Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
bojazan u vukovaru

Kolika je šteta na usjevima znat će se uskoro, sljedeći su dani ključni

Poplave
ilustracija
05.05.2014.
u 15:08

- Ako se voda povuče sa njiva i ukoliko temperature ponovno narastu do 20-ak stupnjeva Celzijusa neće biti gotovo nikakve štete. Usjevi će se opraviti, moći će se brzo opet ući na njive i raditi - kaže ratar Darko Juzbašić

Zadnjih nekoliko dana poljoprivrednici u Vukovarsko–srijemskoj županije češće nego inače prate meteorološke prognoze, a prije svega one koje govore o novim mogućim padalinama.

Razlog tome su obilne kiše koje su proteklog tjedna doživjele vrhunac. Naime, od subote popodne pa do nedjelje predvečer kiša je bez prestanka padala.

U nekim dijelovima u samo nekoliko sati palo je kiše za jednomjesečni prosjek.

Procjene govore da je u dijelovima županije palo i do 70 litara po kvadratnom metru. Sve to dovelo je do toga da su poljoprivredna zemljišta prepuna vode koja je na nekim dijelovima i poplavila usjeve.

– Najugroženija su niža područja gdje se voda zadržava. Neophodno je što prije izaći na njive i učiniti sve da se voda ispusti. Svakako da će i kanali učiniti svoje i dio sve te vode odvesti sa njima, kaže ratar Darko Juzbašić koji obrađuje oko 40 hektara zemlje. Dodaje i da je uz veliku kišu problem i to što se temperatura u nedjelju spustila na svega 7 Celzijevih stupnjeva, ali da sve to ipak ne mora imati nekakav značajan utjecaj na konačne rezultate kada se bude skidala ljetina.

Ključni su zapravo sljedeći dani. Ako se voda povuče sa njiva i ukoliko temperature ponovno narastu do 20-ak stupnjeva Celzijusa neće biti gotovo nikakve štete. Usjevi će se opraviti, moći će se brzo opet ući na njive i raditi. Više će se znati uskoro, rekao je Juzbašić dodajući kako će se o bilo kakvim procjenama štete znati uskoro kao i da treba znati da su zadnjih dana pale zaista neuobičajene količine oborina.

Nisu samo poljoprivrednici imali proteklih dana problema s kišom. Naime, na nekim područjima na istoku Hrvatske je zbog obilnih kiša došloi do plavljena cesta, dvorišta, a poplavljene su i poljoprivredne površine. Zbog problema na terenu angažirani su i vatrogasci koji su na više lokacija imali intervencije ispumpavanja vode iz podrumskih prostorija te uklanjanja porušenih stabala na prometnicama. Zabilježen je i porast vodostaja rijeka.

>>U Slavoniji nabujale rijeke i izlili se kanali, kuće poplavljene

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije