Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 188
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
MIMOHOD

'Mnogi hrvatski branitelji su po zatvorima dok odgovorni za ratne zločine i dalje slobodno hodaju'

Obilježavanje 27. obljetnice ubojstva dvanaestorice hrvatskih redarstvenika
Foto: Davor Javorovic/PIXSELL
1/8
02.05.2018.
u 13:26

Izaslanik predsjednice RH Ante Deur rekao je kako Hrvatska ima trajnu zadaću progoniti sve odgovorne za ratne zločine od kojih su i danas mnogi slobodni.

Mimohodom do spomen ploče i polaganjem vijenaca obilježena je 27. obljetnica ubojstva 12 hrvatskih redarstvenika u Borovu selu. Kako je rečeno taj zločin jasno je pokazao kako je rat neizbježan i da će se upravo u istočnoj Slavoniji voditi najkrvavije bitke. Još jednom su preživjeli podsjetili kako su pripadnici Specijalne policije iz Vinkovaca upali u zasjedu u središtu Borova Sela gdje su došli kako bi oslobodili dvojicu kolega zarobljenih noć prije dok su obavljali svoje svakodnevne policijske zadatke.

-27 godina prošlo je od ubojstva 12 hrvatskih redarstvenika. 27 godina provedeno je u istraživanju toga zločina i zločinaca koji su to počinili. Danas možemo reći kako se uništava žrtva 12 redarstvenika. Svi zajedno svjedoci smo iskrivljivanja povijesti i od strane najviših institucija pa i u samom Hrvatskom saboru, rekao je predsjednik Udruge Specijalne policije Krpelj Stevo Culej čiji je brat Josip među stradalim redarstvenicima u Borovu selu.

Obilježavanje 27. obljetnice ubojstva dvanaestorice hrvatskih redarstvenika
1/8

Culej je istakao kako 12 redarstvenika nisu zabilježeni niti u jednoj knjizi hrvatske povijesti niti je ijedno dijete čulo za njih pa niti ima tko da im pojasni što se dogodilo toga 2. svibnja 1991. godine u Borovu Selu i kako su stradali. Nema niti jednog filma snimljenoga o njihovoj žrtvi.  

- Tužan sam i ogorčen na s onim što hrvatski branitelji i narod svakodnevno prolaze. Danas su mnogi hrvatski branitelji po zatvorima dok odgovorni za ratne zločine i dalje slobodno hodaju. Za zločin u Borovu Selu odgovarao je samo Milan Marinković koji je osuđen na 3 godine zatvora. Zar je samo jedna osoba odgovorna za smrt 12 i ranjavanje 23 redarstvenika toga dana, istakao je Culej dodajući kako je policija odradila svoj posao ali i da mu nisu jasni kriteriji po kojima radi pravosuđe i kako vade predmete koje obrađuju.

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović kazao je kako je ubojstvo 12 redarstvenika ujedinilo cijelu Hrvatsku kao i da odgovorni za ratni zločin u Borovu nisu dostupni hrvatskom pravosuđu.

-Hrvatska se nikada neće umoriti od postavljanja opravdanih zahtjeva jer Hrvatska je na strani istine. U žrtvi smo sačuvali svoj ponos, a u pobjedi ostali dostojanstveni, rekao je Božinović.

Izaslanik predsjednice RH Ante Deur rekao je kako Hrvatska ima trajnu zadaću progoniti sve odgovorne za ratne zločine od kojih su i danas mnogi slobodni.

-To je test ozbiljnosti hrvatske države i Hrvatska će ga trajno polagati. Žrtva ovih 12 redarstvenika treba nam biti poticaj za suočavanje s problemima. Samo o nama ovisi kakva će nam sutra biti Hrvatska i kako će izgledati naši gradovi i sela, rekao je Deur. 

Ključne riječi

Komentara 80

Avatar krumpirsky
krumpirsky
11:37 02.05.2018.

borovo selo je zločinačko četničko leglo

MO
mobitel20
11:11 02.05.2018.

Svirepe ubojice razoruzanih, po uzoru na Simu Dubajica, i dalje setaju slobodni. I po jugonacionalistickoj Hrvatskoj i po Nedic-Milosevicevom Srbijom. Velikosrpski Nacertanije nacisovinisti su abolirani od jugo "DORH" jer su im to braca iz koalicije u vjecnoj borbi protiv hrvatske suverenosti. Alii, pravda je spora ali dostizna. Cim hrvatski narod dodje na vlast, jugonacionalisticki kolaboranti iz DORHa ce dijeliti celije zajedno sa pociniteljima ovog masakra a koje zajedno sa srbistanskim smjehotresnim "pravosudjem" stite sve ove godine. Slava palim junacima ! Slike vasih izmucenih i masakriranih tijela Hrvati pamte...

DU
Deleted user
13:28 02.05.2018.

Jesu li "abolirani"spustili rolete?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije