Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 109
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Svjež proizvod

Kinezi pokupovali cijelu pošiljku boca sa svježim zrakom iz Kanade

Kina
Foto: Kevin Frayer/Getty Images
1/4
15.12.2015.
u 19:48

Boce se prodaju obiteljima, staračkim domovima pa i noćnim klubovima. Prva pošiljka rasprodana je u samo četiri dana.

Kanadska tvrtka uspjela je unovčiti zrak. Naime, odlučili su napunito boce kanadskim svježim zrakom sa planina Sjeverne Amerike, 'Rocky Mountains'.

Tvrtka je brzo primijetila porast prodaje, posebice na kineskom tržištu, čije su razine zagađenja zraka vrlo visoke.

Ideja pod nazivom 'Vitality Air' kreirana je prošle godine, u kanadskom gradu Edmonton, a prodaja je pokrenuta prije manje od dva mjeseca.

- Naša prva isporuka 500 boca zraka prodala se u četiri dana. - rekla je suosnivačica Moses Lam. Sanduk sa preko 4000 boca na putu je do Kine, a većina pošiljaka već je kupljena, prenosi Telegraph. Cijena 7.7 litara svježeg zraka nacionalnog parka Banff, kreće se oko 100 juana ili 105 kuna,što je u Kini 50 puta skuplje od mineralne vode!

Većina kupaca živi u velikim gradovima sjeveroistočne i južne Kine, gdje su upozorenja o zagađenosti zraka normalna pojava.

Novinska agencija Xinhua objavila je sliku Šangaja prekrivenog jakim smogom, a Peking je nedavno izdao i crveno upozorenje zbog čega je zaustavljen promet.

Kanadska tvrtka nije prva da prodaje svjež zrak.

Prošle godine, pekinški umjetnik Liang Kegang zaradio je otprilike 5.400,00 kn za staklenku zraka koju je napunio na poslovnom putu u južnoj Francuskoj.

Foto: Didi Tang/AP

Multimilijuner Chen Guangbiao, 2013. godine prodavao je limenke zraka, navodno iz manjih industrijskih regija Kine. Pojedinačno su koštale 5,26 kn.

Mr. Lam, začetnik tvrtke, kaže kako je ideju pokrenuo iz šale. Njegov suradnik Troy Parquette i on napunili su plastičnu vrećicu zrakom, a već druga prodala se za 1.104,53 kn.

Boce zraka 'Vitality Air', prodaju se diljem Sjeverne Amerike pa sve do Indije i Bliskog Istoka. Kina i dalje ostaje najveće prekomorsko tržište.

Kineski predstavnik tvrtke, Harrison Wang, kaže da su kupci obično žene koje kupuju za obitelj ili kao poklon. Iako su također tražene u staračkim domovima te noćnim klubovima.

- Zrak u Kini pravi je luksuz. - kaže Wang.

Spomenuo je da ih je kontaktirao i veliki broj distributera koji žele prodati ovaj proizvod.

Najveći izazov tvrtke je održati potražnju boca jer se svaka priprema ručno.

Rastuće narudžbe pravo su iznenađenje, s obzirom da su im se prijatelji i rodbina prvotno smijali. Lam je istovremeno zaposlen u banci, a nada se vitalnoj uspješnosti vlastitog proizvoda.

>> Hrvatske e-cigarete za kinesko tržište

>> Građani zabrinuti zbog novog zagađivača

Komentara 13

GF
gfrancic
22:01 15.12.2015.

koja sramota prodavati ljudima zrak, ne vjerujem, ova Kanada mi se svakim danom poput USA sve vise pocela gaditi

DA
damocles
22:52 15.12.2015.

eto mene tamo sa cisternom svjezeg morskog zraka, jeftino

FA
fakescreen
21:46 15.12.2015.

vama kinezi ni bog ne bi nadaval zemlje koliko se možete namnozit.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije