Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 99
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
zbog hrvatske

Srbi strahuju da srpski jezik neće postati službeni jezik EU-a

srbija, zastava
Dino Stanin/Pixsell
18.02.2012.
u 20:53

Novinare je zanimalo hoće li Hrvatska spriječiti da i srpski postane službeni jezik Unije

BEOGRAD - Razgovor s glasnogovornikom Europske komisije bio je prilika i da se novinari raspitaju šta će se dogoditi kada Hrvatska sljedeće godine uđe u članstvo EU i hrvatski bude uvršten u jezike Unije, odnosno hoće li Hrvatska spriječiti da i srpski postane službeni jezik Unije, jer je to u biti isti jezik, u trenutku kada Srbija stupi u članstvo EU, pišu beogradske Vesti online.

Glasnogovornik zadužen za jezična pitanja u Europskoj komisiji je prvo predočio kako se nikada tako nešto nije dogodilo prilikom ulaska u članstvo neke zemlje u EU. Pojasnio je kako svaka država koja postaje članica EU određuje koji će jezik biti njen službeni i radni u institucijama Unije.

I sljedeće pitanje je bilo vezano za ovu temu pa je netko od novinara upitao da li će, kada bi i Crna Gora, kao i Bosna i Hercegovina, jednom stupile u EU, biti potrebe prevođenje na crnogorski i bosanski, ako je, kako je to protumačio jedan novinar, ranije u bivšoj Jugoslaviji srpsko-hrvatski smatran istim jezikom. Glasnogovornik je pojasnio kako je pitanje "drugog službenog jezika", kao što bi ruski mogao postati u Latviji, a kao što su već katalonski i baskijski u Španjolskoj potpuno ovisi od zemlje članice EU koja to može ili ne drži potrebnim zatražiti. Dodao je kako se u tom slučaju s tim moraju suglasiti sve članice Unije, dakle Savjet ministara.

Komentara 167

Avatar Balcanicus
Balcanicus
21:42 14.02.2018.

Glupost. Desetljećima smo se borili za hrvatski jezik i sada bi trebali da spriječimo Srbe da uđu u EU sa njihovim jezikom. Pa opet bi imali hrvatskosrpski. Hvala lijepa!

A9
AAA-999
21:02 18.02.2012.

Lažu, bre, kao pravi Srbi. Drže se parole: laži, ukradi, opljačkaj, varaj. Užas.

TH
thekurcula
14:21 19.02.2012.

Hoću da vam napišem taj idiom ali mi stalno dolazi poruka da je neprimeren!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije