Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 38
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Predsjednica u Sarajevu

BiH na putu u EU nema većeg prijatelja od Hrvatske

Foto: Ured predsjednice
17.01.2018.
u 20:35

Susret s članicama udruga „Majke enklava Srebrenica i Žepa“ bio je prilika da se ojača prijateljstvo dovedeno u pitanje zbog jedne izjave

Mnogo je toga u proteklih nekoliko mjeseci izvlačeno iz konteksta i stavljano na dušu meni ili Hrvatskoj.

Moja je prva dužnost štititi nacionalne interese Hrvatske i hrvatskog naroda, a naravno da želim graditi prijateljske odnose sa svim susjedima, a pogotovo s BiH. Ova zemlja nema i neće imati većeg zagovornika od Hrvatske kada je riječ o europskom putu, poručila je u Sarajevu, na početku trodnevnog posjeta BiH, predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović.

Crnadak uzalud čekao

Nakon susreta s članovima Predsjedništva BiH, naglasila je neophodnost poštovanja jednakopravnosti svih naroda u BiH.

- Hrvati u BiH žele samo mir i ravnopravnost s Bošnjacima i Srbima. Oni neće biti nacionalna manjina u ovoj državi. Ključno je osigurati da BiH nakon izbora osigura funkcioniranje institucija, kako se ne bi ponovio ‘slučaj Mostar’ - naglasila je Grabar-Kitarović. Ponovila je da će se Pelješki most graditi, ali da taj projekt ni na koji način nije usmjeren protiv BiH.

Predsjedatelj Predsjedništva BiH Dragan Čović pozvao je Hrvatsku da iskoristi svoj položaj u EU kako bi pomogla da BiH dobije kandidacijski status u EU ove godine. Što se tiče reforme izbornog zakona u BiH, pitanju od iznimne važnosti za bh. Hrvate, oboje su zaključili da je to prioritet koji se treba rješavati unutar BiH te da Hrvatska ne nameće rješenja.

Usprkos pomirljivim izjavama s konferencije za novinare Čovića i Grabar-Kitarović, njezin posjet obilježen je određenim tenzijama.

Od lavine medijskih kritika koje su se sručile na njezin račun uoči dolaska, i to ponajviše zbog „upletanja u unutarnja pitanja BiH“, kako je u Sarajevu protumačen pokušaj hrvatske predsjednice da s turskim predsjednikom potakne reformu izbornog zakonodavstva, do uvredljivih priopćenja bošnjačkih stranaka. Čak su joj mnogi zamjerili što nije doputovala noć prije kada ju je na sarajevskom aerodromu ministar vanjskih poslova BiH Igor Crnadak uzalud čekao. U tom kontekstu komentirana je i činjenica da je jučer ujutro umjesto Crnatka, na aerodromu predsjednicu Grabar-Kitarović dočekao zamjenik ministra Josip Brkić. Posebna je priča prosvjedni skup, svojevrsni performans, dvadesetak pripadnika udruge Bošnjački pokret ispred zgrade veleposlanstva RH, uz poruke da vlast u Zagrebu ne smije voditi „politiku zločinca Tuđmana“. Međutim, hrvatska predsjednica došla je u BiH pružiti ruku suradnje i poticati dijalog, a ne nove svađe i podjele. Tako je i njezin susret s članicama udruga „Majke enklava Srebrenica i Žepa“ bio prilika da se ojača prijateljstvo koje je djelomično bilo dovedeno u pitanje nakon različitih interpretacija u BiH predsjedničine izjave o opasnosti od islamskog radikalizma i broja potencijalnih terorista u BiH. „Majke enklava Srebrenica i „Žepa“ poslale su joj tada i prosvjedno pismo.

S kardinalom Puljićem

Intenzivan prvi dan posjeta BiH Kolinda Grabar-Kitarović upotpunila je susretima s kardinalom Vinkom Puljićem te visokim međunarodnim predstavnikom u BiH Valentinom Inzkom. Za danas je najavljen odlazak u središnju Bosnu, a u petak u Bosansku Posavinu.

Pogledajte galeriju: U Uredu predsjednice održan Dan otvorenih vrata za Hrvate iz BiH

1/11

Komentara 9

PA
pavel1001
21:53 17.01.2018.

utaške table 😂😂😂

KR
Krotila
22:08 17.01.2018.

treči entitet

SA
sani1
10:28 18.01.2018.

A šta je, potiralo je iz Bosne. Ha, ha, ha...amaterka.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije