Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Svijet

Kome pripada Balkan, čije je Jadransko more?

Otkako je Crna Gora u lipnju 2006. napustila državnu zajednicu sa Srbijom, zemlja sa 620.000 stanovnika kreće se prema NATO-u i EU. No, narod je podijeljen.
31. ožujka 2017. u 09:04 75 komentara 13224 prikaza
Crna Gora
Foto: Reuters/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/5

Senat SAD-a ratificirao je protokol o pristupanju Crne Gore NATO-u, što se smatra odgovorom na rusku politiku prema Balkanu, piše Deutsche Welle.

"Kome pripada Jadransko more?" pisali su mediji u povodu ratifikacije. 

– Glasanje važi kao test ponašanja Amerike u odnosu na agresivno ponašanje Rusije na Balkanu [...] Otkako je Crna Gora u lipnju 2006. napustila državnu zajednicu sa Srbijom, zemlja sa 620.000 stanovnika kreće se prema NATO-u i EU. No, narod je podijeljen.

Prosvjed grupe srpskih nacionalista protiv NATO saveza pod nazivim Marš sećanja 'Srbija ne traži članstvo' 'Balkan ima strateško značenje za NATO. Zabrinuti smo zbog ruske propagande' Davor Ivo Stier davor ivo stier: NATO je temelj sigurnosti, ali možemo vojno surađivati i u EU Predsjednica Kolinda Strateške smjernice Hrvati vuku BiH u EU i NATO, Srbi i Bošnjaci koče

Jaka manjina žali zbog raskida sa Srbijom i nije se pomirila s nezavisnošću. Autoritarni stil vladavine bivšeg dugogodišnjeg premijera Mila Đukanovića, kao i politička korupcija i podrivanje institucija organiziranim kriminalom, nude oporbi dovoljno povoda za napade, piše novinar Karl-Peter Schwarz. 

Otkako je Đukanović u svibnju prošle godine potpisao protokol o pristupanju NATO-u, ta je tema zasjenila sve ostale unutarpolitičke teme. Oporba zna da vlada nema podršku većine građana. Anketa iz prosinca pokazuje kako je samo nešto manje od 40 posto ispitanika za članstvo u NATO-u.

Za vrijeme intervencije NATO-a protiv Jugoslavije u kosovskom ratu 1999., Crna Gora je bila više puta bombardirana, a bilo je i civilnih žrtava. Već i zbog toga mnogi Crnogorci ne žele ulazak u Sjevernoatlantski savez.

Što se više približava datum pristupa, intenzivnija su i ruska nastojanja da se vlada destabilizira i na vlast dovede Demokratski front – koalicija proruskih stranaka.

– Pod vodstvom Rusa Viktora Zaplatina u crnogorskom lučkom gradu Kotoru konstituirali su se Balkanski kozaci, paravojna postrojba motociklista iz sastava Noćnih vukova i bivših dobrovoljaca u ratovima u BiH, na Krimu i u istočnoj Ukrajini. Dana 16. listopada održani su parlamentarni izbori.

U predizbornoj noći policija je uhitila 20 Srba koji su namjeravali preuzeti vlast uz pomoć proruskih snaga. Ta vijest je najprije primljena s velikom skepsom; oporba je optužila vladu da je iz predizborno-taktičkih razloga inscenirala pokušaj puča.

Nekoliko dana kasnije, baš je srpski premijer Aleksandar Vučić potvrdio kako ima dokaze za takvu zavjeru. Crnogorsko državno odvjetništvo je iznosilo sve više indicija, oslanjajući se prije svega na iskaze dvojice osumnjičenih za sudjelovanje u pokušaju puča koji su bili krunski svjedoci. Obojica su navela da su ih vrbovali ruski agenti, piše Schwarz.

Balkan je svakako prioritet ruske vanjske politike. Moskva nikako nije mogla profitirati od raspada Jugoslavije. Sve bivše države nakon raspada orijentirale su se prema Zapadu. Ipak, razočaranje zbog taktike odugovlačenja kojoj je pribjegao EU i sve veće napetosti u regiji otvaraju Rusiji nove šanse.

Rusija će, ako uspije spriječiti pristup Crne Gore NATO-u, dobiti veliku zonu utjecaja koja seže do Jadranskog mora. 

Schwarz podsjeća na to da je Moskva 2013. već tražila dozvolu da u Kotoru puni svoje ratne brodove gorivom i da ih tu tehnički održava, no ta molba je odbijena.

U berlinskom dnevniku autor Andrej Ivanji piše o predizbornoj kampanji uoči predsjedničkih izbora u Srbiji kao "prljavoj i nemilosrdnoj".

– Kada je Vučić najavio svoju kandidaturu, gotovo usuglašeni srpski mediji otvorili su unakrsnu vatru na dvojicu od ukupno deset oporbenih kandidata s najvećim izgledima: bivšeg pučkog pravobranitelja Sašu Jankovića i bivšeg ministra vanjskih poslova Srbije i predsjedavajućeg Opće skupštine UN-a Vuka Jeremića

Jankovića optužuju da je ubio jednog svog prijatelja, a Jeremića dovode u vezu s do danas nerasvijetljenim ubojstvom dvojice vojnika. Jedan visoki dužnosnik Vučićeve Srpske napredne stranke (SNS) čak je optužio gospođu Jeremić, bivšu novinarku, da upravlja narkokartelom.

– Vučićevu odluku da se kandidira za dužnost predsjednika koji ima slične ovlasti kao i u Njemačkoj, magazin Vreme objašnjava njegovom nezasitnom željom da vlada te piše da bi on, u slučaju pobjede na izborima, za premijera postavio neku svoju marionetu i uveo predsjednički sustav – objašnjava Ivanji.

>> Crnogorski ministar: Razgraničenje na Prevlaci za nas nije otvoreno političko pitanje

>> Srbi priznali: Pokušali smo izvesti državni udar u Crnoj Gori

ski
Veliki vodič kroz Nassfeld
Isprobajte lokalne specijalitete, zaplešite uz legendarnu Nenu i skijajte na 110 km besprijekornih staza
Grawe
PRIHVATI IZAZOV
Izazov za sve trkače koji žele pomoći drugima
 • Avatar navijač
  navijač:

  Ako ne uđu u NATO , Crnogorci će vremenom potpuno nestati kao narod, a C. Gora kao država. Pojest će ih Srbi i Rusi.

 • homofob:

  Stanovnistvo Crne Gore se djeli na Crnogorce i srpske kolonizatore koji su naseljeni od okupacije Crne Gore 1918 do oslobodenja i osamostaljenja.

 • Stipan:

  Narod je podjeljen na Srbe i Crnogorce ! Srbi ko Srbi , nikad nemaju mira!