Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 171
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
COP28

Klimatsku konferenciju vodi čelnik jedne od najvećih naftnih kompanija

FILE PHOTO: A person walks past a "#COP28" sign in Abu Dhabi
AMR ALFIKY/REUTERS
28.11.2023.
u 08:58

Predsjednik COP28 je Ahmed al Jabera, koji je na čelu državne Abu Dhabi National Oil Company. Mnogi političari traže njegovu smjenu

U sjeni ratova na Bliskom i europskom istoku, kao i brojnih klimatskih katastrofa s kojima se suočava svijet, poput poplava, požara, suša, podizanja razine mora i drugih nedaća, koje su izravna posljedica klimatskih promjena, u četvrtak u Dubaiju počinje godišnja klimatska konferencija Ujedinjenih naroda COP28, na kojoj bi trebao biti izvršen pregled ostvarenja ciljeva dogovorenih Pariškim klimatskim sporazumom iz 2015.

Međutim, unaprijed je jasno da se stanje iz godine u godinu pogoršava. O tome svjedoči i izvješće Svjetske meteorološke organizacije (WMO) objavljeno uoči okupljanja svjetskih čelnika u Dubaiju, prema kojem je koncentracija stakleničkih plinova u atmosferi prošle godine dosegla rekordnu razinu, uz upozorenje da se tom trendu ne nazire kraj. Prisutnost štetnih plinova u ovoj godini u atmosferi dosegnut će rekordne vrijednosti, a to će se onda odraziti na daljnji rast temperatura, a s tim i na pojavu ekstremnih vremenskih događaja i podizanja razine mora, što će dodatno ugroziti obalna i priobalna područja.

Potreba za hitnim zaokretom tog trenda i ograničavanja globalnog zagađenja štetnim plinovima nikad nije bila nužnija, što potvrđuju dramatični apeli klimatskih dužnosnika i stručnjaka. Glavni tajnik WMO-a Petteri Taalas upozorava da se unatoč višedesetljetnim upozorenjima znanstvene zajednice i tisućama stranica izvješća i desecima klimatskih konferencija svijet i dalje kreće u pogrešnom smjeru, ocjenjujući da je skoro sigurno da će 2023. biti najtoplija godina u povijesti mjerenja.

VEZANI ČLANCI:

Umjesto ograničavanja globalnog zagrijavanja na najviše 1,5 stupnja Celzija temperatura je nedavno prvi put otkako je mjerenja na globalnoj razini premašila predindustrijsku razinu za više od dva stupnja, što znači da svijet postaje sve topliji i da se približavamo trenutku kada će biti nemoguće preokrenuti sadašnje negativne trendove i ublažiti posljedice klimatske krize, ako već nismo dosegnuli taj trenutak.

Unatoč alarmantnoj situaciji, malo je razloga za optimizam. Već sam izbor Ujedinjenih Arapskih Emirata, jednog od najvećih proizvođača fosilnih goriva na svijetu, za domaćina konferencije, izaziva burne negativne reakcije. Predsjednik konferencije COP28 je Ahmed al Jabera, koji je na čelu državne Abu Dhabi National Oil Company, jedne od najvećih naftnih kompanija na svijetu, što svjedoči o izravnom utjecaju naftne industrije na borbu protiv klimatskih promjena, zbog čega je stotinjak europskih i američkih političara zatražilo njegovu smjenu, dok on konferenciju u Dubaiju vidi kao priliku za raspravu o tranziciji zaljevskih zemalja na razdoblje nakon proizvodnje fosilnih goriva i prelazak na obnovljive izvore. Ovogodišnje klimatsko okupljanje trajat će do 13. prosinca, a američki predsjednik Joe Biden, koji je po dolasku u Bijelu kuću vratio Ameriku u Pariški klimatski sporazum, već je najavio da neće putovati u Dubai.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije