Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 105
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
DOLAZI LJETO

Stižu vrućine, NZJZ objavio preporuke za starije: 'Obratite pozornost na ove simptome'

Dubrovnik: Turisti osvježenje od vrućina pronalaze u moru
Foto: Grgo Jelavic/PIXSELL
1/2
16.06.2023.
u 13:37

Nastavni zavod za javno zdravstvo "Dr. Andrija Štampar" izdao je preporuke za zaštitu od sunca, a posebno bi se trebalo voditi brigu o starijim osobama

Nastavni zavod za javno zdravstvo "Dr. Andrija Štampar" izdao je preporuke za zaštitu zdravlja starijih osoba prilikom izlaganja temperaturama zraka višim od 30°C

Stariji ljudi s godinama imaju slabiju sposobnost reguliranja tjelesne temperature te bi se shodno s time trebali pridržavati propisanih mjera zaštite. Također, propisanih mjera trebale bi se pridržavati i osobe koje pate od kroničnih i kardiovaskularnih bolesti, stoji u priopćenju.

Prema preporukama starije osobe trebale bi izbjegavati boravak na suncu između 10:00 i 17:00 sati, a prilikom izlaska iz kuće glavu bi trebale zaštiti glavu šeširom, maramom ili kapom, a na sebi nositi laganu i prozračnu odjeću. Osobe starije životne dobi trebale bi dnevno uzimati do dvije litre tekućine u obliku osam čaša negazirane vode, čajeva ili variva i juha. Također, potrebno je pripaziti na prehranu, odnosno izbjegavati prženu, pohanu, masnu, slatku, jako začinjenu i zasoljenu hranu. Trebalo bi uzimati dovoljnu količinu sezonskog voća i povrća. Nadalje, s liječnikom bi se trebalo konzultirati o uzimanju lijekova te liječenju, a nužna je i češća kontrola krvnog tlaka. 

VEZANI ČLANCI: 

Važno je obratiti pozornost kod pojave glavobolja, mučnina, dehidracije, vrtoglavica te suhoće ustiju i kože. U tom slučaju potrebno je javiti se doktoru obiteljske medicine, a posebno ako se radi o osobi starije životne dobi koja ili o bolesnoj i funkcionalno neosposobljenoj osobi. Apelira se na obitelj, prijatelje, poznanike, susjede te udruge u skrbi za starije da za vrijeme ljetnih mjeseci češće kontaktiraju starije osobe, a u slučaju funkcionalne nesposobnosti i nekoliko puta dnevno. Starije osobe uvijek bi trebale u blizini imati osobne podatke ime i prezime, godina rođenja, adresa stanovanja i broj telefona kontakt osobe, kojoj se može obratiti u slučaju potrebe.

Potrebno je obratiti pozornost na čistoću i redovito održavati higijenu prostora u kojem boravi starija osoba, kao i redovito održavati čistoću tijela. Starijim osobama preporučuje se kretanje u jutarnjim i večernjim satima, po mogućnosti u prirodi. U slučaju otežanog kretanja, nužno je redovito provjetravati prostor u kojemu starija osoba boravi. Razlika u temperaturi koja se postiže korištenjem klima uređaja i ventilatora te sobne temperature ne smije biti veća od 7°C jer jer se stariji organizam u kratkom vremenu ne može adaptirati na naglu promjenu temperature. Rashladne uređaje treba redovito održavati kako bi se izbjeglo zagađenje zraka s mikroorganizmima poput bakterija i plijesni te drugim zagađivačima koji uzrokuju iritaciju sluznica s mogućim alergijskim reakcijama i infekcije dišnih puteva.

VIDEO: Dok se neki bore s najezdama mrava i komaraca, na Braču - najezda skakavaca!

 

Komentara 7

DU
Deleted user
15:58 16.06.2023.

za tjedan dana dolazi ljeto i vama je vijest da stižu vrući dani???

Avatar R2D2
R2D2
14:38 16.06.2023.

Napokon dobra vijest za klima-fanatike, sad mogu opet udarati u gusle o globalnom zatopljenju.

LJ
ljeto90
15:29 16.06.2023.

Ispada da je ljeti u prošlosti padao snijeg??

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije