Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 117
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
eNekretnine

Klikom miša doznat ćete cijenu svoje nekretnine

Anka Mrak-Taritaš
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
09.06.2015.
u 19:02


Stižu za dva mjeseca, a sadržavat će cjenovne blokove po čitavoj zemlji

Do kraja godine svi će građani moći provjeriti vrijednost svojih nekretnina "klikom" na svoju lokaciju na karti preko interneta, a procjene Porezne uprave pri određivanju poreza na promet nekretnina neće se razlikovati od stvarnog stanja na tržištu.

Uređenje tržišta

Već za dva mjeseca tvrtka Apis će, u suradnji s Ministarstvom graditeljstva i prostornog uređenja, kreirati bazu podataka eNekretnine koja će sadržavati cjenovne blokove po čitavoj zemlji. Riječ je objedinjavanju statističkih podataka iz baze Porezne uprave od 2012. godine do sada. Podaci će se kontinuirano dopunjavati podacima o prometu nekretnina koje će jedinicama lokalne samouprave u prijelaznom razdoblju dostavljati javni bilježnici, a kasnije će ih Ministarstvu graditeljstva izravno slati Porezna uprava. Uređenje tržišta nekretnina bit će uspostavljeno Zakonom o procjeni vrijednosti nekretnina koji će saborskim zastupnicima biti predstavljen u četvrtak. Zadnjih godinu dana na snazi je Uredba o procjeni vrijednosti nekretnina po kojoj su županije trebale početi voditi evidenciju tržišta nekretnina, no nitko je osim Zagreba i još nekoliko gradova nije poštovao.

– Mi zadnjih 80 godina nismo imali propis kojim se regulira procjena nekretnina. U prijelaznom razdoblju Uredbe uočili smo probleme. Ponajprije nedostatak podataka kojim bi se koristili procjenitelji, nedostatna znanja procjenitelja, nepridržavanje propisa s obzirom na to da su mnogi procjenitelji radili elaborate "po starome", ne poštujući Uredbu – objasnio je zamjenik ministrice Željko Uhlir. Bazu podataka koristit će procjenitelji i Porezna pri razrezivanju poreza. Ministarstvo će u roku dva mjeseca od stupanja Zakona na snagu izraditi kartu cjenovnih blokova cijele Hrvatske.

I nadvještačenja

– Ažurirat će se 20 podataka iz jednog ugovora, poput lokacije, katnosti, kvadrature nekretnine, godine gradnje i slično. Bit će osnovana procjeniteljska povjerenstva pri jedinicama JLS-a za davanje stručnih mišljenja u vezi s pripremom i evaluacijom podataka, a postojat će i povjerenstvo na razini Ministarstva koje će provoditi i nadvještačenja. Više neće biti situacija da tri vještaka daju tri potpuno različite procjene – kazao je Uhlir.

>>'Drago mi je čuti dobre ocjene EK, ali o porezu na nekretnine ćemo pričati godinama'

>>Za ovoliko prodaju kvadrat stana na Trgu bana Jelačića

Komentara 11

DU
Deleted user
19:21 09.06.2015.

Slovačka je ukinula porez na nekretnine i time oslobodila velik dio neg. emocija koje se vežu uz nekretninske transfere jer prihodi od tog poreza su relativno maleni, gledano kao % proračuna, a na terenu dolazi do velikih anomalija. Gomila se nezadovoljstvo, puno vještačkih troškova i žalbi itd. Da je RH poput Slovačke, bili bi tigar postkom. Europe - ovako će i dalje carevati lokalni poreznički šefovi i kočiti kupnju/prodaju jer kad se netko iskešira i kupi, nad glavom ostaje visjeti kolika će biti procjena Porezne i koliko će "drapnuti".

TR
Trajkovski
19:51 09.06.2015.

Ma naravno, nemojte nas muljati. Sad će oni izmisliti cijeli sustav sa stotinama novozaposlenih "stručnjaka" koji će opravdavati zašto ti treba oderati 5 posto ne na stvarno plaćeni iznos, nego na neku fiktivnu "ekspertnu procjenu" barem 20-25% veću...

MA
marijaqwer
20:39 09.06.2015.

Porez na nekretnine treba ukinuti, zbog toga sto su nekretnine vrlo skupe pa je porez velik.Na nekretninu je vec placen porez kroz izgradnju i odrzavanje.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije