Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
davor ivo stier:

NATO je temelj sigurnosti, ali možemo vojno surađivati i u EU

Davor Ivo Stier
Foto: Rainer Jensen/DPA/Pixsell
06.03.2017.
u 06:45

Ministri Stier i Krstičević predstavljali su Hrvatsku na sastanku vijeća EU čija je tema bila i pretvaranje Europske unije u obrambenu uniju

 - Za Hrvatsku NATO ostaje temelj naše sigurnosti na kontinentu i naših transatlantskih odnosa, ali to ne znači da ne možemo i unutar Europske unije produbiti našu obrambenu suradnju - rekao je potpredsjednik Vlade i ministar vanjskih poslova Davor Ivo Stier jučer u Bruxellesu, gdje je s ministrom obrane Damirom Krstičević predstavljao Hrvatsku na sastanku Vijeća EU. Jedna od tema sastanka bila je upravo pretvaranje EU i u obrambenu uniju, unutar koje bi države surađivale i u vojnim pitanjima, iako većina njih to već radi istovremeno kroz članstvo u NATO-u. Donesena je odluka o uspostavljanju zapovjedništva EU za vojno planiranje i sposobnost provođenja vojnih misija, što je još vrlo daleko od stvaranja nekakve “Europske vojske”, ali je “prvi korak”, kako je to opisao belgijski ministar vanjskih poslova Didier Reynders.

- Geopolitički kontekst je takav da nalaže da EU više surađuje na području sigurnosti i obrane - rekao je Davor Stier u izjavi novinarima. Ministar obrane Damir Krstičević otkrio je kako postoje tri inicijative za jačanje obrambene politike EU.

- Prva je vezana uz stalno strukturirane snage, druga uz koordinirani godišnji pregled obrane, a treća uz jačanje sposobnosti vojnog planiranja i provedbe. Sve tri inicijative imaju zadaću jačanja EU u području sigurnosti i obrane - rekao je ministar Krstičević.

Na dnevnom redu sastanka Vijeća za vanjske poslove EU bila je sinoć i situacija na zapadnom Balkanu. Dogovoreno je da će se EU jače angažirati na prostoru jugoistoka Europe, a hrvatski ministar vanjskih poslova posebno je govorio o Bosni i Hercegovini.

- Sa zadovoljstvom mogu reći da su kolege podržale naš stav da je potrebno dodatno ohrabriti kolege u BiH da do lipnja dogovore promjene izbornog zakona sukladno odluci Ustavnog suda BiH iz prosinca prošle godine - rekao je Stier novinarima nakon sastanka.  Promjene izbornog zakona jedan su od zahtjeva bosanskohercegovačkih Hrvata koji se bore za jednakopravnost konstitutivnih naroda.

>>'Mogherini se vratila frustrirana s Balkana. Dvije države su pred raspadom'

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije