Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 196
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Turizam

Kosor: Hrvatska dvostruko bolja od konkurencije s Mediterana!

kosor, bajs (1)
Željko Hladika/PIXSELL
12.12.2010.
u 10:21

Prve procjene govore da će ukupni prihodi od turizma u proračunu ove godine biti 4,5 posto veći nego lani, kazala je jučer premijerka Jadranka Kosor. U 2011., najavio je pak Bajs, mogli bi se uvesti izravni letovi iz Hrvatske u SAD.

Turistička 2011. godina neće biti nimalo laka, ustvrdili su jučer ministar turizma Damir Bajs i premijerka Jadranka Kosor, ali RH je prema podacima Svjetske turističke organizacije u trećem kvartalu, pohvalili su se, ostvarila rast od 4,5 posto u turističkim rezultatima, dok je Europa imala tek 2,6, a Mediteran 2,1 posto rasta.

Zadržala tržišni udio

Time je Hrvatska uspjela zadržati povećan udio na europskom tržištu. Premijerka Kosor, koja je jučer u Zračnoj luci Zagreb vodila sjednicu Povjerenstva za turizam, kazala je pak da prve procjene govore da će ukupni prihodi od turizma u proračunu ove godine biti 4,5 posto veći nego lani.

– Bez namjere da politiziram, poručujem da Vlada neće pristati na prijedloge oporbe da se dodatne dvije milijarde kuna u proračunu namaknu oporezivanjem turizma – nije propustila napomenuti premijerka.

Hrvatska je prema svim pokazateljima ove godine ostvarila za gotovo tri četvrtine bolje rezultate od prosjeka Europe, dvostruko bolje rezultate od mediteranskih zemalja, koje su joj i najveći konkurenti, te dosad najbolje rezultate u apsolutnim brojkama u dolascima i noćenjima, tvrde u Ministarstvu turizma.Tako su se i u studenom nastavili dobri trendovi te je na Jadranu i u gradu Zagrebu bilo 7,6 posto ukupnih turističkih dolazaka (143.000) više nego u istom razdoblju lani, 14,3 posto više stranih dolazaka te 57.000 (0,7 posto) više domaćih dolazaka. I ukupnih noćenja bilo je 4,8 posto više (358.000), kao i 17,2 posto više noćenja stranih turista, ali ostvareno je 13 posto manje noćenja domaćih turista.

Interes za novi terminal

Za 6 posto porastao je i zračni prijevoz što je, tvrdi Bajs, posljedica Vladinih mjera koje pomažu zračnim prijevoznicima. Bajs je najavio da bi se iduće godine napokon mogli stvoriti i uvjeti za uvođenje izravnih letova iz RH prema SAD-u, što dosad zbog ocjena američkih zračnih vlasti nije bilo moguće. To ipak ne znači da bi avioni Croatia Airlinesa izravno letjeli za SAD nego bi CA imala letove povezane s američkim prijevoznikom preko europskih zračnih čvorišta. Premijerka Kosor tvrdi da su strani ulagači pak zainteresirani za ulaganje u gradnju novog terminala Zračne luke Zagreb.

Komentara 105

TN
the_number
12:07 13.12.2010.

Ljudi misle da je kod nas najgore ali moraju pogledati i druge zemlje i vidjeti da nigdje nije idealno i da svaka zemlja ima svojih problema.Hrvatska još dobro stoji u odnosu na zemlje u regiji i po turizmu i po napretku u ostalim državnim segmentima.

OB
-obrisani-
12:35 13.12.2010.

bulldog - Sanader je već pospremio novac na sigurno za sve što si nabrojao,,samo je pitanje ,kada će i aktivirati financiranje,,,kako neki kažu : Treba biti strpljiv

OB
-obrisani-
02:54 13.12.2010.

Najsigurniji parovi- uvjerite se http://vaha-tips.blog.hr/

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije