Naslovnica Vijesti Hrvatska

Kirin priznao: Sve sam radio po nalogu Barišića

Kirinov iskaz USKOK-u: Barišić se kod tih poslova izravno pozivao na autoritet bivšeg premijera Ive Sanadera.
05. listopada 2010. u 23:02 97 komentara 3 prikaza
Kirin
Foto: Marija Lovrenc/VLM

Kao ministar unutarnjih poslova, Ivica Kirin slijedio je nalog HDZ-ova rizničara i bliskog prijatelja Ive Sanadera, ujedno šefa Carine Mladena Barišića, te iz proračuna MUP-a za fiktivne poslove Fimi mediji uplatio oko 17 milijuna kuna. Barišić se kod tih poslova izravno pozivao na autoritet bivšeg premijera Ive Sanadera.

Kriminalna piramida
Sukus je to, kako doznajemo iz više izvora upućenih u tijek istrage, višesatnog razgovora koji su tužitelji USKOK-a vodili s bivšim ministrom unutarnjih poslova Kirinom, jednim od osumnjičenika u aferi Fimi media. Kirin je zapravo potvrdio izjavu bivšeg člana uprave Croatia osiguranja Damira Mihanovića koji je istražiteljima rekao da je u Vladi 4. travnja 2007. godine održan tajni sastanak na koji je došlo petnaest predstavnika državnih poduzeća, da je sastanak sazvao Sanader i dao uvodnu riječ, a potom ih prepustio Barišiću koji ih je upućivao na “suradnju” s marketinškom tvrtkom njegove prijateljice Nevenke Jurak – Fimi medijom. Navode D. Mihanovića o tome da je Barišić uz podršku tadašnjeg premijera Sanadera reketario državne tvrtke koje su na ime fiktivnih usluga Fimi mediji isplatile oko 40 milijuna kuna tijekom istrage je potvrdilo više sudionika sastanka u Vladi.

>>Odbio otkriti izjave koje je dao USKOK-u

Kirinovo svjedočenje pak pokazuje da se ubiranje novca nije zaustavilo samo na državnim tvrtkama, već je išlo i na ministarstva, a pritom se primjenjivao isti model koji je u travnju 2007. godine bio primijenjen na državne firme, kao i da su isti glavni likovi bili na čelu piramide krađe novca poreznih obveznika. Osim što potvrđuje da se novac ubirao iz svih mogućih izvora, Kirinov je iskaz važan i zbog toga što, upravo zbog ministarske funkcije koju je obnašao, ogoljuje kriminalnu piramidu.

Kao član Vlade, Kirin je bio u svakodnevnom kontaktu s premijerom Sanaderom i Barišićem, jako je dobro poznavao odnose i strukturu moći unutar vladajuće garniture, a ta činjenica daje dodatnu težinu njegovoj izjavi da je iza Barišićevih zahtjeva da sklapa ugovore s Fimi medijom stajao Sanaderov premijerski autoritet.

Novac dijelili među sobom
To znači da će se Barišić teško osloboditi optužbe da je bio šef zločinačke organizacije ako će štititi Sanadera i neće ispričati kako je uspio uvjeriti direktore državnih poduzeća i ministre da uplaćuju novac na račun tvrtke njegove prijateljice. Barišić, prema onome što smo doznali, u rukavu ima još jedan mogući adut, a to su informacije o tome komu je sve transferirao novac.

Naime, prema našim informacijama, novac koji se slijevao na račun Fimi medije na temelju fiktivnih ugovora Nevenka Jurak nije zadržavala za sebe, već ga je vrlo brzo prosljeđivala dalje.

Izvor blizak istrazi tvrdi da je N. Jurak najmanje 40 milijuna kuna proslijedila Barišiću, a da je on taj novac transferirao dalje. Moguće je da je dio završio u blagajni HDZ-a, no naš nas izvor uvjerava da je na računu vladajuće stranke završio tek manji dio, a da se glavnina novca isisanog preko Fimi medije dijelila unutar uskog kruga osoba koje su u rukama imale poluge moći, pri čemu se jasno aludira na bivšeg premijera Sanadera.

Unatoč tome, USKOK za sada ne namjerava Sanadera pozivati na razgovore. Istraga ide svojim tijekom, započela je na dnu piramide i sustavno se penje prema vrhu.

Kako sada stvari stoje, nakon svih afera, prvi je put postalo izvjesno da bi se krug mogao zatvoriti oko bivšeg premijera.

Rončevića ispitala policija, a sad očeku

Rončevića ispitala policija, a sad očekuje i USKOK-ov poziv

Među 60-ak svjedoka koje USKOK treba ispitati u slučaju namještanja poslova Fimi mediji, neslužbeno doznajemo, navodi se i ime Berislava Rončevića, bivšeg ministra policije, smijenjenog nakon ubojstva Ivane Hodak 2008. godine u Zagrebu. Bivši ministar danas je potvrdio da je bio na ispitivanju u policiji zbog poslovanja s tvrtkom Nevenke Jurak.

– Proljetos sam zbog toga bio u Ravnateljstvu. Rekao sam sve što znam o tim poslovima u vrijeme mog mandata, kazao je Rončević. USKOK-ov poziv za svjedočenje, dodao je, još nije primio. (sk/VLM)

Elipso

 • Avatar ludi kekec
  ludi kekec:

  bogec mali... pa stvarno je k\'o malo dijete.. a bio ministar POLICIJE!!! Pa on jadnik nije sposoban biti predsjednik omanjeg kućnog savjeta, a povjerovao je da može biti šef policije... Kako taj bogec vidi sebe u totalno krivom svjelu..... tužno

 • Blekpanther:

  Ministar slusao riznicara jeli to moguce?

 • trckaralo:

  Ma Kiro je nesposoban organizirat krađu paketića žvakaćih guma u samoposluzi! ZNA SE tko je organizator svega. Odnosno organizatori. Kiro, Polančec i slični su samo budale egzekutori, a prema potrebi i žrtveni janjci.