Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 86
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
VEČERNJI TV

'Toplinski valovi i dalje su na snazi za Jadran'. Klimatologinja otkriva kada se vraćaju u unutrašnjost

Rijeka: Vruć dan na Korzu
Foto: Goran Kovacic/PIXSELL
1/18
12.07.2023.
u 12:17

''Promjena koju su prognostičari najavljivali nastupit će već danas, kasnije tijekom dana i sutra, a ovo je jedan izdvojeni slučaj nestabilnosti koji, eto, nažalost, nismo prognozirali'', rekla je za Večernji TV mr. sc. Lidija Srnec, voditeljica Odjela za klimatsko modeliranje, praćenje klimatskih promjena i biometeorologiju DHMZ-a, gostujući u studiju kod Petre Balije.

Iako je proteklih dana najavljivano da će danas vladati velike vrućine u unutrašnjosti Hrvatske, građane Zagreba i meteorologe iznenadilo je snažno nevrijeme. 

Najavljivane su vrućine i toplinski val. Njega će biti unatoč ovoj kratkotrajnoj promjeni vremena iznad unutrašnjosti Hrvatske i na području Zagreba. Došlo je jednostavno do prodora nestabilnog zraka koji je krenuo iz podnožja Alpa i vrlo brzo je prešao Italiju i Sloveniju te došao do naših područja. Ta promjena jučer nije bila toliko izgledna, nije se očekivala iako su uvjeti za nastanak nestabilnosti u podnožju Alpa bili vidljivi. Međutim samu tu putanju, da će doći do nas, nismo prognozirali. 

Promjena se zapravo i dalje očekuje s prelaskom fronte preko naših područja kasnije tijekom dana i sutra u središnjim dijelovima Hrvatske. Promjena koju su naši kolege prognostičari prognozirali da će danas nastupiti, ali kasnije tijekom dana i sutra, do nje će doći, a ovo je jedan izdvojeni slučaj nestabilnosti koji, eto, nažalost, nismo prognozirali. 

VIDEO O klimatskim promjenama govori Lidija Srnec iz DHMZ-a

DHMZ je najavio i ekstremne temperature, što to znači za nas zapravo? 

U danima koji slijede i dalje ćemo imati toplinski val, međutim rizik za njega u unutrašnjosti će  biti snižen s obzirom na ovu nestabilnost kojoj smo jutros svjedočili. Opasnost od toplinskog vala pada. Evo, kolege su za sutra izdali novo upozorenje i na području Zagreba tog rizika zapravo nema. Dok će u ostalim dijelovima Hrvatske biti prisutan, ali nižeg intenziteta nego što je to jučer bilo prognozirano. To se može očekivati jer atmosfera nije stabilna, ona se mijenja iz sata u sat, a nekad i na kraćoj vremenskoj bazi, tako da se naše prognoze i naša upozorenja onda i mijenjaju. Naravno da je tu prisutan efekt događa li se ta promjena po noći, pa je ne vidimo jer po noći ne radimo, ali mi svakodnevno pratimo kakvo će biti vrijeme i mijenjamo ta upozorenja. 

Na Jadranu i uz Jadran i dalje će u sljedećim danima ostati visoke temperature, a od subote one opet rastu u cijeloj Hrvatskoj, tako da u nedjelju i ponedjeljak možemo očekivati vrlo visoke temperature. Bit će ponovno toplo i vrlo vjerojatno opet će biti izdano upozorenje na području cijele Hrvatske. No idućih nekoliko dana opasnost je i dalje na cijelom Jadranu.

VEZANI ČLANCI

U kojim slučajevima se izdaju upozorenja o opasnom vremenu? 

Tu bih sada pojasnila da postoji razlika između meteoalarma i ovih upozorenja koja izdajemo u vezi s toplinskim valovima. Upozorenja koja izdajemo zbog toplinskih valova koji mogu imati utjecaja na ljudsko zdravlje nisu dio sustava meteoalarma zato što su to kriteriji koji su rađeni baš na osnovu temperatura i podataka o smrtnosti. Dakle, kad temperatura prijeđe određeni prag, onda ona može imati određeni rizik za ljudsko zdravlje. I ovdje su istraživanja rađena na vrlo dugim nizovima podataka, temperatura i smrtnosti, na dnevnim podacima tako da se umjereni rizik proglašava kada u tim nekim statističkim proračunima temperature prijeđu 96,5 percentila, veliki rizik iznad 98,5, a iznad 99,5 percentila je vrlo veliki rizik za ljudsko zdravlje. 

Unutar sustava meteoalarma također izdajemo upozorenje na visoke temperature. Međutim one ne podrazumijevaju samo utjecaj na ljudsko zdravlje, nego i na sve grane – i na energetiku, i na promet, i na sigurnost itd. Tako da se tu kriteriji malo razlikuju. 

Žuti, narančasti i crveni meteoalarm, koja je razlika?

Pa razlika je upravo u tom riziku od opasnosti, žuti je umjerena opasnost, narančasti je velika, a crveni vrlo velika. To vrijedi i za druge parametre kao što su oborine ili npr. jak vjetar. 

GALERIJA Hrvatsku očekuje još velikih vrućina

Rijeka: Vruć dan na Korzu
1/23

Toplinski val u nekim medijima je nazvan Lucifer, općepoznato je da i uragani dobivaju imena, ima li i DHMZ imena za neke oluje ?

Pa ne, zapravo sav taj sustav dodjeljivanja imena rekla bih da je osmišljen upravo zato da bi mediji možda lakše pratili što se događa jer ovako, kada mi na neki stručni način objašnjavamo, onda je to možda građanima koji nemaju znanje iz meteorologije teže pratiti. Isto tako da bismo i mi mogli, kada gledamo kroz povijest, lakše i brže prepoznati neke događaje. Međutim, nema smisla da svaka institucija izdaje svoja imena, jer bi ih bio preveliki broj. 

Što se očekuje od ovogodišnjeg El Nina? 

To je jedna pojava, odnosno prirodna varijabilnost, fenomen koji pokazuje kako u Pacifiku dolazi do zatopljenja površine mora, a kako je cijeli klimatski sustav povezan, i oceani i atmosfera i kriosfera, sve je to zajedno povezano i utječe jedno na drugo. Dakle El Nino je prirodna oscilacija temperature površine mora u pozitivnom smjeru. Zadnje tri godine imali smo perzistentne La Nine, a to je anomalija u negativnom smislu. Znači sada se površina mora zagrijava i očekuje se da će se zbog toga ukupna temperatura zagrijati još i više nego što bi to bilo da nema El Nina. 

VEZANI ČLANCI 

U posljednje vrijeme bilo je dosta grmljavina i tuča, očekuje li se da će ih biti još i koliko ih je lagano ili teško prognozirati? 

To su lokalni fenomeni tako da ih nije jednostavno prognozirati. Ne možemo unaprijed reći kada će ih i koliko će ih biti preko ljeta, to se svakodnevno prati. Međutim, pokazuje se da su s klimatskim promjenama, tj. globalnim porastom temperature zraka, ekstremni uvjeti sve češći i intenzivniji. Tako da na neki način možemo očekivati možda i povećan broj grmljavinskih nevremena, ali ne bih mogla reći u kojoj količini. 

Ponovno nam ipak dolazi toplije vrijeme? 

Početak sljedećeg tjedna dosta je topliji, a dalje treba pratiti svakodnevno prognoze, na sezonskoj razini očekuje se da će ljeto imati u srpnju i kolovozu nešto izraženiju anomaliju s višim temperaturama. Što se tiče oborina, signal je bio da bi moglo biti nešto više oborina s obzirom na prosjek, ali to ništa ne govori, jer nije isključeno da se ne mogu dogoditi anomalije. 

VIDEO Turistička patrola – Pag

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije