Naslovnica Vijesti Svijet

U Srbiji nikad manje stanovnika i nikad starija populacija

Srbija se nalazi na samom vrhu skupine zemalja s najstarijom starosnom strukturom stanovništva, a prema posljednjim službenim podacima iz 2017., udio populacije starije od 65 godina u Srbiji bio je 19,63 posto
26. svibnja 2019. u 15:28 18 komentara 1726 prikaza
Beograd: Prosvjednici uklonili ogradu s Trga Republike i nose ju do zgrade Skupštine
Foto: Srdjan Ilic/PIXSELL

U Srbiji nikada nije živjelo manje stanovnika nego danas, a statistika, uz prosječnu dob od 43 godine, pokazuje i da stanovništvo nikad nije bilo starije, objavila je u nedjelju Radio-televizija Srbije (RTS).

Tijana Jurić novi zakon U Srbiji uvedena doživotna kazna za ubojice djece bez prava na pomilovanje

Srbija se nalazi na samom vrhu skupine zemalja s najstarijom starosnom strukturom stanovništva, a prema posljednjim službenim podacima iz 2017., udio populacije starije od 65 godina u Srbiji bio je 19,63 posto, rekla je za RTS Sanja Jankelić iz državnog ureda za statistiku.

U Srbiji je 2018. rođeno 64.894 djece, što je samo 160 više nego prije tri godine, kada je u matične knjige rođenih upisano najmanje djece od početka 20. stoljeća.

Sva očekivanja i demografske projekcije o dobi stanovništva ukazuju na to da će se ovaj trend starenja nastaviti.

"Očekujemo i dalje kontinuirani porast udjela starijih od 65 i više godina", navela je Sanja Jankelić.

Beograd: Prosvjednici uklonili ogradu s Trga Republike i nose ju do zgrade Skupštine
1 / 5
Ilustracija Renata Rašović U Srbiji izglasan doživotni zatvor, što mi čekamo?

Sumorne procjene demografi temelje i na činjenici da se nastavljaju intenzivne migracije mladih i odlasci iz Srbije, a upravo su oni dio populacije od koje se očekuje da popravi natalitetnu statistiku nacije.

Alarmantni podaci o depopulaciji u Srbiji čuli su se i na nedavnom forumu Ekonomskog instituta Hrana za Europu, kad je upozoreno da se broj stanovnika smanjuje u čak 86 posto srpskih sela, te da je oko 1200 sela u procesu nestajanja, što je približno četvrtina ukupnog broja od 4.709 naselja u Srbiji.

U svakom od tih 1200 sela koja su u proscesu nestajanja, prosječno ima manje od 100 stanovnika, a čak u 86 posto broj stanovnika kontinuirano opada, posljednji su službeni podaci iz 2017. Negativan trend je u međuvremenu nastavljen.

Mario Nakić Košarkaški dragulj Još uvijek nije u rukama Srbije! Smije li se Hrvatska ipak nadati obratu?

Usporedbe radi, površina koju obuhvaćaju ta sela u odumiranju teritorijalno je približna površini Kosova, gdje živi oko 1,83 milijuna stanovnika.

Premda je srbijanska vlada još u siječnju 2008. godine usvojila Strategiju poticanja rađanja, taj dokument je uglavnom ostao "mrtvo slovo na papiru", budući je donesen u vrijeme kada je svjetska ekonomska kriza poremetila mnoge planove i strategije.

OHR SAVJETNIK
Otkrijte imate li sivu mrenu
  • babaluj:

    43 godine prosjecna starost i preko 60 000 djece godisnje? Pa to su puno bolji podaci nego za Hrvatsku. Kod nas je prosjecna starost oko 47 godina i rada se preko 30000 djece.

  • stefj:

    Jesu možda najlošiji za Srbiju, ali prema Hrvatskoj to je super...

  • fajlpz:

    Bolje bi bilo pogledati u svoje dvorište.