Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 114
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
dobro je znati

Hidratacija tijekom toplinskog vala: Evo što piti da biste se rashladili, a što ipak ne

Shutterstock
12.07.2023.
u 11:30

Po ljeti je važno da se dobro hidratizirate kako biste lakše preživjeli visoke temperature, te kako biste ostali zdravi

Kada nastupe vrlo visoke temperature kao ovih dana, važno je piti dovoljno tekućine. Ljudsko tijelo puno više treba hidrataciju po vrućem vremenu, pa je ispijanje pravih napitaka kako biste ostali zdravi i rashlađeni od vitalne važnosti. Iako mnogi sportski napici, sokovi i drugi proizvodi tvrde da su korisni za zadržavanje hidratacije i elektrolita, to nije uvijek tako. Evo popisa nekih od najboljih — i najgorih — napitaka koje trebate imati pri ruci tijekom toplinskog vala, piše SC Times.

Voda: Nije potrebno spominjati da je voda najbolji i najučinkovitiji način da ostanete hidrirani tijekom ljeta. Bez viška šećera, soli i nepotrebnih aditiva, čista voda ono je za čim žudi ljudsko tijelo. Voda čini više od polovice ljudske tjelesne težine, stoga je obnavljanje zaliha važna komponenta u našim svakodnevnim navikama potrošnje. Često se čuje da ljudi trebaju piti osam čaša vode dnevno, ali Klinika Mayo preporučuje otprilike tri litre tekućine dnevno za muškarce i nešto više od dvije litre dnevno za žene.

VEZANI ČLANCI:

Iako to može zvučati kao puno tekućine, može pomoći samo jedna po jedna čaša. Hladna, čista svježa voda najbolji je izbor za hidrataciju; ako vam dosadi obična voda, može vam pomoći dodatak kriški limuna, kriški krastavca ili kockica leda. Zeleni čaj također je ukusan, osvježavajući dodatak običnoj vodi koji dodaje okus bez šećera ili soli.

Kokosova voda: S niskim udjelom ugljikohidrata, ali visokim udjelom proteina, kokosova voda učinkovito rehidrira vaše tijelo pri velikim vrućinama ili nakon lagane vježbe. Nezaslađena kokosova voda je najbolji izbor za velike vrućine. 

Nemasno ili obrano mlijeko: Nemasno ili obrano mlijeko Iako se može činiti kontraintuitivnim, nedavna studija je pokazala da mlijeko bez masnoće može biti bolje od vode ili sportskog napitka za rehidraciju djece. S visokim sadržajem proteina, ugljikohidrata, kalcija i elektrolita, mlijeko je prirodno bogato hranjivim tvarima koje proizvođači sportskih napitaka umjetno dodaju u svoje napitke. Mlijeko također pomaže nadoknaditi natrij koji se izgubi kada je tijelo aktivno ili se znoji. Kad je lijepo vrijeme, teško je držati djecu u kući, ali hladna čaša nemasnog ili obranog mlijeka pomoći će da njihova aktivna tijela ostanu hidrirana i zdrava.

Zeleni ili voćni smoothie: Dio našeg dnevnog unosa vode dolazi iz hrane koju jedemo, a ne postoji vrsta hrane koja više hidratizira od voća i povrća. Pripremom smoothieja sa zelenim povrćem bogatim hranjivim tvarima poput kelja i špinata, ili voća i povrća na bazi vode poput dinje, lubenice i krastavaca, možete unijeti porciju dobrih stvari dok istovremeno hidratizirate svoje tijelo.

VEZANI ČLANCI:

No, ova pića biste na velikim temperaturama možda ipak trebali izbjegavati. 

Sportska pića: Sportska pića često se reklamiraju kao moćni eliksiri za nadoknadu elektrolita, jedino što će vam trebati da utažite žeđ (ili ublažite mamurluk). I dok sportski napici, sa svojim visokim udjelom šećera i natrija, mogu biti izvrsni za sportaše i one koji intenzivno vježbaju dulje vrijeme u vrućim uvjetima, te iste dobrobiti pretvaraju se u štete za povremene konzumente. Malo je vjerojatno da ćete tijekom ekstremnog toplinskog vala biti spremni za bilo kakvu intenzivnu tjelovježbu, zbog čega će dodatni šećer i natrij u sportskim pićima biti beskorisni. Iako sportski napici nisu nužno najgori od najgorih, oni nisu najučinkovitiji hidratori za toplinski val.

Gazirana pića: Slatko bezalkoholna pića nikako nisu dobra za konzumaciju tijekom toplinskog vala,  zbog nevjerojatno visokog sadržaja šećera i kofeina. Kofein je diuretik ili tvar koja pojačava izlučivanje mokraće i stoga ne pomaže u hidrataciji. Iako su razine kofeina u limenci gaziranog soka obično manje od onih u šalici kave (koja je opovrgnuta kao dehidrator u umjerenim količinama), njegova suradnja sa šećerom u bezalkoholnim pićima može opteretiti tijelo. Preporučena dnevna količina šećera je 39,5 grama za muškarce i 25 grama za žene, ali jedna limenka Coca-Cole od 12 unci ima 39 grama šećera; jedna limenka Coca-Cole može dovesti do ili znatno više od preporučenog dnevnog unosa šećera. Tijelo koristi vodu za metaboliziranje rafiniranog šećera, što dovodi do beskrajnog ciklusa pijenja i žeđi kada odaberete bezalkoholno piće tijekom vrućeg dana.

Alkoholna pića: Iako posezanje za ledeno hladnim pivom ili margaritom na vrući dan može zvučati savršeno, alkohol je jedan od najgorih izbora za hidratantna pića tijekom toplinskog vala. Kao i napitci s kofeinom, alkohol je diuretik, pa će potencijalno hidratantne tekućine puno brže proći kroz vas dok ste pod utjecajem alkohola. Alkohol također negativno utječe na mehanizam koji regulira razinu vode u ljudskom tijelu, smanjujući količinu antidiuretskog hormona koji vaše tijelo proizvodi i povećava mokrenje, što vas u konačnici dehidrira. A prekomjerno uživanje u alkoholu može dovesti do povraćanja, osobito u vrlo vrućim uvjetima, što može rezultirati ili pogoršati dehidraciju. Osim toga, vaši omiljeni ljetni kokteli krcati su viškom šećera i natrija, koji bi, kao i u sportskim pićima, mogli biti potrebni sportašima koji marljivo rade, ali predstavljaju veliku štetu manje aktivnim osobama tijekom toplinskog vala.

Stomatolog otkrio: Ova pića trebate izbjegavati prije i nakon dolaska na pregled!

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije