Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Kolinda Grabar-Kitarović: Nasilje je jezik slabića

"Nažalost, vijesti iz crnih kronika, ne samo u našoj zemlji nego i u cijelom svijetu, potvrđuju da suvremena društva, unatoč proklamiranoj ravnopravnosti spolova, ne nalaze načina stati na kraj tome zlu", upozorava predsjednica u svojoj poruci.
22. rujna 2017. u 08:06 9 komentara 672 prikaza
Kolinda Grabar-Kitarović
Foto: Dino Stanin/PIXSELL

Nasilje je jezik slabića, a naša je zadaća uspostaviti sustav zaštite od nasilja, još više društveno ozračje nenasilja, u kojem će svatko, posebice djeca i žene, imati sigurnost ne samo života nego i svog dostojanstva, poručila je u petak predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović u povodu obilježavanja Nacionalnog dana borbe protiv nasilja nad ženama.

Renata Rašović Rodna ideologija već je u ustavu RH

Hrvatska taj dan obilježava u znak sjećanja na tragično ubojstvo triju žena - sutkinje, odvjetnice i stranke u postupku te teško ranjavanje sudske službenice, 22. rujna 1999. godine na zagrebačkom Općinskome sudu. Zločin je tijekom održavanja brakorazvodne parnice počinio suprug stranke u postupku.

"Odgoj za nenasilje mora biti kontinuiran"

"Nažalost, vijesti iz crnih kronika, ne samo u našoj zemlji nego i u cijelom svijetu, potvrđuju da suvremena društva, unatoč proklamiranoj ravnopravnosti spolova, ne nalaze načina stati na kraj tome zlu", upozorava predsjednica u svojoj poruci.

Unutarstranačke igre i intrige Smatra li predsjednica premijera konkurentom ili samo želi širi birački krug za drugi mandat?

Naglašava da je borba protiv nasilja nad djecom i ženama bitna  prije svega za normalan život naših obitelji i za normalne međuljudske odnose, a samim time ima opću društvenu važnost.

"Odgoj za nenasilje mora biti kontinuiran, a ne kampanjski, tek kada se ono dogodi. Naša je zadaća uspostaviti sustav zaštite od nasilja, a još više društveno ozračje nenasilja, u kojem će svatko, posebice djeca i žene, imati sigurnost ne samo života nego i svog dostojanstva", poručuje.

"O nasilju ne smijemo šutjeti"

Takav odgoj, naglašava, mora se provoditi kroz resornu suradnju institucija, djelotvornu sudsku praksu, ali prije svega kroz promicanje kulture ophođenja i međusobnog uvažavanja. Ističe pritom i ulogu svih državnih, obrazovanih i religijskih institucija, a posebno obitelji, u kojoj se primarno formira kultura ponašanja.

Žene prosvjeduju Usvojena u Europarlamentu Istanbulska konvencija podijelila zastupnike HDZ-a

"Naša je roditeljska dužnost učiti djecu da je svako nasilje prema ženi i prema djetetu krajnje neprihvatljivo. Nasilje je jezik slabića, o nasilju ne smijemo šutjeti niti biti popustljivi prema zlostavljačima, što se nažalost nerijetko događa", stoji u poruci hrvatske predsjednice Grabar-Kitarović.  

kolinda grabar kitarović BiH Reis Kavazović optužuje hrvatsku predsjednicu za "zlonamjernu kampanju" Kolinda Grabar Kitarović poruka s malte Grabar Kitarović: Obrazovna reforma u Hrvatskoj je ispolitizirana PRIMILA POČASNI DOKTORAT Grabar-Kitarović: Ne želimo stigmu o srednjoj Europi kao Ahilovoj peti kontinenta
Od polja do polica u 24 sata
Domaći proizvodi koji u najkraćem roku dolaze na police dućana kako bi mi imali svježe voće i povrće
 • orao21:

  Razočaran sam. Od nje i Plenkovića sam očekivao zapadnu, moderni i na ekonomiju i demografiju fokusiranu politiku. Umjesto toga smo dobili još gori nastavak uhljebljenja, politiku aparatčika i ni "r" od reformi. Samo mlate praznu slamu.

 • Avatar vlamaar
  vlamaar:

  Koje umne riječi! Podjednako onima koje je izgovorio Mogu Što Hoću nedavno u New Yorku-u! Škola diplomacije nam je bolja od nogometne škole u GNK Dinamo. Ovakve diplomate možemo prodavati kao nogomataše. Svaka zemlja bi ih poželjela!

 • Deleted user:

  Nasilje nad ženama je kada muškarac kaže da je žene ........i počne se natjecati kao muškarac u ženskim disciplinama .....nevjerojatno da takvo zlostavljanje u svijetu nitko ne osuđuje ...diktatura