Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 186
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ovrha Todorićeve imovine

Američki odvjetnici spremni zastupati Todorića u sporu protiv Sberbanka

Maksim Poletaev
Foto: Boris Ščitar/Večernji list
1/3
21.06.2017.
u 16:45

Ruski Sberbank zaplijenio 18,53 posto Mercatora, udjel u Todorićevu vlasništvu.

Ruski Sberbank preuzima 18,53 posto dionica Mercatora. Taj udjel u vlasništvu je nizozemske tvrtke Agrokor B.V. u vlasništvu Ivice Todorića, a bio je jamstvo za posljednji kredit Agrokoru odobren u veljači ove godine. Istodobno, kako doznaje Večernji list iz diplomatskih izvora, vrhunski odvjetnici i pravnici, među kojima su i neki američki, spremni su zastupati Todorića u mogućoj tužbi protiv ruske banke jer pravni stručnjaci smatraju da su Rusi trebali znati da ne mogu odobriti toliki kredit već opterećenom Agrokoru te da im je jedini cilj bilo preuzimanje Agrokora.

U Mercatoru su nam rekli da preuzimanje dionica neće utjecati na poslovanje tvrtke, a i u Zagrebu su potvrdili da bilo kakvo raspolaganje tim manjinskim udjelom nema utjecaj na budućnost Mercatora kao ni na proces restrukturiranja Agrokora. Jer Agrokor B.V. nije u vlasništvu Agrokora. Stoga i ovaj potez Rusa nije uplitanje u proces predviđen zakonom.

Nema opasnosti za Hrvatsku

Agrokor je vlasnik 69,57% Mercatora i taj udjel, kažu u Agrokoru, nije založen. Objašnjavaju da sva vlasnička prava u Mercatoru koncern ostvaruje na temelju tog većinskog udjela. Udio od 18,53% u vlasništvu je Agrokor Investmentsa B.V. sa sjedištem u Nizozemskoj i u potpunom je vlasništvu Ivice Todorića. Osim dionica Mercatora, osiguranje Sberbanku za posljednji kredit bio je i dio Todorovićeve imovine, tj. Kulmerovih dvora, pa nije isključeno da nakon dionica Mercatora krene i ovrha nad Todorićevom nekretninom.

– Prema informacijama kojima raspolaže izvanredna uprava Agrokora, Ivica Todorić je prilikom podizanja kredita u iznosu od 100 milijuna eura od Sberbanka u veljači ove godine založio dionice Mercatora u vlasništvu Agrokor Investment B.V. kao dodatno sredstvo osiguranja. Tim temeljem Sberbank ima direktan zahtjev prema toj imovini i može pokrenuti postupak ovrhe. Kako Agrokor nije vlasnik Agrokor Investmentsa B.V., na tu se kompaniju ne odnosi Zakon o postupku izvanredne uprave. Izvanredna uprava Agrokora ima ingerencije samo nad vlasništvom Agrokora, a navedeni manjinski udio u Mercatoru to nije – kažu u Agrokoru.

Maksim Poletaev
1/7

Prema navodima slovenskih medija, zaplijenjeni udio u Mercatoru Rusi namjeravaju zadržati do kraja lipnja, a onda ga prodati. Taj potez neće imati nikakav utjecaj na daljnji proces restrukturiranja u Agrokoru. Jedino se može postaviti pitanje bi li se Rusi mogli početi naplaćivati i kroz dionice Agrokorovih kompanija u Hrvatskoj, koje su bile jamstvo za neke ranije kredite. Teško, jer bi to uključivalo tužbe zbog Zakona koji je snazi, a prema kojem će se sve odluke o naplatama, kako i u kojem iznosu, donijeti tek nakon završetka izvanredne uprave, tj. u procesu nagodbe.

Ne zna se još i hoće li Rusi sudjelovati u novom kreditnom aranžmanu od 480 milijuna eura. Protive se jer ne žele roll-up uvjet s obzirom na to da je jednak omjer osiguranog povrata starog duga i za banke i za fondove. Fondovi su, naime, u prednosti, tumače Rusi, jer su jeftino kupili početkom godine Agrokorov dug. Prvotni je uvjet ruske banke bio da se upravo njihov posljednji kredit stavi u prioritetnu tražbinu, nešto slično što se nudi kroz roll-up. No tada je to odbijeno.

Razgovori Sberbanka s izvanrednom upravom o mogućem uključivanju u novo kreditiranje kontinuirano traju. Druga ruska banka koja je sudjelovala u kreditiranju Agrokora, VTB, spremna je dati i novi kredit, no ta banka ne može odlučivati bez pristanka Sberbanka. A novi je kredit, s ruskim bankama ili bez njih, osiguran.

Ključni prihodi u sezoni

Prvih 100 milijuna od fonda Knighthead sjelo je na račun i u dijelovima se, prema potrebama, pušta ili za plaćanje dugova ili za ulaganje u proizvodnju kako bi se zadovoljili zahtjevi tržišta i police Konzuma bile stalno popunjene. Jer prihodi u sezoni bit će značajna stavka za rezultate poslovanja. Njih dodatnim mjerama treba pospješiti nedavno imenovan operativni menadžment. On mora boljim rezultatima povećati vrijednost tvrtki i poslije ih pripremiti za prodaju.

Uz 480 milijuna eura kredita, dodatnih 50 milijuna uz roll-up uvjet namijenjeno je dobavljačima pa će oni koji će htjeti moći u sezoni plasirati robu za koju će biti plaćeni na kraju procesa, a istodobno u vrijednosti plasirane robe osigurati vraćanje starog duga.

    

Komentara 16

DO
dopizdilomi
17:15 21.06.2017.

A gdje ste bili npr. u sporu protiv Ljubljanske banke?

AN
anticenzura
17:26 21.06.2017.

Nije to spor protiv Sberbanke, nego americka okupacija Hrvatske. Cuj spor protiv banke koja je spasila Hrvatsko gospodarstvo da ne bankrotira godinama unazad. A njihovi americki lihvari opljackali sada Agrokor, ustricali 400 miliona, a traze preko miliardu nazad. Sto njima ne zaprde spor sto su dali prezaduzenoj kompaniji u stecaju kriminalne kredite? Ovo vam je ljudi taj TTIP, tiha okupacija Europskog trzista sa strane Amera. Tu vam spada i taj njihov taxi sto je istjerao nase taxiste sa trzista. Tako ce istjerati sve nase kompanije i poduzeca i uvaliti svoje, i ne samo poduzeca nego i banke i osiguranja i sve. Oni dolaze sada i u Poljsku vrsiti zulum i dizati zeljeznu zavjesu sa Rusijom, posto su naredili Europi da moramo od njih kupovati energente, a ne od Rusa, pa su se Nijemci i Austrijaci obrusili da nece oni zapovjedati Europi od koga ce kupovati plin. Ne mogu njima nista, pa okupiraju ans za pocetak. HDZ-evci huskaju Amerikance na Ruse da im ne vrate kredite, a nije se rodio taj koji je nasamario Ruse. Pogledajte koji je sljam od ljudi. Oni stavljaju nasu zemlju u opasnost i prave kriminalce od citavoga naseg naroda, zato sto nece da vracaju ljudima kredite. Rusi moraju znati da to ne rade nasi gradjani, nego politicari i kada budu samarali neka samaraju samo njih, a ne nas.

SM
san.martino
17:27 21.06.2017.

Nece ga ni oni spasit od kgb-ovaca!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije