Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 51
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
sredio doktor ivo

Knjigu Mirjane Sanader Hrvati su plaćali, a Mađarima je dijeljena

\'05.05.2009., Zadar - Mirjana Sanader, supruga premijera Ive Sanadera, nakon svecanog otvorenja Muzeja antickog stakla opustala se na terasi uz cigaretu i drustvo.  Photo: Filip Brala/24sata\'
Filip Brala, Boris Ščitar/Pixsell
07.04.2012.
u 21:00

Budući da su knjige dijeljene na Tifonovim crpkama, pretpostavlja se da je krajnji kupac svih 2000 primjeraka bio MOL

Tijekom 2009. godine mađarski turisti koji su stali na Tifonovim benzinskim crpkama dobili bi na dar knjigu “Antički gradovi u Hrvatskoj” čija je autorica supruga tadašnjeg premijera Mirjana Sanader.

Vrlo raskošno izdanje od 150 stranica, tvrdoga uveza i s bogatim ilustracijama, formata 24x28,5 cm izdala je Školska knjiga. Izdanje koje je dijeljeno na Tifonovim crpkama prevedeno je na mađarski jezik. Vrlo je zanimljivo da je knjiga o hrvatskim antičkim gradovima koja u Hrvatskoj košta 240 kuna dijeljena besplatno Mađarima, da je čak i prevedena na mađarski jezik, te da se radi o djelu čija je autorica supruga tadašnjeg premijera. Indikativno je da je dijeljena na Tifonovim crpkama koje je u kolovozu 2007. godine kupio mađarski MOL, kao i da je taj isti MOL tijekom 2008. godine povećavao vlasnički udio u Ini (i to tako što su mu prodane dionice Fonda hrvatskih branitelja kojem je na čelu bila Jadranka Kosor), a da je 2009. godine preuzeo u Ini upravljačka prava. MOL-ovo preuzimanje upravljanja Inom povezuje se s mitom od 10 milijuna eura zbog kojega se sada sudi Ivi Sanaderu.

“Antički gradovi u Hrvatskoj” tiskani su u Budimpešti. Cijelo mađarsko izdanje otkupila je izdavačka tvrtka Helikon Kiado Kft iz Budimpešte koja je koncem 2006. ili početkom 2007. godine sklopila ugovor sa Školskom knjigom. Oni su načinili prijevod i tiskali 2050 primjeraka. Od toga je 2000 primjeraka išlo u prodaju (otkupna cijena bila je 12,5 eura), a 50 komada ostavljeno je autorici. Budući da su knjige dijeljene na Tifonovim benzinskim crpkama, može se pretpostaviti da je krajnji kupac svih 2000 primjeraka bio MOL.

Knjiga M. Sanader koja obrađuje antičke gradove Salonu (Solin), Naronu (Vid kod Metkovića), Issu (Vis), Split, Pulu, Zadar i druge, ima hrvatsko i njemačko izdanje. U koliko ih je primjeraka izdala Školska knjiga nismo doznali, kao ni je li bilo većih naručitelja. Knjigu je Školska knjiga promovirala kao doprinos turističkoj ponudi.

Komentara 89

OB
-obrisani-
10:25 08.04.2012.

a portirčić je plačen da to onemoguči koliko god može \" plaČen ? Odakle se ti to izvukao ume ? :-)

OB
-obrisani-
19:50 08.04.2012.

Ako čovjek malo bolje pogleda od Lignje fizički potpuno ista...ko dvije sestre...

CH
Charles
07:56 08.04.2012.

Nije točno da Mađari nisu platili knjigu: Platili su oni, platili, samo ne izravno Mirjani!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije