Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 49
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
BiH

Kinezi grade novu termoelektranu u istočnoj Hercegovini

18.10.2012., Jertovec - Termoelektrana na ugljen Jertovec kraj Konjscine. Kombinirana (plinsko-parna) termoelektrana Jertovec.  Photo: Boris Scitar/VLM/PIXSELL
Foto: Boris Ščitar/Večernji list/PIXSELL
12.12.2017.
u 12:59

U provedbi ugovora o strateškoj suradnji te o uspostavi zajedničke tvrtke koja će graditi termoelektranu s kineske strane sudjeluju energetski koncerni China Africa Investment Development Corporation (CADIC) ) i China Machinery Energy Corporation (CMEC).

Kineske tvrtke gradit će novu termoelektranu na ugljen, instalirane snage 350 megavata, kod mjesta Gacko u istočnoj Hercegovini, a ugovor o tome potpisan je u utorak u Banjoj Luci između kineskih investitora i predstavnika vlade Republike Srpske.

U provedbi ugovora o strateškoj suradnji te o uspostavi zajedničke tvrtke koja će graditi termoelektranu s kineske strane sudjeluju energetski koncerni China Africa Investment Development Corporation (CADIC) ) i China Machinery Energy Corporation (CMEC).

Kineski partneri u cijelosti financiraju ovaj projekt, a zauzvrat preuzimaju 51 posto udjela u upravljačkoj strukturi nove termoelektrane i pratećih pogona.

Novo postrojenje, čija bi gradnja trebala početi iduće godine, trebalo bi u cijelosti zamijeniti postojeću termoelektranu na ugljen, izgrađenu 80-ih godina prošlog stoljeća.

Kineski investitori ranije su izgradili i termoelektranu na ugljen u mjestu Stanari kod Doboja, koja je u pogon puštena u rujnu 2016. Sve proizvodne kapacitete te elektrane koristi srpsko-britanska korporacija Energy Finance Team (EFT), Vuka Hamovića, s dugoročnim pravima na prodaju cjelokupne proizvodnje električne energije iz Stanara na inozemnom tržištu.

Unatoč načelnoj orijentaciji za povećanje kapaciteta za proizvodnju električne energije iz obnovljivih izvora, sukladno smjernicama Europske unije, u BiH se u to ulaže vrlo malo, a najveće investicije po pravilu su planirane za "prljave" kapacitete poput termoelektrana na ugljen.

Prema podacima Energetske zajednice jugoistočne Europe, trenutačno je ukupni instalirani električni kapacitet proizvodnih objekata u BiH 4,352 GW, od čega u većim hidroelektranama 2.083,50 MW, a u termoelektranama 2.065 MW. Instalirani kapacitet malih hidroelektrana, vjetro, solarnih i elektrana na biomasu je 112,15 MW, dok je 91,23 MW instalirano u industrijskim elektranama. 

Pogledajte prosvjed protiv TE Peruća:

18.10.2012., Jertovec - Termoelektrana na ugljen Jertovec kraj Konjscine. Kombinirana (plinsko-parna) termoelektrana Jertovec.  Photo: Boris Scitar/VLM/PIXSELL
1/17

Procjena je kako su potencijali hidroenergije iskorišteni tek 40 posto. Kapaciteti koji bi se mogli iskoristiti procijenjeni su na nekoliko GW, što znači kako bi, sa sadašnjih oko 2,2 GW instaliranih kapaciteta u hidropotencijale, BiH mogla povećati na najmanje 3 GW, uz uvažavanje ekonomski opravdanih i okolišno prihvatljivih kriterija. 

Komentara 2

ME
Menjik
13:44 12.12.2017.

kinezi grade tvrtke, arapi za svakog bosnjaka po jednu dzamiju.

Avatar nekakav
nekakav
14:55 12.12.2017.

ček malo, jel to oni gase onu termoelektranu za koju je hrvatska i slovenija nekad davno davala pare? hm, ostadosmo bez prihoda. sad kad nam preusmjere vodu iz trebišnjice, he dubrovnik će ostati na suhom! zašto bi elektrane na ugljen bile prljave? što mislite na kakav se način rade vaši čisti svjetlucavi mobiteli? mislite da stiropor u vašoj fasadi nastaje nekim lijepim procesom? ili vaši skupi crijepovi, sa 100 god garancije?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije