Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Kolinda Grabar-Kitarović u tajnosti bila na preventivnom pregledu

Predsjednica je sredinom siječnja bila na infuziji u KBC-u Sestre milosrdnice, a u petak je bila i na pregledu u privatnoj klinici
18. veljače 2019. u 06:35 86 komentara 30296 prikaza
Kolinda Grabar Kitarović
Foto: Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/3

Predsjednica RH Kolinda Grabar-Kitarović sredinom siječnja u tajnosti je više puta bila na infuziji u KBC-u Sestre milosrdnice, a u petak je bila i na pregledu u privatnoj klinici Radiochirurgia Zagreb u Sv. Nedelji.

Kolinda Grabar Kitarović MARINKO JURASIĆ Očito je odlučeno, ide i po drugi mandat

Te informacije Večernjeg lista jučer su potvrdili i u Uredu predsjednice, a glasnogovornica Ivana Crnić odgovorila nam je kako je predsjednica na infuziji u toj bolnici bila dvaput “isključivo kako bi pod virozom mogla obavljati svoj posao, ali i otići u državni posjet Turskoj koji je bio 16. siječnja”. Kada je riječ o pregledu u privatnoj klinici u Sv. Nedelji koja je specijalizirana za dijagnostiku i liječenje karcinoma radioterapijom i radiokirurgijom, I. Crnić kaže kako je predsjednica ”obavila redovne i preventivne preglede, kao što i u javnosti zastupa da to treba činiti”.

Mamografija u Sv. Nedjelji

Iako nam u Uredu predsjednice to nisu službeno odgovorili, Kolinda Grabar-Kitarović navodno je obavila mamografiju. U Hrvatskoj ne postoji zakonska obaveza, ali ni praksa da državni vrh objavljuje rezultate svojih sistematskih pregleda, odnosno da javnosti predočuje svoje zdravstveno stanje. Dapače, u prošlosti je bilo slučajeva kada su se dijagnoze pokušale čim dulje tajiti, kao u slučaju pokojnog predsjednika Franje Tuđmana, a pojedini ministri svoje su zdravstvene probleme rješavali u bolnicama izvan granica Hrvatske. U Sjedinjenim Američkim Državama, primjerice, praksa je da predsjednik objavi sve rezultate svog sistematskog pregleda, pa je tako Donald Trump nedavno ponovno objavio svoj zdravstveni karton, a Amerikanci su mogli doznati sve o njegovu kolesterolu, krvnom tlaku, šećeru, stanju srca i krvnih žila itd.

Davor Ivanković Novoj, 'light' Kolindi politički žar u obraze može vratiti samo kandidiranje Zorana Milanovića

Predsjednica RH u četiri godine mandata na Pantovčaku imala je problema s vratnom kralježnicom, zbog čega je išla na pretrage u (državne) bolnice, potom i na fizikalne terapije. O ostalim eventualnim zdravstvenim tegobama Kolinde Grabar-Kitarović javnost dosad nije znala ili se predsjednica sa stresnim poslom prilično dobro nosila. Upućeni jedino kažu da u predsjedničinoj obitelji otac, brat i majka imaju problema s dijabetesom. Da političari, posebice u kampanjama pred izbore, često zbog iscrpljenosti završavaju na infuzijama nije tajna, a u slučaju predsjednice treba uzeti u obzir i da je na dijeti te da je u kratkom periodu, u samo nekoliko mjeseci, skinula oko 20 kilograma. Liposukcijska dijeta prilično je rigorozna, pa nije isključeno da je naglo skidanje kilograma dodatno iscrpilo predsjednicu.

Infuzija ispod radara

Da je predsjednica baš u KBC-u Sestre milosrdnice bila na infuzijama, koje su trebale ostati ispod radara, i ne čudi kada se zna da je u svojoj Vladi, koju je bila sastavila za slučaj da 2015. godine HDZ i Most ne uspiju formirati izvršnu vlast, Maria Zovka, ravnatelja te bolnice, predvidjela za ministra zdravstva. Zašto je preventivne preglede odabrala napraviti baš u privatnoj klinici u Sv. Nedelji, na Pantovčaku nisu odgovorili, a neslužbeno su poručili da je u toj klinici moguće učiniti sve na jednom mjestu. Ta je klinika najpoznatija po opremljenosti linearnim akceleratorom najnovije generacije za visoko preciznu radiokirurgiju, odnosno operacije bez krvi i klasičnog skalpela, što je neinvazivna alternativa klasičnoj kirurgiji. U toj klinici liječe i metastatske karcinome, a teško oboljeli pacijenti kojima redovne metode u državnim bolnicama više ne pomažu ondje mogu na postupke na trošak HZZO-a.

>> Pogledajte video: Kolinda Grabar Kitarović posjetila je Zapovjednistvo Hrvatske Kopnene vojske u Karlovcu

NATEGNUTA TEZA
Englezi nisu bez razloga ostali u čudu kad su čuli da je Hrvatska bolja od njih
Osiguranje imovine
OSIGURANJE IMOVINE
Razgovor s vlasnikom oštećenog stana: Osiguranje imovine nije bačen novac
  • maklin:

    U tajnosti a svi smo saznali za to.

  • Deleted user:

    Što sad , trebala bi nam prezentirati svaki papa test? Sramite se, koliko niže možete pasti?

  • mikivrb:

    pa da li je u redu ulaziti ovoliko u privatnost?