Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NOVa CIJENa

Konačno! HEP pojeftinjuje struju 10,7 posto!

hep,hrvatska elektroprivreda
Dalibor Urukalović/Poslovni dnevnik/PIXSELL
13.09.2013.
u 22:21

Na prosječnom će se računu smanjenje odraziti u rasponu od 6 do 7%. Nova cijena primjenjivat će se od 1. listopada

Tri mjeseca nakon što je izgubio monopol i suočio se s jakom konkurencijom na domaćem terenu HEP ide na snižavanje cijene električne energije. Prema navodima regulatorne agencije HERA, HEP-u je odobreno smanjenje ‘proizvodne komponente cijene električne energije za kategoriju kućanstvo od 10,7 posto’, što bi građanima moglo donijeti šest do sedam posto niže mjesečne račune za struju.

Pojeftinjenje nije identično jer potrošači uz cijenu struje plaćaju dodatne naknade za mrežu, opskrbu i slično, koje sudjeluju sa 40 posto u konačnoj cijeni struje koju plaćaju građani. Pojeftinjenje bi trebalo nastupiti 1. listopada, a ono je prvi značajniji odgovor HEP-a na gubitak korisnika i liberalizaciju opskrbe struje u koju se još uključio slovenski GEN-I i njemački RWE. Te su dvije kompanije u tri mjeseca preuzele oko 25 tisuća potrošača, ponudivši im niže cijene.

S GEN-I-jem je do početka rujna ugovor potpisalo ukupno 6.848 novih korisnika, dok je RWE Energiji, prešlo oko 16.500 kućanstava i tisuću poslovnih korisnika. Među njima dosta je i javnih institucija koji su izabrali strane distributere jer su ponudili najpovoljnije cijene na javnom natječaju. Gubitak monopola HEP-a bio je očekivan, ali za njega se nisu dobro pripremili ni u toj kompaniji a ni u pratećim državnim institucija. Regulatorna agencija HERA dva je mjeseca razmatrala zahtjev HEP-a za pojeftinjenjem, a zbog važećih propisa ta se tvrtka nije smjela s nižim cijenama pojavljivati na javnim natječajima za opskrbu državnih institucija jer mu to ne dopuštaju pravila regulatorne agencije

>> HEP-ov trošak proizvodnje povećan 
za 30-ak mil.kn godišnje

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije