Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 122
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
pilot se ubio?

Kineski sateliti snimili plutajuće objekte u moru. Je li to nestali zrakoplov?

avion
12.03.2014.
u 22:14

Snimke su snimljene 9. ožujka, no objavljene su tek danas

Snimke kineskih satelita prikazuju tri plutajuća objekta za koje se vjeruje da su ostaci nestalog zrakoplova Malaysia Airlinesa MH370, prenose strani mediji. CNN navodi da dimenzije objekta iznose 13x18, 14x19 i 24x22 metra. Dakle, riječ je o dosta velikim objektima.

Otkriće je objavio kineski Državni ured za znanost, tehnologiju i industriju za nacionalnu obranu. Snimke su snimljene 9. ožujka, dan nakon nestanka zrakoplova, no objavljene su tek danas.

Prema koordinatama na snimci, ostaci se nalaze negdje u Južnom kineskom moru, između Malezije i Vijetnama.

Posljednje riječi

– Sve je u redu, laku noć – posljednje su riječi koje je izgovorio pilot zrakoplova Boeing B777-200 kompanije Malaysia Airlinesa uoči nestanka s radara. Bilo je to prije točno pet dana, a ostaci letjelice koja je nestala dok je prevozila 239 ljudi od Kuala Lumpura do Pekinga još nisu uočeni.

Zapis posljednjeg razgovora pilota i malezijske kontrole leta ne otkrivaju da se u posljednjim trenucima puta zbivalo išta što bi dalo naslutiti opasnost, javlja Bild. Ipak, indicije govore da se avion okrenuo i pokušao vratiti na polazište, a postoje i svjedoci koji tvrde da su ga vidjeli u letu sat vremena nakon posljednjeg javljanja pilota. No, pilot nikada nije uspostavio vezu s vijetnamskim kontrolorom u čiji je zračni prostor ušao.

Nagađanja i svjedok nesreće

U nedostatku dokaza policija i dalje ne odbacuje scenarij da je zrakoplov bio meta terorističkog napada, a ne isključuje ni mogućnost samoubojstva pilota ili napad nekog psihički poremećenog putnika.

U međuvremenu, pojavio se muškarac koji pretpostavlja da je vidio pad zrakoplova. Biznismen Ali Fathi Abdul Hadi (29) sa sjevera Malezije tvrdi da je u subotu oko 1.45 sati po lokalnom vremenu na nebu vidio ''jaku svjetlost koja je ubrzano padala''. Kaže da je padala u Južno kinesko more.

– Vidio sam je prije odlaska na spavanje. Nisam previše razmišljao o tome. Ali sljedećeg jutra, kad sam čuo vijest o padu zrakoplova, pomislio sam da je to možda bio on – kazao je Abdul Hadi, prenosi IBT.

Dok se svi ti detalji još uvijek provjeravaju, u javnost su izišli i detalji koji kompromitiraju kopilota Fariqa Abdula Hamida (27) te upućuju na činjenicu da je u prošlosti u više navrata kršio protokol leta.

''Upucavanje'' ženama

Kako piše Guardian, Hamid je znao tijekom leta u kabini ugostiti putnike te se fotografirati s njima, a navodno nije zazirao ni od pušenja cigareta. Jedan od takvih incidenata dogodio se u prosincu 2011. godine tijekom leta od Phuketa do Kupala Lumpura. Mladić je tada u kabinu pozvao putnice, tinejdžerice Jonti Roos i Jean Mare. Poziv im je prenio stjuard kada su sjele na svoja mjesta.

Foto: Reuters/PIXSELL (Ilustracija)

– Oni su u jednom trenutku bili potpuno okrenuti prema nama i nisu gledali u kontrolnu ploču. Pilot je čak uzeo ruku moje prijateljice i čitao joj iz dlana – prepričala je Roos trenutke provedene u pilotskoj kabini australijskom listu Current Affairs. Unatoč tome, Roosova ističe da se ni u jednom trenutku nije osjećala ugroženom. Imala je osjećaj da piloti znaju što rade. Dodala je i kako su nju i prijateljicu pozvali da promijene rutu putovanja i ostanu s njima preko noći u Kuala Lumpuru. Kazala je i da je bila šokirana kada je doznala da je mladi Hamid bio u zrakoplovu koji je nestao.

Kompanija Malaysia Airlines objavila je da je šokirana tvrdnjama mladih Australki.

Otkriveno zašto zvone mobiteli putnika

Dok se traga za nestalim zrakoplovom, obitelji mnogih putnika prijavile su da mobiteli njihovih bližnjih i dalje zvone kada s njima pokušavaju uspostaviti kontakt. Analitičar bežične komunikacije Jeff Kagan objasnio je NBC-ju da to ne mora značiti ništa.

– Kada nekog pozovete i pritisnete dugme “send” i čujete zvonjavu s druge strane, to ne znači nužno da zvoni broj koji ste nazvali – kazao je Kagan. Objasnio je da to u stvari samo znači da je “mreža” u funkciji.

– Telefon može zazvoniti nekoliko puta prije nego ''mreža'' pronađe telefon. Ako ga ne nađe, zvonjava tek onda prestaje – ističe Kagan. Dodao je da se na pozive nitko ne javlja jer najvjerojatnije nije došlo do povezivanja mreže i telefona.

Njegove tvrdnje potkrepljuje i informacija kineskih medija koji prenose da telefoni nestalih zazvone samo dva do tri puta i potom prestanu zvoniti.

Ljutita reakcija rođaka putnika

Obitelji nestalih putnika izgubile su strpljenje pa su se danas obrušile na predstavnike kompanije Malaysia Airlines.

– Kažite nam konačno istinu – vikali su tijekom obraćanja čelnika kompanije te u njihovu smjeru bacali plastične boce.

Komentara 41

JH
Jasna Horvat
11:01 12.03.2014.

Najvažnije nismo saznali iz članka. Da li su djevojke promjenile plan puta ili nisu?

NE
Nepokolebljiv
08:11 12.03.2014.

Mladi "novinari" mozda neznaju ali prije dvadesetak i nesto vise godina se u avionima slobodno pusilo i ulazak u pilotsku kabinu na poziv ili uz dozvolu pilota nije bio "smrtni grijeh". Stvari su se stubokom promjenile nakon sto su teroristiti poceli upotrebljavati putnicke zrakoplove kao oruzje.

DA
daniloobradoviic
09:22 12.03.2014.

Ma dajte , nemogu pronac toliki zrakoplov 5 dana ,iz satelita se vidi svaki manji stakor na zemlji ...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije