Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 86
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Predsjednica

Kolinda Grabar-Kitarović u tajnosti bila na preventivnom pregledu

Kolinda Grabar Kitarović
Foto: Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL
1/3
18.02.2019.
u 06:35

Predsjednica je sredinom siječnja bila na infuziji u KBC-u Sestre milosrdnice, a u petak je bila i na pregledu u privatnoj klinici

Predsjednica RH Kolinda Grabar-Kitarović sredinom siječnja u tajnosti je više puta bila na infuziji u KBC-u Sestre milosrdnice, a u petak je bila i na pregledu u privatnoj klinici Radiochirurgia Zagreb u Sv. Nedelji.

Te informacije Večernjeg lista jučer su potvrdili i u Uredu predsjednice, a glasnogovornica Ivana Crnić odgovorila nam je kako je predsjednica na infuziji u toj bolnici bila dvaput “isključivo kako bi pod virozom mogla obavljati svoj posao, ali i otići u državni posjet Turskoj koji je bio 16. siječnja”. Kada je riječ o pregledu u privatnoj klinici u Sv. Nedelji koja je specijalizirana za dijagnostiku i liječenje karcinoma radioterapijom i radiokirurgijom, I. Crnić kaže kako je predsjednica ”obavila redovne i preventivne preglede, kao što i u javnosti zastupa da to treba činiti”.

Mamografija u Sv. Nedjelji

Iako nam u Uredu predsjednice to nisu službeno odgovorili, Kolinda Grabar-Kitarović navodno je obavila mamografiju. U Hrvatskoj ne postoji zakonska obaveza, ali ni praksa da državni vrh objavljuje rezultate svojih sistematskih pregleda, odnosno da javnosti predočuje svoje zdravstveno stanje. Dapače, u prošlosti je bilo slučajeva kada su se dijagnoze pokušale čim dulje tajiti, kao u slučaju pokojnog predsjednika Franje Tuđmana, a pojedini ministri svoje su zdravstvene probleme rješavali u bolnicama izvan granica Hrvatske. U Sjedinjenim Američkim Državama, primjerice, praksa je da predsjednik objavi sve rezultate svog sistematskog pregleda, pa je tako Donald Trump nedavno ponovno objavio svoj zdravstveni karton, a Amerikanci su mogli doznati sve o njegovu kolesterolu, krvnom tlaku, šećeru, stanju srca i krvnih žila itd.

Predsjednica RH u četiri godine mandata na Pantovčaku imala je problema s vratnom kralježnicom, zbog čega je išla na pretrage u (državne) bolnice, potom i na fizikalne terapije. O ostalim eventualnim zdravstvenim tegobama Kolinde Grabar-Kitarović javnost dosad nije znala ili se predsjednica sa stresnim poslom prilično dobro nosila. Upućeni jedino kažu da u predsjedničinoj obitelji otac, brat i majka imaju problema s dijabetesom. Da političari, posebice u kampanjama pred izbore, često zbog iscrpljenosti završavaju na infuzijama nije tajna, a u slučaju predsjednice treba uzeti u obzir i da je na dijeti te da je u kratkom periodu, u samo nekoliko mjeseci, skinula oko 20 kilograma. Liposukcijska dijeta prilično je rigorozna, pa nije isključeno da je naglo skidanje kilograma dodatno iscrpilo predsjednicu.

Infuzija ispod radara

Da je predsjednica baš u KBC-u Sestre milosrdnice bila na infuzijama, koje su trebale ostati ispod radara, i ne čudi kada se zna da je u svojoj Vladi, koju je bila sastavila za slučaj da 2015. godine HDZ i Most ne uspiju formirati izvršnu vlast, Maria Zovka, ravnatelja te bolnice, predvidjela za ministra zdravstva. Zašto je preventivne preglede odabrala napraviti baš u privatnoj klinici u Sv. Nedelji, na Pantovčaku nisu odgovorili, a neslužbeno su poručili da je u toj klinici moguće učiniti sve na jednom mjestu. Ta je klinika najpoznatija po opremljenosti linearnim akceleratorom najnovije generacije za visoko preciznu radiokirurgiju, odnosno operacije bez krvi i klasičnog skalpela, što je neinvazivna alternativa klasičnoj kirurgiji. U toj klinici liječe i metastatske karcinome, a teško oboljeli pacijenti kojima redovne metode u državnim bolnicama više ne pomažu ondje mogu na postupke na trošak HZZO-a.

>> Pogledajte video: Kolinda Grabar Kitarović posjetila je Zapovjednistvo Hrvatske Kopnene vojske u Karlovcu

Komentara 86

MA
maklin
07:56 18.02.2019.

U tajnosti a svi smo saznali za to.

DU
Deleted user
08:27 18.02.2019.

Što sad , trebala bi nam prezentirati svaki papa test? Sramite se, koliko niže možete pasti?

MI
mikivrb
08:41 18.02.2019.

pa da li je u redu ulaziti ovoliko u privatnost?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije