Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 29
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?

Kosor: Odavanje vojne počasti na pogrebima branitelja zakonska je obveza i iskazivanje poštovanja

25.11.2008.
u 14:20

Odavanje vojne počasti na pogrebima hrvatskih branitelja zakonska je obveza i znači iskazivanje poštovanja, ali i zahvalnosti hrvatskim braniteljima, izjavila je danas potpredsjednica Vlade i ministrica branitelja Jadranka Kosor komentirajući na traženje novinara jučerašnju izjavu predsjednika Republike Stjepana Mesića o mogućnostima uštede na pogrebima hrvatskih branitelja.

Đakić: Mesićeva je izjava o braniteljskim pokopima sramotna

Udruge 100-postotnih HVRI-ja i HKV-a: Mislili smo da Mesić priča vic

Mesić: Uštedimo i na pokopima branitelja

Ministrica obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti također je rekla da se ta zakonska odredba poštuje i za tu je namjenu planiran novac i za sljedeću godinu.

Ta je zakonska obveza na snazi od 2005. i ugrađena je u Zakon na izričito inzistiranje hrvatskih branitelja i braniteljskih udruga, rekla je ministrica Kosor nakon što je u Ministarstvu potpisala ugovore o sufinanciranju skloništa i savjetovališta za žene žrtve nasilja.

- To je iskazivanje poštovanja države, poštovanja svih građana i građanki Republike Hrvatske prema doprinosu branitelja u obrani suvereniteta Republike Hrvatske - istaknula je, dodajući da ta proračunska obveza Ministrstvo stoji otprilike između sedam i osam milijuna kuna na godinu.

- Svi branitelji, odnosno sve obitelji hrvatskih branitelja ne koriste tu mogućnost - naše statistike kažu da otprilike polovica obitelji hrvatskih branitelja traži ispunjavanje te obveze - rekla je Kosor.

Na molbu novinara da odgovori treba li se, po njezinu mišljenju, na tome štedjeti, potpredsjednica Vlade je rekla kako je njezino mišljenje da bi "to mogla biti tema za eventualno razmišljanje kad bi situacija uistinu bila katastrofalna, a ona to nije".

Kosor je novinarima također rekla kako ne želi s predsjednikom države komunicirati putem medija.

Kao jednu od mjera štednje predsjednik Mesić je jučer, gostujući u emisiji Hrvatskoga radija "S Predsjednikom uz kavu", naveo i odavanje počasti na pogrebima branitelja u kontekstu odluke da se svim braniteljima na pogrebu odaje vojna počast.

Predsjednik je rekao da na pet pogreba na dan u raznim dijelovima Hrvatske vojska mora slati vod vojnika sa svim počastima, pucanjima, dnevnicama i svime što pogreb traži. To je dosad na godinu angažiralo 13 tisuća vojnika, rekao je predsjednik Mesić i ustvrdio kako se tu može naći ušteda. Zauzeo se za to da se "branitelj otprati s vijencem na kojem će pisati tko ga ispraća, a ne mora biti kao što je slučaj kad pogine vojnik u ratu ili kad umre aktivni vojnik".

(Hina)

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije