Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 132
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Nelogičnost

Kiša pada, ali ne i cijene struje i vode

računi
Foto: ilustracija
1/2
16.09.2014.
u 17:00

To što vode sad ima u izobilju građani ipak neće osjetiti na računima za struju i vodu.

Kada nas pogodi suša, pogode nas onda u pravilu i poskupljenja struje i vode. Naravno, poskupljenja se tada opravdavaju upravo – sušom, odnosno manjkom vode. No, kad nas pogodi kišurina koja, kao što je posljednjih nekoliko mjeseci, lijeva tako da se od silne vode nemoguće i obraniti, logičnog pojeftinjenja – nema. To što vode sad ima u izobilju građani ipak neće osjetiti na računima za struju i vodu.

– Hidrološke okolnosti nisu jedine koje utječu na konačnu cijenu električne energije, a naši stručnjaci prate trendove i predviđanja vezana za ostale elemente koji utječu na ukupnu cijenu, kao što su električna energija iz uvoza, cijene energenata (plin, ugljen, loživo ulje) jer se na temelju svih tih faktora definira konačna cijena – tako su se na naš upit o mogućnosti smanjenja cijene struje zbog obilnih kiša opravdali u HEP-u dodavši da HEP svoje kupce pravodobno obavještava o kretanju cijena. Očito HEP i kupci imaju različite stavove o tome što je – pravodobno. No, bolje sreće neće biti ni oni koji su prešli novom dobavljaču struje RWE Energiji jer su nam i od tamo javili da se: “Cijene električne energije prema krajnjem korisniku formiraju na dugi rok te ne ovise samo o kratkoročnim hidrološkim uvjetima, već i o cijenama ostalih energenata, ali i o kretanju cijena na europskim burzama električne energije”.

– GEN-I nema vlastitih proizvodnih kapaciteta te stoga količina kiše neće utjecati na promjenu naših tarifa električne energije. No, slažemo se da unatoč velikoj količini kiše proizvođači umjetno drže cijene, iako bi ih uistinu mogli spustiti za nekoliko postotaka – odgovor je iz drugog novog dobavljača struje GEN-I Zagreb. Onaj treći, iz Hrvatskog telekoma, nije stigao.

A ni računi za vodu neće nas razveseliti manjim iznosima. Iz zagrebačke Vodoopskrbe i odvodnje stiže poduži odgovor koji se na kraju svodi na ovu rečenicu: “Količina oborina nema uzročno-posljedične veze s isporukom pitke vode građanima te time nema utjecaj na eventualnu promjenu njezine cijene”.

>> Bilo bi dobro da uz kišu pada i cijena struje

>> Petrinja čeka vrh vodenog vala, u Žažini svirale sirene za opću opasnost

>> Čeka se sudar Kupe i Save: Sisak spašavaju i djeca i starci

Komentara 6

CE
cenzura
17:23 16.09.2014.

Kad su HNS-ovci preuzeli HEP podigli su cijene struje za 20-ak posto uz obrazloženje tadašnjeg predsjednika uprave da se to mora učiniti zbog nepovoljnih hidroloških uvijeta (suše). Nitko tada ni jednom riječju nije spominjao druge energente a kojima je cijena do dan danas nepromjenjena. Iako ove godine imamo viška vode a samim time i neusporedivo veću količinu jeftine struje do smanjenja cijena neće doći jer treba HEP-u novih automobila i većih plaća za razno razne rođake koji se tamo čudom zaposliše unazad tri godine.

Avatar NJUŠKALO
NJUŠKALO
19:33 16.09.2014.

Vlada je fiksirala cijenu kilovata tako da struja bude uvijek skupa za naše građane i za naše konkurentno gospodarstvo.Višak struje se jeftino izvozi a RWE tu istu struju uvozi i skupo prodaje opet nama.Za to vrijeme HEP kupuje automobile,potpisuje štetnee ugovore, razbacuje se novcem.Ne investira se dovoljno u infrastrukturu jer za to bi trebao biti osiguran novac iz iz fondova EU-a ,tako da u prijenosu gube 25% energije - što je tri puta više nego što je prosjek u EU-u, a taj gubitak u dalekovodima onda moraju opet plaćati potrošači. Poslije obilne kiše ide suša, a onda će tražiti opet poskupljenje,to je naša stvarnost.

Avatar Drazen Klaric
Drazen Klaric
20:19 16.09.2014.

Hm, ne znaš ko je gori. Vlada, Sabor, monopolisti i raspikuće državnih tvrtki, agencije. Daj njima, sve po zakonu, koji su si sami napisali, a stoka sitnog zuba, - svaki dan kunu više za režije, ma gdje god bila i što god trošila. Jedina je pravda da je sitnozube stoke sve manje, a dustabanlija sve više i da sve ide kraju. Bit će veselo. Jedva čekam.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije