Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Svijet

Jerković: Pomoć Hrvatima u Republici Srpskoj sve manja, odlazaka sve više

'Ne bude li značajnije pomoći donatora i ono malo Hrvata što ih je ostalo na području entiteta Republika Srpska u Bosni i Hercegovini odselit će s tog područja'
11. ožujka 2019. u 12:09 3 komentara 804 prikaza
Josip Jerković
Foto: Ured dopredsjednika RS-a

Ne bude li značajnije pomoći donatora i ono malo Hrvata što ih je ostalo na području entiteta Republika Srpska u Bosni i Hercegovini odselit će s tog područja, upozorio je potpredsjednik RS Josip Jerković u intervjuu kojega su u ponedjeljak objavile banjolučke "Nezavisne novine".

Vlada RS BiH RS osniva komisije za promjenu činjenica o Srebrenici i Sarajevu

"Ako se ovako kao danas nastavi pomoć Hrvatima, ako ne bude međunarodnih donatora kao što ih danas već nema i ako ne možemo pomoći tim ljudima vrlo će teško opstati na ovim prostorima i ovo malo Hrvata što je ostalo, jer će se raseliti diljem Hrvatske i EU", izjavio je Jerković.

Podsjetio je kako je hrvatska vlada proteklih godina bila među najvećim pojedinačnim donatorima pomoći Hrvatima u BiH, što je bitno za njihov opstanak u toj zemlji, a dodao je kako hrvatski Državni ured za obnovu i stambeno zbrinjavanje u posljednje vrijeme ne isporučuje pakete građevinskog materijala zbog problema vezanih uz zakonsku regulativu oko oporezivanja tih donacija u BiH. Pozvao je da se taj spor riješi ako je problem oko PDV-a ili uvoza materijala kako bi Hrvatska ponovno pomagala ljudima u obnovi i rekonstrukciji u ratu porušenih objekata.

Milorad Dodik Bosanski lonac opet ključa Dodik: Od BiH se možemo odvojiti preko noći. Izetbegović: Dosta je više ponižavanja

"Mi predstavnici vlasti u RS moramo zajednički tražiti i s predstavnicima Hrvatske i FBiH mogućnost kako pomoći Hrvatima da ostanu i opstanu u Republici Srpskoj", kazao je Jerković istaknuvši kako se to ne odnosi samo na one dijelove BiH u kojima su Hrvati većina, nego i na područja poput Posavine, gdje su većinsko stanovništvo bili prije rata.

Nakon najave SDA Dodik prijeti: Tijekom noći možemo uspostaviti kontrolu na granicama RS

Jerković, koji je na prošlogodišnjim izborima u BiH dobio još jedan mandat potpredsjednika RS iz reda hrvatskog naroda, kao kandidat HDZ BiH, ustvrdio kako je sigurnosno stanje u tom entitetu zapravo dobro što je pripisao "džentlmenskom dogovoru" predsjednika njegove stranke Dragana Čovića i aktualnog predsjedatelja Predsjedništva BiH Milorada Dodika. "To je vrlo bitno za opstojnost, ostanak i opstanak svih na ovim prostorima, a ponajviše Hrvata", izjavio je.

 

Coronavirus - Traffic control Neustrelitz
NISU NIŠTA PRIMJETILI
Policija na autocesti zaustavila oca i sina: U nevjerici su gledali u stražnje sjedalo
RIT Croatia
PROMO
Svakodnevno mjerimo razinu sigurnosti na našim kampusima
 • TEUTA:

  U svakoj susjednoj drzavi i u samoj Hrvatskoj broj Hrvata je sve manji. Zalosno

 • Avatar Ante-Portas
  Ante-Portas:

  Covic ce to srediti sa frendom Dodikom. Po broju konentara, vidi se koliko je Hrvatinama stalo. Vazniji su im pobijeni izdajnici, nego zivi Hrvati.

 • zip123:

  To se zahvali Covicu sto prstom nije mrdnuo za Hrvate koji nisu iz zap.Hercegovine.Ali bitno da kumuje sa Dodikom.