Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Čestitka Predsjednice: 'Žene, zauzmite se za sebe i nikada ne odustajte!'

Predsjednica Kolinda Grabar Kitarović čestitala je ženama Međunarodni dan žena, koji se obilježava 8. ožujka, u znak socijalnih, ekonomskih, kulturnih i političkih dostignuća žena tijekom povijesti
08. ožujka 2019. u 10:18 16 komentara 289 prikaza
Kolinda Grabar Kitarović
Foto: Ured predsjednice Republike Hrvatske
Pogledajte galeriju 1/3

Predsjednica Kolinda Grabar Kitarović čestitala je ženama Međunarodni dan žena, koji se obilježava 8. ožujka, u znak socijalnih, ekonomskih, kulturnih i političkih dostignuća žena tijekom povijesti. "U povodu Međunarodnog dana žena čestitam ovaj dan svim ženama koje svojim vrijednim i predanim radom te osobnim djelovanjem svakodnevno oplemenjuju naše društvo", stoji u čestitci.

Dan žena Žene u brojkama: Koliko ih je u Hrvatskoj, koliko zarađuju, čime se bave i koliko žive?

"Zato drage moje žene, zauzmite se za sebe i nikada ne odustajte! Vaša odlučnost je jača od svih prepreka", poručuje predsjednica.

"Ravnopravnost ne znači nijekanje prirodnih razlika, nego njihovo poštivanje i jednako vrednovanje u sinergiji zajedničkih napora žena i muškaraca za društvenu ravnopravnost i poštivanje dostojanstva svake osobe. Stoga jedino mjerilo društvenoga napredovanja i žena i muškaraca trebaju biti isključivo stručnost i rezultati", ističe Grabar Kitarović.

"Danas možda nije potrebno dokazivati da žene smiju i mogu činiti sve što čine muškarci, ali je potrebno dokazivati da je način na koji to čine jednako vrijedan, jednako važan i jednako potreban želimo li zaista dosegnuti vrijednosti koje proklamiramo europskima, odnosno šire, civilizacijskim dosezima demokratskih društava". 

ŽAPCI Vaterpolisti Mladosti predstavili najvažnije žene u svojim životima

Predsjednica ističe kako službeni podaci o zastupljenosti žena na važnim pozicijama u hrvatskom društvu upućuju na zaključak o ukorijenjenosti podjele tradicionalnih rodnih uloga u društvu, odnosno da je upravljanje još izrazito u rukama muškaraca.

Također naglašava kako je nasilje nad ženama nešto što ni jedno društvo koje drži do sebe ne smije tolerirati.

Žena, majka preko 100 godina Žene, sretan vam Međunarodni Dan žena... Evo zašto ga obilježavamo

"Želimo li graditi zdravu i naprednu zajednicu, tada je veća uloga i utjecaj žena u politici, gospodarstvu i drugim djelovanjima nužan kako bi sve odlike 'genija žene', kako se izrazio Sveti Ivan Pavao II., u punoj mjeri došle do izražaja, na dobrobit svih. To je posebno važno u područjima gdje vrline i odlike ženskog razumijevanja i doživljaja života i društva mogu doći do izražaja", navodi se u čestitci predsjednice grabar Kitarović u povodu Međunarodnog dana žena.

>>Kumice o Danu žena

KUHAR ZAPALIO TWITTER
Gordon Ramsay rekao nešto od čega se Dalmatincima diže kosa na glavi, u raspravu se uključile i ambasade
Arena Centar
Spoj umjetnosti, ekologije i robotike
Zemlja čudesa unutar, i izvan, trgovačkog centra na ulazu u Zagreb
 • delnice22:

  Joj kad vidim ova odvratna usta….Ima li ova zena oci?Pogledaj se ,kao neki imperator Koji na trgu pred masom ljudi poziva na linc.Usta sve govore.

 • Avatar boros
  boros:

  ...nisam nesto cuo da su "hodje..."cestiale Dan zena,8.mart (8.ozujak...) svojim ovcicama,da nekazem ,zenama ovoga svijeta...amen

 • kusstjepan:

  Sve budu skoro postale "doktorice" kak i ti babo ......!