Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Zanimljivosti

Ako vas desetero sjedi za stolom koliki je rizik zaraze od koronavirusa? I to se može izračunati!

Autori napominju da njihov model samo izračunava vjerojatnost da je netko u vašem društvu zaražen, a ne i kolika je vjerojatnost da ćete se i vi zaraziti jer to ovisi o previše varijabli, poput nošenja maske i prozračivanja prostorije
16. studenoga 2020. u 09:03 2 komentara 1142 prikaza
THE CANADIAN PRESS 2020-09-26
Foto: Graham Hughes/Press Association/PIXSELL

Ako vas danas desetero sjedi za stolom u Pragu, rizik da je najmanje jedna osoba zaražena koronavirusom iznosi 58 posto. U Parizu je rizik 32, a u Washingtonu 18 posto. Taj ćete izračun dobiti zahvaljujući internetskom alatu koji je razvila skupina američkih znanstvenika i omogućuje ljudima da procijene rizik od zaraze na okupljanjima.  

Roberto Soldić spavao u dvorani i trenirao Filmska priča Hrvata: Rođen u Bosni za vrijeme rata, u Njemačku otišao trbuhom za kruhom...

Matematika je jednostavna i temelji se na službenim podacima o širenju pandemije u realnom vremenu. Autori su znanstvenici s Tehnološkog instituta u Georgiji, a njihova je metodologija dobila potvrdu objavom u prestižnom časopisu Nature. 

Na stranici koju možete pronaći ovdje zasad se rizik da ste u društvu zaraženog može izračunati za Sjedinjene Države (po okruzima) i za dio europskih zemalja (po njihovim regijama). 

Model uzima u obzir činjenicu da je stvaran broj zaraženih pet do deset puta veći od broja pozitivnih testova, pa korisnik može izabrati jednu od te dvije hipoteze za svoju računicu. Također može birati želi li društvo od pet, deset, pedeset, sto pa čak i 5000 ljudi. 

U paklu Gorskog Karabaha 'Dok mi ležimo u prašini, naš neprijatelj sjedi u Bakuu i traži nas na monitoru'

Autori su zauzeli konzervativan pristup pa računaju da je zaražena osoba pozitivna deset dana, rekao je glavni tvorac programa Joshua Weitz. Epidemiolozi u stvarnosti računaju da je osoba zarazna kraće, pet do šest dana, unatoč tomu što je rezidualna prisutnost virusa u organizmu dulja. 

Autori napominju da njihov model samo izračunava vjerojatnost da je netko u vašem društvu zaražen, a ne i kolika je vjerojatnost da ćete se i vi zaraziti jer to ovisi o previše varijabli, poput nošenja maske i prozračivanja prostorije. 

"Nadamo se da će ove informacije rezultirati time da ljudi ne organiziraju veće događaje i da preispitaju svoje sudjelovanje u njima", rekao je Weitz.

 

>> VEČERNJI TV Ekskluzivno smo isprobali dvije nove igrice za PlayStation 5

Jeste li među njima?
Sve shvaćaju ozbiljno i osobno: Ovo su najosjetljiviji znakovi horoskopa
Pevex
BICIKL U PROMETU
Infrastruktura i edukacija kao preduvjet za razvoj biciklističke kulture u Hrvatskoj
  • sisavac:

    svašta, amer nešto izračunao. pa on je računao i udaljenost do marsa, pa fulao, sonda tresnula, jer su zamijenili u računici kilometre sa miljama... tako je i sa ovim, treba im netko dojaviti da je službena jedinica za udaljenost u ... prikaži još! europi metar, ne stopa, i eto novih brojki. ja i inače ne znam za ni jednu procjenu amerikanaca, u kojoj bi oni bili lošiji od drugih.

  • Avatar hrvat do smrti
    hrvat do smrti:

    o virusu se vrlo malo zna postoje broje oprecnosti..i to jako velike oprecnosti..