Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Klikom miša doznat ćete cijenu svoje nekretnine


Stižu za dva mjeseca, a sadržavat će cjenovne blokove po čitavoj zemlji
09. lipnja 2015. u 19:02 11 komentara 3894 prikaza
Anka Mrak-Taritaš
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL

Do kraja godine svi će građani moći provjeriti vrijednost svojih nekretnina "klikom" na svoju lokaciju na karti preko interneta, a procjene Porezne uprave pri određivanju poreza na promet nekretnina neće se razlikovati od stvarnog stanja na tržištu.

Uređenje tržišta

Već za dva mjeseca tvrtka Apis će, u suradnji s Ministarstvom graditeljstva i prostornog uređenja, kreirati bazu podataka eNekretnine koja će sadržavati cjenovne blokove po čitavoj zemlji. Riječ je objedinjavanju statističkih podataka iz baze Porezne uprave od 2012. godine do sada. Podaci će se kontinuirano dopunjavati podacima o prometu nekretnina koje će jedinicama lokalne samouprave u prijelaznom razdoblju dostavljati javni bilježnici, a kasnije će ih Ministarstvu graditeljstva izravno slati Porezna uprava. Uređenje tržišta nekretnina bit će uspostavljeno Zakonom o procjeni vrijednosti nekretnina koji će saborskim zastupnicima biti predstavljen u četvrtak. Zadnjih godinu dana na snazi je Uredba o procjeni vrijednosti nekretnina po kojoj su županije trebale početi voditi evidenciju tržišta nekretnina, no nitko je osim Zagreba i još nekoliko gradova nije poštovao.

– Mi zadnjih 80 godina nismo imali propis kojim se regulira procjena nekretnina. U prijelaznom razdoblju Uredbe uočili smo probleme. Ponajprije nedostatak podataka kojim bi se koristili procjenitelji, nedostatna znanja procjenitelja, nepridržavanje propisa s obzirom na to da su mnogi procjenitelji radili elaborate "po starome", ne poštujući Uredbu – objasnio je zamjenik ministrice Željko Uhlir. Bazu podataka koristit će procjenitelji i Porezna pri razrezivanju poreza. Ministarstvo će u roku dva mjeseca od stupanja Zakona na snagu izraditi kartu cjenovnih blokova cijele Hrvatske.

I nadvještačenja

– Ažurirat će se 20 podataka iz jednog ugovora, poput lokacije, katnosti, kvadrature nekretnine, godine gradnje i slično. Bit će osnovana procjeniteljska povjerenstva pri jedinicama JLS-a za davanje stručnih mišljenja u vezi s pripremom i evaluacijom podataka, a postojat će i povjerenstvo na razini Ministarstva koje će provoditi i nadvještačenja. Više neće biti situacija da tri vještaka daju tri potpuno različite procjene – kazao je Uhlir.

>>'Drago mi je čuti dobre ocjene EK, ali o porezu na nekretnine ćemo pričati godinama'

>>Za ovoliko prodaju kvadrat stana na Trgu bana Jelačića

Župnik
zbog korone
Župnik u pismu vjernicima: Domove sami blagoslovite, a nama samo uplatite novac na račun
HT e-Liga
INTERVJU
'Nakon uspjeha HT e-Lige, još jače ulazimo u e-gaming segment'
  • mikrogrizzly:

    Slovačka je ukinula porez na nekretnine i time oslobodila velik dio neg. emocija koje se vežu uz nekretninske transfere jer prihodi od tog poreza su relativno maleni, gledano kao % proračuna, a na terenu dolazi do velikih anomalija. Gomila se ... prikaži još! nezadovoljstvo, puno vještačkih troškova i žalbi itd. Da je RH poput Slovačke, bili bi tigar postkom. Europe - ovako će i dalje carevati lokalni poreznički šefovi i kočiti kupnju/prodaju jer kad se netko iskešira i kupi, nad glavom ostaje visjeti kolika će biti procjena Porezne i koliko će "drapnuti".

  • Trajkovski:

    Ma naravno, nemojte nas muljati. Sad će oni izmisliti cijeli sustav sa stotinama novozaposlenih "stručnjaka" koji će opravdavati zašto ti treba oderati 5 posto ne na stvarno plaćeni iznos, nego na neku fiktivnu "ekspertnu procjenu" barem 20-25% veću...

  • marijaqwer:

    Porez na nekretnine treba ukinuti, zbog toga sto su nekretnine vrlo skupe pa je porez velik.Na nekretninu je vec placen porez kroz izgradnju i odrzavanje.