Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 186
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?

Konferencija u Kopenhagenu je završena, a nije spasila klimu

Barack Obama
AFP
19.12.2009.
u 19:51

Skupina od 30-ak zemalja predvođena SAD-om progurala je dokument koji ne obvezuje na ništa i koji postavlja granicu globalnog zatopljenja na 2 stupnja Celzija, ali ne propisuje nikakve kvote smanjenja emisije CO2. Iako nezadovoljna, većina zemalja je podržala ponuđeno.

Iako je Klimatska konferencija potrajala dan dulje od predviđenog, nije postignut ni minimalni konsenzus, nego neobvezujući kompromis SAD-a, Kine, Indije, Južnoafričke Republike i Brazila bez čvrstih ciljeva.

Tuvalu je osuđen
Nije se čak ni glasovalo, ostalima je prepušteno tek da se izjasne o namjeri sprečavanja porasta globalne temperature više od 2 stupnja Celzija, odluci da se ispunjenje preuzetih klimatskih mjera svih zemalja učini javnim te o okvirnom dogovoru o financiranju. Na kraju je izjavu prihvatila većina zemalja, ali uz komentar “daj što daš” i gorak okus neuspjeha. Rasplet summita, tvrdi se u kuloarima, počeo je u petak navečer kada je Barack Obama praktično upao na zatvoreni sastanak Kine, Indije i Brazila.

Obama požurio na avion
Tridesetak zemalja sklopilo je dogovor koji je poslan na “očitovanje” više od 160 ostalih zemalja. Obama je potom otputovao u SAD. Počeli su prosvjedi zemalja koje su dobile samo 60 minuta prije nastavka zasjedanja. U 3.15 riječ je dobio Ian Fry s Tuvalua, pacifičke državice za koju granica od 2 stupnja Celzija znači potonuće zbog rasta razine mora. Tuvalu i afričke zemlje predlagali su granicu od 1,5 stupnjeva Celzija. Ogorčen zbog buke o “uspješnom dogovoru” nekih svjetskih medija, kazao je da dogovor njegovoj zemlji donosi smrt, a za financijsku pomoć rekao je da “on neće prodati budućnost domovine za 30 srebrnjaka”.

Sporazum mimo UN-a
Izaslanstvo Venezuele prosvjedovalo je zato što je “dogovor prvo postao medijska činjenica”. Kongo je dokument nazvao “papirom koji leti unaokolo i ne pripada nikome osim manjoj skupini zemalja” te je tražio nešto konkretno i zakonski obvezujuće. Predstavnik Sudana i glasnogovornik nerazvijenih zemalja optužio je odgovorne čak za “holokaust nad Afrikom”, a sa svih su strana pljuštale i optužbe o nelegalnosti dokumenta donesenog izvan summita, mimo UN-a i koji nije prihvaćen, nego je dan na znanje jer ga nisu sve zemlje htjele prihvatiti.

Posvuda razočaranje
Većina medija Konferenciju je osudila kao fijasko. Barack Obama dogovor je nazvao “neočekivanim i povijesnim uspjehom koji iziskuje još puno posla”. Njemačka kancelarka Angela Merkel rekla je da joj je odluka o pristanku  “teško pala te da su se u slučaju neuspjeha mogle izgubiti godine”. Francuski predsjednik Nicolas Sarkozy zaključio je da “dogovor nije savršen, ali je najbolji moguć”. Šef EK-a Maunel Barroso kazao je da “svoje razočaranje ne želi skrivati”. Lumumba Stanislaus Di-Aping pregovarač Sudana i glasnogovornik ogromne skupine zemalja u razviju za neuspjeh je optužio “industrijske zemlje koje ne vjeruju u demokraciju”. UN-ov šef za klimu Yvo de Boer smatra da se “moglo postići puno više”, a Nnimmo Bassey iz nevladine organizacije Friends of the Earth rekao je da su siromašni na dogovor bili prisiljeni uz nasilje najmoćnijih.

Komentara 12

CI
cicibela
23:09 19.12.2009.

Ako ništa, svjetskoj eliti se mora priznati domišljatost. Prije su ulične bande zaustavljale ljude i prodavale im ciglu. Ili platiš ciglu, ili te prebiju. Sad se nova ekipa dosjetila prodavati CO2. Ako platiš, možeš slobodno i dalje zagađivati. Dakle, poantanta nije u očuvanju planete nego u naplati. Ovo je zbilja presmiješno. Ruska poslovica kaže da je vrag strašan samo dok ga ne razotkriješ, a kad ga skužiš postaje urnebesno smiješan!

OB
-obrisani-
20:40 19.12.2009.

Ovaj \"dogovor\" 15 zemalja o kojemu se ostale zemlje sudionice nisu imale prilike ni izjasniti, a kojega Ban Maj-Moon naziva uspješnim pokazuje kako će se u budućnosti stvari dešavati u novom svjetskom poretku kojem je zdušnu potporu dao i predsjednikk ( nisam ga birao) Mesić na zadnjem gostovanju u UN. Podsjeća i na način odlučivanja u EU, u kojoj 12-orica odlučuje za sve. Krasna demokracija nam se sprema!!!! Kad banda nije uspjela s EU Ustavom, onda je progurala još čvršći Lisabonski sporazum koji, eto nije Ustav, je li. Svakako, još nije sve izgubljeno. Ne ide baš sve po loju naručiteljima napada na WTO.

ME
Melkior
22:45 19.12.2009.

Mene su zivoyna iskustva kot ovih velikih Summita naucila da ukoliko stvari nisu dogovorene pred tim velikim sumitom onda se ni tamo nece nista dogovoriti.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije