Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Crna kronika

Klemm mora ići u zatvor na godinu dana

Klemm se teretio da je svojoj tvrtki Klemm sigurnost nalagao da drugim tvrtkama plaća račune za neobavljene usluge. Radilo se o 90 računa s ukupnim iznosom od 2,9 milijuna kuna
08. srpnja 2019. u 16:10 87 komentara 14438 prikaza
Josip Klemm
Foto: Dalibor Urukalović/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/3

Josip Klemm, vlasnik tvrtke Klemm sigurnost i bivši predsjednik Udruge specijalne policije iz Domovinskog rata, mora ići u zatvor na godinu dana. Razlog tome je presuda koja mu je zbog zloporabe povjerenja u gospodarskom poslovanju izrečena prije dvije godine na zagrebačkom Županijskom sudu. Sada je tu presudu koju je u srpnju 2017. donijelo sudsko vijeće pod presjedanjem sutkinje Maje Štampar Stipić, potvrdio i Vrhovni sud, čime je ona postala pravomoćna.

Josip Klemm Nepravomoćno Josip Klemm dobio godinu dana zatvora

Kada će Klemm morati otići na izdržavanje kazne još se ne zna, a što on misli o tome jučer se nije moglo doznati jer nije odgovarao na telefonske pozive. Prema optužnici, Klemm se teretio da je svojoj tvrtki Klemm sigurnost nalagao da drugim tvrtkama plaća račune za neobavljene usluge. Radilo se o 90 računa s ukupnim iznosom od 2,9 milijuna kuna. Taj iznos nepripadajuća je imovinska korist koja su stekla poduzeća kojima je Klemm sigurnost plaćao neobavljene usluge.

No taj novac nije oduzet tim tvrtkama jer su one u međuvremenu izbrisane iz sudskog registra, a nije ga se moglo oduzeti ni od Klemm sigurnosti, jer su promjenom činjeničnog opisa optužnice ispuštena obilježja kaznenog djela. Tužiteljstvo je mijenjalo činjenični opis optužnice nakon dokaza koji su izvedeni tijekom suđenja. Naime, Klemm se na početku postupka teretio da je iz tvrtke izvukao novac, koji mu je potom bio vraćen na ruke. Tužiteljstvo je na koncu odustalo od te optužbe, ustvrdivši da se novac samo nenamjenski trošio, a stav su promijenili nakon što su što su Klemmovi suoptuženici promijenili iskaze tijekom suđenja.

Josip Klemm Obrana bivšeg specijalca Klemm: Žrtva sam političkog progona Josipovića, Milanovića i Ostojića

Oni su prije početka suđenja priznali krivnju te su se nagodili s tužiteljstvom, a tada su tvrdili da su novac koji je uplaćivan na račune njihovih tvrtki, vraćali na ruke Klemmu. Ispitani kao svjedoci tijekom suđenja, tvrdili su nešto sasvim drugo. Iskaze su mogli mijenjati bez zakonskih posljedica jer su u istrazi bili optuženici pa su se mogli braniti kako su htjeli, a nakon nagodbe s tužiteljstvom postali su svjedoci. Tužiteljstvo se moralo prilagoditi dokazima koji su izvedeni tijekom suđenja, pa su promijenili činjenični opis optužnice.

Ispada tako da tih 2,9 milijuna kuna koje je Klemm sigurnost drugim tvrtkama platila za neobavljene usluge neće biti oduzete nikome, a Klemm će morati platiti 11.000 kuna troškova sudskog postupka i vještačenja. On je tijekom istrage priznao krivnju, no na suđenju je u obrani porekao optužbe. Tvrdio je da je  krivnju svojevremeno priznao kako bi spasio djelatnike i tvrtku. U izjavama koje je u to vrijeme davao za medije, Klemm je tvrdio i da je “žrtva političkog progona koji su protiv njega pokrenuli Milanović i Ostojić”. Nakon objave nepravomoćne  presude ostao je upamćen i po izjavi da ga je “osudila lijepa i pametna žena”.

Josip Klemm
1 / 4
Josip Klemm
Koronavirus u Velikoj Britaniji
ŠTO KAŽU ZVIJEZDE?
Astrologinja koja je predvidjela koronavirus otkriva što nas čeka u idućim mjesecima
Renault Clio LPG
NEOČEKIVANA AVANTURA
Kako je jedan običan Clio završio na neobičnom mjestu
 • Avatar tipo
  tipo:

  Opet nagodbe s kriminalcima, farsa se nastavlja.

 • Avatar KOMENTAR
  KOMENTAR:

  Moj ratni kolega ali u miru postao smeće.

 • franjo:

  Čini mi se sa da su državu stvorili kriminalci .