Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 62
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
VEČERNJI TV

Konzultantica za zapošljavanje otkriva koje pogreške rade kandidati: 'Nemojte zaboraviti niti na pravopis'

Martina Raškaj
Večernji TV
24.04.2023.
u 14:29

U vremenima kada je sve teže izdvojiti se na tržištu rada, konzultantica za CV i LinkedIn Martina Raškaj otkrila je na koje detalje trebamo obratiti pozornost kako bismo lakše došli do željenog posla.

Samo radno iskustvo više nije dovoljno za izdvajanje u očima poslodavca, važan je i način na koji prezentiramo sebe i to radno iskustvo. Slanje jednog, "univerzalnog" životopisa na sve oglase, jedna je od najčešćih pogrešaka kandidata, smatra poduzetnica Martina Raškaj. "Važno je prilagoditi CV uvjetima koje poslodavac navodi u oglasu." Savjetuje "prepisivanje" ključnih vještina navedenih u oglasu u životopis, kako bi poslodavac vidio kako mi zaista ispunjavamo uvjete koje on navodi kao potrebne.

Osim toga, važno je obratiti pažnju na pravopis: "Zbilja nije legenda, neki su CV-jevi završili u smeću upravo zbog loše gramatike i pravopisa". Postoje razni alati koji nam ovo mogu olakšati, poput Worda i spellchecka savjetuje Raškaj, ali također navodi kako nije loše tražiti mišljenje drugog para očiju, poput prijatelja i prijateljica. "Mi smo svoj CV toliko puta pročitali da ga već znamo napamet i jednostavno ne vidimo više neke pogreške i tipfelere."

Motivacijsko pismo također igra važnu ulogu u selekcijskom procesu, smatra Raškaj. Navodi kako je važno naglašavanje motivacije za sudjelovanje u natječaju i onoga što nam se sviđa kod tvrtke kako bi se vidjelo, osim što imamo znanja i vještine, da se također uklapamo u njihovu organizacijsku kulturu. "Današnji poslodavci vole da se osoba holistički uklapa u njihov kolektiv", tvrdi Raškaj. Osim toga, važno je naglasiti način na koji smo stekli određeno iskustvo i uvjete, a za kraj motivacijskog pisma naglasiti naše adute koji nas čine jedinstvenima.

Struktura životopisa također je važna tijekom prijave. "Životopis ne bi trebao biti dulji od dvije stranice", smatra Raškaj. "Oni s bogatim iskustvom često imaju problem izrade tog sažetka, ali tu je ključno upravo navođenje informacija relevantnih za taj oglas."

Nedostatak radnog iskustva najčešći je problem s kojim se susreću mladi. Ali, prema mišljenju Raškaj, motivacija je ovdje ključna: "Ono što sam primijetila kod direktora i menadžera koji zapošljavaju pripravnike i slične osobe na juniorskim pozicijama, jest da im je važno da taj kandidat pokaže motivacijuželju za učenjem i razvojem, bez obzira na manjak iskustva u struci."

Osim o životopisu i motivacijskom pismu, Raškaj nam je opisala važnost uloge LinkedIna tijekom potrage za poslom. "LinkedIn je sve češće korišten. Većini poslodavaca je upravo on jedina platforma za objavu oglasa. Treba imati na umu kako svaka vaša aktivnost na LinkedInu gradi vaš osobni brand" , istaknula je Raškaj tijekom razgovora.

 

Ključne riječi

Komentara 1

Avatar MinerVlado
MinerVlado
15:01 24.04.2023.

Kakav životopis!!! Samo nazoveš rođu i primljen si!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije