Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 26
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Predsjednica stiže u Sarajevo

Prva tema izborni zakon BiH

Kolinda Grabar-Kitarović
Foto: Damir Špehar/PIXSELL
17.01.2018.
u 07:12

U susjednu zemlju hrvatska predsjednica odlazi “čista srca i sa željom da ta država funkcionira i da se poštuje Daytonski sporazum”

Trodnevni službeni posjet hrvatske predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović susjednoj BiH postao je sigurnosno zahtjevniji, nakon što su stigli nagovještaji organiziranja prosvjeda protiv njezina dolaska.

Bošnjački je pokret, naime, najavio mirne prosvjede ispred hrvatskog veleposlanstva u Sarajevu. Na Pantovčaku su oprezni, pa će zato detalje puta objavljivati u zadnji trenutak, no kažu da prosvjed u Sarajevu priprema “jedan manji pokret”, te da je to “dio demokracije”. Predsjednica će se prvo susresti s tročlanim Predsjedništvom BiH, s kojim će raspraviti ključne točke, dakle izborni zakon u primjenu kojega se Pantovčak ne petlja, nego nastoji sudjelovanjem potaknuti predstavnike triju naroda da postignu dogovor koji neće diskriminirati Hrvate. Govorit će se i o cilju ulaska BiH u EU, kao i o predstojećoj trilaterali (u veljači) između Hrvatske, BiH i Turske.

U Sarajevu slijedi i susret s kardinalom Vinkom Puljićem, ali, zanimljivo, i s Majkama Srebrenice koje su svojedobno nazvale našu predsjednicu “kraljicom Balkana”, da bi odnosi zahladili nakon što je predsjednica govorila o opasnostima od terorizma u BiH. Grabar-Kitarović razgovarat će i s predsjednikom Vijeća ministara Denisom Zvizdićem, a tema će zacijelo biti gradnja Pelješkog mosta. Posjetit će i Parlament te razgovarati s s visokim predstavnikom EU Valentinom Inzkom. Predsjednica će posjetiti i Srednju Bosnu, Novu Bilu i Vitez gdje će razgovarati s načelnicima općina Hrvatima. Slijedi i posjet općini Žepče i samostanu Guča Gora, a u petak ide u Tuzlu gdje će posjetiti franjevački samostan te poslije toga obići Orašje i Derventu.

Predsjednici Grabar-Kitarović to je drugi službeni posjet Bosni i Hercegovini, a na Pantovčaku kažu da u susjednu zemlju odlazi “čista srca i sa željom da ta država funkcionira i da se poštuje Daytonski sporazum”.

Kolinda Grabar-Kitarović
1/10

Komentara 7

Avatar Zagrebčanec
Zagrebčanec
08:44 17.01.2018.

Ma nema tu mnogo filozofiranja! Jedini dugoročni izlaz je u formiranju trećeg entiteta, a da stvar bude paradoksalnija to je prva javno predložila gospođa Pusić u vrijeme dok je ona bila ministrica vanjskih poslova?!

CR
CROLINDA
09:36 17.01.2018.

i BiH i Hrvatska se prema Hrvatima ponašaju kao maćehe - predsjednica ako ništa drugo za razliku od Plenkovića barem šalje javnu gestu da to tako ne smije biti i da se Hrvatska kao matična država ima i pravo i i dužnost javiti za svoj narod koji živi u drugoj državi kao što se to brine i Srbija za Srbe i Turska za muslimane

KO
koraknaprijed
11:45 17.01.2018.

Kraljica svih Hrvata,ma gdje oni bili!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije