Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 77
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ekorenta

HEP-ov trošak proizvodnje povećan 
za 30-ak mil.kn godišnje

plomin
Dusko Marusic/PIXSELL
Autor
Marko Biočina
27.08.2013.
u 16:31

Odluka koja propisuje da su vlasnici elektrana obvezni plaćati naknadu jedinicama lokalne samouprave, odnosno općinama i gradovima podiže troškove

U iščekivanju raspleta HEP-ovog zahtjeva HERA-i za smanjenje iznosa proizvodne komponente prodajne cijene električne energije, koji se temelji na smanjenim troškovima proizvodnje električne energije, ostala je gotovo nezapažena činjenica da će se upravo u dijelu proizvodnje HEP-ov trošak povećati za tridesetak milijuna kuna godišnje. Rezultat je to Odluke Vlade o visini naknade za korištenje prostora koje koriste proizvodna postrojenja za proizvodnju električne energije, donesene krajem lipnja ove godine.

Predhodno razdoblje

Odluka je, kako je obrazložila Vlada, donesena na temelju Zakona o tržištu električne energije koji propisuje da su vlasnici elektrana obvezni plaćati naknadu jedinicama lokalne samouprave, odnosno općinama i gradovima na čijem području se nalaze elektrane. Ova se naknada često popularno i skraćeno, ali netočno naziva ekorentom. Kad bi bila riječ o ekorenti ili naknadi za štetni utjecaj od rada elektrana na stanovništvo i materijalna dobra, ona bi se primjenom složenih modela morala izračunavati za svaku pojedinu elektranu, slično kao kod izračuna eksternih troškova na lokalnoj razini za postojeća ili buduća postrojenja. Riječ je ustvari, kako samo ime kaže, o naknadi za korištenje prostora, kompenzaciji za izbjegnutu korist lokalne zajednice, jer prostor koji zauzimaju elektrane ne mogu koristiti za neku drugu gospodarsku svrhu.

Kao i u prethodnom razdoblju, dok se primjenjivala Odluka o naknadama iz 1995., visina naknade za pojedinu elektranu utvrđuje se tako da se koeficijent za obračun naknade množi s količinom proizvedene električne energije. Za elektranu koja je smještena na području dviju ili više jedinica lokalne samouprave, odnosno grada ili općine, naknada se raspoređuje na svaku od njih, razmjerno površini koju koristi elektrana. Jedino odstupanje od ovog kriterija napravljeno je u slučaju plominskih elektrana. Uvažavajući nekadašnji teritorijalni ustroj jedinstvene Općine Labin, odnosno Labinštine, te dogovor lokalnih samouprava, pravo na korištenje naknade prošireno je s općine Kršan i grada Labina i na općine Pićan, Raša i Sveta Nedjelja.

Udvostručen koeficijent

S obzirom da se od 1995. godine do danas, cijena električne energije osjetno povećala, koeficijent za izračun naknade prema novoj odluci prosječno je udvostručen, na jedinstveni iznos od 0,795 lipa za jedan kilovatsat. Povećanje nije jednako za sve elektrane, jer dosad nije postojao jedinstven koeficijent za sve proizvodne objekte. Prema odluci, naknada će iznositi 1,5 posto od proizvodne cijene utvrđene odlukom Vlade o visini tarifnih stavki u tarifnom sustavu za proizvodnju električne energije (iznos cijene u plavom, jednotarifnom modelu za kupce na niskom naponu je 53 lp/kWh). Navedeni iznos, navodi se u obrazloženju Odluke, bit će osnovica za sva daljnja povećanja ili smanjenja naknada, s obzirom na promjene iznosa u svim novim tarifnim stavovima u budućnosti.

Što ovo povećanje naknade znači za HEP kao daleko najvećeg vlasnika elektrana u Hrvatskoj, a što za gradove i općine? HEP-Proizvodnja je na ime proizvodnje ostvarene u 2012. godini bila obvezna uplatiti 32,5 milijuna kuna naknade, u što ne ulazi 5,5 milijuna kuna za proizvodnju drugog bloka TE Plomin koji je u vlasništvu TE Plomina. Za istu količinu proizvedene električne energije naknada bi prema novoj odluci iznosila blizu 62 milijuna kuna (bez TE Plomin 2). Kako je zbog obilnih kiša u prvoj polovici godine, ostvarena rekordna proizvodnja hidroelektrana, i ukupna će proizvodnja u 2013. godini biti znatno veća nego lani, pa će jednako porasti i uplate u proračune lokalne samouprave na temelju naknade.

>> Radnici moraju HEP-u vratiti 12 milijuna kuna

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije