Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Popularne zenge

Predsjednica obišla pogone tvornice cipela Borovo: 'Like' za radna mjesta

Foto: Davor Javorovic/PIXSELL
1/13
15.01.2018.
u 14:10

Potom je posjetila i Ilok, gdje je razgovarala s gradonačelnicom Marinom Budimir

- Zdušno se zalažem za decentralizaciju u Hrvatskoj kako funkcionalnu tako i fiskalnu. Mislim kako je poljski model decentralizacije, u okviru kojega su nadležnosti s države prebačene na vojvodstva, dobar model jer su potom ostvarili uspjehe, rekla je predsjednica RH Kolinda Grabar-Kitarović tijekom današnje posjete Iloku gdje je razgovarala s gradonačelnicom Iloka Marinom Budimir ali i posjetila OŠ Julija Benešića.

Predsjednica je još jednom ukazala na velike demografske probleme na istoku Hrvatske rekavši kako su potrebne hitne mjere da se zaustave demografski problemi.

Kazala je kako je potrebno stvoriti pretpostavke za ulaganje, otvaranje novih radnih mjesta, vrtića, škola ali i poboljšati prometnu infrastrukturu. Kao jedan od načina vidi i bolju iskoristivost sredstava iz fondova EU za što je napomenula kako su napravljeni određeni pomaci ali da smo još daleko od zadovoljavajućih rezultata. Kao jedan od razloga tome vidi i probleme u državnoj birokraciji što bi se, kako je rekla, moglo iskoristiti uvođenjem poljskom modela decentralizacije.

- Ministarstvo regionalnog razvoja ima veliku ulogu. To ministarstvo treba decentralizirati kako bi ono funkcioniralo ne samo u Zagrebu nego i na terenu. Tu bi župani, gradonačelnici i načelnici, koji najbolje poznaju stvari na terenu, imali također veliku ulogu, istakla je Grabar-Kitarović.

Na novinarsku konstataciju kako je do sada potrošeno jako puno vremena što je doprinijelo da su neka sela postala "mrtva sela" predsjednica je rekla kako je i zatvaranje određenih institucija u takvim sredinama također doprinijelo iseljavanju.

- Racionalizacija je važna i ona je bitna za gospodarenje financijskim sredstvima ali sve treba staviti kod takvih odluka na vagu kako bi vidjeli što one u konačnici donose, rekla je Grabar Kitarović koja je prije posjete Iloku boravila i u vukovarskoj tvornici Borovo gdje je obišla neke od pogona.

Upoznala se u Borovu i s trenutačnom situacijom u ovoj tvrtki, problemima s kojima se suočavaju ali i planovima za budućnost.

Tom prilikom vidjela je i kako nastaju žute čizme", ili kako su ih vukovarski branitelji nazivali u vrijeme agresije na Vukovar "zengama".

Upravo je u žutim čizmama predsjednica hodala u zadnjoj Koloni sjećanja u Vukovaru. Poslije toga uslijedio je veliki interes kupaca za ovaj proizvod pa je Borovo krajem godine proizvelo još jednu limitiranu seriju od oko 600 pari ovih čizama. Predsjednica je rekla kako joj je drago što je nakon Kolone sjećanja puno kupaca prepoznalo vrijednost i kvalitetu proizvodnje Borova kao i što je poslije toga uslijedio novi početak njihove proizvodnje kao i otvaranje novih radnih mjesta,

- Posjetom Borovu želim dati podršku poticanju domaće proizvodnje i otvaranju novih radnih mjesta u Borovu, Vukovaru kao i cijeloj Slavoniji, Baranji i Srijemu, rekla je Grabar Kitarović.

Pogledajte galeriju: Predsjednica u osječkoj socijalnoj samoposluzi

1/16

Komentara 52

IJ
I ja tebi
14:01 15.01.2018.

Svaka čast Kolinda kapa do poda.

Avatar heyhay
heyhay
13:19 15.01.2018.

trebaju čizme raditi i u drugim bojama plave, crne pa će bit još bolja prodaja, a na žutima ostaviti znak vukovarskog vodotornja

Avatar Amfilohije von kradilofije
Amfilohije von kradilofije
15:05 15.01.2018.

Di god ide omiljena među ljudima... to nije namješteno to je iskreno dolazi samo od sebe. Njoj ne treba pratnja niti svita ni blindirani auto ni vip loža .. zajedno s narodom od ljudi izabrana ! Pa tko se nee bi slikao s takvom osobom a kamo li predsjednicom ?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije