Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Raspisan natječaj

Knin će dobiti Tuđmanov kip visok tri metra

Franjo Tuđman
Foto: Davor Javorović/Pixsell
14.02.2015.
u 10:29

Propozicije: 
Izliven u bronci ili aluminiju, poželjno s rukama u zraku ili kako ljubi zastavu

Spomenik Franji Tuđmanu do tri metra visok – preferiran je figurativan prikaz, izliven u bronci ili aluminiju, u prepoznatljivom povijesnom i simboličnom kontekstu grada Knina, primjerice kako ljubi zastavu ili s pobjednički podignutim rukama – osvanut će u Kninu u parku ispred zgrade gradske uprave najkasnije do 31. srpnja.

Pozivnice trojici kipara

Da upravo takvog Tuđmana u svom dvorištu želi kninska gradonačelnica Josipa Rimac jasno je iz propozicija natječaja koji je objavljen na internetskim stranicama Grada. Spomenik će biti svečano otkriven 5. kolovoza u povodu dvadesete obljetnice operacije Oluja. Procijenjena vrijednost projekta je 900 tisuća kuna, a natječaj je otvoren do 19. ožujka. Riječ je o kombinaciji otvorenog i pozivnog natječaja jer je organizator, Grad Knin, uputio pozivnice trojici akademskih kipara – Kruni Bošnjaku, Kuzmi Kovačiću i Tomislavu Kršnjaviju – da dostave svoja idejna rješenja. U propozicijama natječaja piše kako će ocjenjivački sud vrednovati “prepoznatljivost lika dr. Franje Tuđmana, umjetničku vrijednost djela, jasnu umjetničku interpretaciju povijesne važnosti dr. Tuđmana i racionalnost i ekonomičnost rješenja”. Pravila natječaja su tako kruta da je kiparima ostavljen mali manevarski prostor, sloboda im je ipak dana da sami mogu odrediti odnos visine spomenika i postamenta unutar tri metra te da mogu sugerirati rješenja rasvjete. Zašto baš takav Tuđmanov spomenik želi postaviti u parku ispred zgrade gradske uprave, od gradonačelnice Knina Josipe Rimac nismo doznali jer nam se nije javljala na poziv i poruku.

Grad Knin će platiti sve

Umjesto nje javio nam se njen suradnik rekavši kako je Grad Knin odlučio dvadesetu obljetnicu Oluje oplemeniti i podizanjem spomenika prvom hrvatskom predsjedniku koji je itekako zaslužan za pobjedu u ratu i za oslobađanje Knina od okupatora. Kaže kako je 900 tisuća kuna samo maksimalna procijenjena vrijednost za opciju spomenika u bronci i kako će konačna cijena vjerojatno biti manja od navedene. Izvor blizak Josipi Rimac kaže kako je novac osiguran u gradskom proračunu i kako se sigurno neće ponoviti nezgodna situacija otprije dvije godine kada je umjesto Grada Knina vlada Zorana Milanovića “iskeširala” dva milijuna kuna da bi zatvorila financijsku konstrukciju gradnje nacionalnog Spomenika hrvatske pobjede “Oluja ‘95”.

>> Tuđmanov kip na mjestu gdje je Tito napao apstraktnu umjetnost

Komentara 120

Avatar Admin nabijem te
Admin nabijem te
10:42 14.02.2015.

Svaka čast!

Avatar Semper Paratus
Semper Paratus
12:59 14.02.2015.

Napisao sam: u svakom HR gradu kip od najmanje deset metara a na njemu SVE ZA HRVATSKU, HRVATSKU NIZAŠTO!!! Bog i HRVATI!!! "KOME TO SMETA"??? Ispričavam se što nisam umjesto Hrvatske sve za JUGOSLAVIJU napisao... Bando crvena‼️

KA
kafka
11:16 14.02.2015.

U Splitu - Grgur Ninski, a u Kninu - Franjo Kninski.!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije