li vas tako pismene uopće zapošljava.

HO
Homophob
12:58 15.01.2023.

Konacno se bratija rijesila ustaske valute! Sad ce im biti lakse primati placu iz hrvatskog proracuna!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije