Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 63
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
kritika huoj-a

Kolarić: Šokirani smo i zgroženi, Vlada diskriminira PR agencije

'17.05.2012., Tkalciceva, Zagreb - Aleksandra Kolaric,nova predsjednica HUOJ-a Photo: Sanjin Strukic/PIXSELL'
'Sanjin Strukic/PIXSELL'
Autori: mš/VLM, tli/VLM
19.07.2012.
u 17:30

Upravni odbor Hrvatske udruge za odnose s javnošću (HUOJ) kritizirao je u četvrtak odluku Vlade RH kojom se zabranjuje angažiranje agencija za odnose s javnošću u javnom sektoru te je proglasio protuustavnom

Upravni odbor Hrvatske udruge za odnose s javnošću (HUOJ) kritizirao je u četvrtak odluku Vlade RH kojom se zabranjuje angažiranje agencija za odnose s javnošću u javnom sektoru te je proglasio protuustavnom. U HUOJ-u su šokirani i zgroženi "vrlo nepromišljenom" odlukom koja je protuzakonita i protuustavna te onemogućava slobodu tržišnog natjecanja.

Po Vladinoj odluci država, javne tvrtke, ministarstva, agencije pa čak ni tvrtke u kojima država ima pretežito ili većinsko vlasništvo ne smiju angažirati PR agenciju. Odluka je donesena bez protivljenja i rasprave ministara, a na snagu bi trebala stupiti za osam dana. Ako se to dogodi, posljedice bi bile izbacivanje jedne branše iz poslovanja s državom te otkazi za nekoliko stotina stručnjaka. Ugledni su PR-ovci na nogama jer ovakva odluka može uništiti njihove tvrtke, a po kuloarima sve se glasnije govori o osveti.

– Ovime se nanosi ogromna šteta svim tvrtkama koje se bave odnosima s javnošću kao i svim zaposlenima u njima, ali i štetu državnim tvrtkama koje se ostavlja bez usluga koje ima njihova konkurencija – kazala je direktorica HUOJ-a Aleksandra Kolarić pa najavila da u udruzi razmatraju podizanje ustavne tužbe te pokretanje svih pravnih mjera da se osiguraju zakonska prava svih stručnjaka odnosa s javnošću i tvrtki koje ih zapošljavaju.

Kolarić ističe da se odlukom Vlade agencije za odnose s javnošću diskriminiraju i stavljaju u nepovoljan tržišni položaj te da se njome onemogućava sloboda tržišnog natjecanja, a takva se praksa kosi sa stečevinom Europske unije o slobodnom protoku robe, usluga i kapitala. Stoga HUOJ upozorava da se zabranom nanosi ogromna materijalna šteta svim tvrtkama koje se bave odnosima s javnošću kao i svim zaposlenima u njima te ističe da od Vlade očekuje da stručnjacima odnosa s javnošću kao i svim drugim građanima omogući nediskriminirajuće pravo na rad i poduzetništvo.

Angažiranje agencija za odnose s javnošću za pružanje komunikacijskih usluga u javnom sektoru dobra je praksa, drže u HUOJ-u, jer agencije zapošljavaju iskusne komunikacijske stručnjake koji posjeduju specifična znanja i profesionalna iskustva. Još jednom ističu da slučaj Fimi medije i kriminalnih aktivnosti za koje su optuženi akteri tog skandala nema veze s odnosima s javnošću. Fimi media je tvrtka koja nije nikada nije pružala usluge odnosa s javnošću, a njezina vlasnica nije nikada radila posao odnosa s javnošću pa povezivanje ovog slučaja sa strukom odnosa s javnošću čini veliku štetu reputaciji PR struke, navodi HUOJ.

Komentara 67

Avatar mohito
mohito
17:59 19.07.2012.

ma nes ti hrvatskih strucnjaka za pr - bransa u kojoj se opere najvise sumljive love i uglavnom sluzi za mracenje i punjenje kojakakvih tajnih racuna....

AL
alapača
18:00 19.07.2012.

PR agencije štete Hrvatskoj. kakve koristi ima Hrvat od lažne slike stranaka, vlade i političara koju stvaraju PR agencije plaćene sredstvima iz proračuna otetog iz džepa građana?

SW
swimm
07:58 20.07.2012.

u ovoj bi drzavi svi samo lajali ,ali za tuđu lovu

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije