Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Koji je \"ključ\" za dolazak pravog obućara i ključara?

Otac i sin Marušić imaju dva lokala i obojica su u stalnom pogonu. Zato im je potrebna još jedna stručna osoba koja bi mogla samostalno raditi jer bi tada mogli raspodijeliti smjene
08. svibnja 2012. u 13:33 2 komentara 287 prikaza
'07.05.2012., Bjelovar - Postolar Ante Marusic vec mjesecima bezuspjesno traga za djelatnikom, kojega bi zaposlio u svojoj obucarskoj radnji u sredistu grada na raskrizju ulica matice hrvatske i A. K.
Foto: 'Damir Spehar/PIXSELL'
Pogledajte galeriju 1/3

\"Hitno tražimo obućara-ključara sa završenom SSS-obućar, radno iskustvo nije važno.\" Oglas je to koji već duže vrijeme upada u oči na oglasnoj ploči bjelovarskog Zavoda za zapošljavanje. Naime, bjelovarski obrt za izradu ključeva i popravak obuće \"Marušić\" već mjesecima traži kvalificiranog radnika, no unatoč pravoj maloj \"vojsci\" nezaposlenih ipak ga ne uspijeva pronaći.

– Prijeko nam je potrebna kvalificirana stručna osoba koja može odmah samostalno preuzeti smjenu, no takvih jednostavno nema – žali se Ante Marušić, u obrtu jedina stručna osoba. Upravo to im je i najveći problem jer sin Kristijan po struci je računalni tehničar pa, iako se vodi kao vlasnik, bez očeve stručne kvalifikacije ne bi  mogao otvoriti obrt.

Nitko ne želi stalni posao?

Marušići imaju dva lokala i obojica su u stalnom pogonu. Upravo zato im je i potrebna još jedna stručna osoba koja bi mogla samostalno raditi jer bi tada mogli preraspodijeliti smjene.

– Unatoč tome što nudimo stalno zaposlenje i pristojnu plaću to kao da nikoga ne zanima. Za cijelo ovo vrijeme imali smo tek nekoliko upita koji nisu ni vrijedni spomena – ističe Ante dodajući da mu nije baš posve jasno zašto se ljudi ne interesiraju za posao. U bjelovarskom Zavodu ističu da Marušićev primjer nije usamljen.

– Mnogi uslužni obrti imaju isti problem jer na našem su području uz obućare deficitarna zanimanja i staklar, zidar-tesar, keramičar i soboslikar – ističe Ruža Hrga, pročelnica bjelovarskog Zavoda.

Za to nema ni škole

Trenutačno se na evidenciji nalazi 11.815 nezaposlenih osoba, od kojih samo u Bjelovaru 5.629. No, pravi je problem zapravo nesklad između ponude i potražnje, koji je na tržištu rada već dugo prisutan. Primjerice, za većinu tih zanimanja na području ove županije uopće nema školskih programa. Zavod, doduše, za neka zanimanja nudi mogućnosti prekvalifikacije, no to očito ne pomaže.

Ajoj...
Djevojka otkrila kako je partnera uhvatila u prevari: 'Nazvala sam restoran u kojem je bio i pitala...'
Boris Miletić
INTERVJU
„Čovjek koji prestane biti čovjek, izgubio je smisao“
  • c54t21q2:

    a placa 300eurica ali sa pocekom od tri mjeseca.

  • verrmaj:

    Za to je kriva drzava i zavod za zaposljavanje a ima tih koji bi mogli da rade te poslove ali oni vise vole dobit minimalac i sjediti cjeli dan u kaficu i mlatit praznu slamu !!