Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Svijet

Kina prvi put bez najave rasta BDP-a, zbog korone

Sedmodnevni Svekineski narodni kongres počeo u Pekingu, u sjeni pandemije koja je poharala svijet – glavne teme ekonomija, Hong Kong, Tajvan i Trump.
23. svibnja 2020. u 23:20 1 komentara 414 prikaza
Chinese President Xi Jinping and officials attend for the opening session of CPPCC in Beijing
Foto: Carlos Garcia Rawlins/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/6

Ovogodišnje zasjedanje Svekineskog narodnog kongresa, glavnog političkog događaja u drugom gospodarstvu svijeta, odvija se u sjeni pandemije koronavirusa, koja se svijetom proširila iz Kine. Dok američki predsjednik Donald Trump ustrajava na odgovornosti Kine za gospodarsko pustošenje diljem svijeta zbog toga što nije uspjela spriječiti širenje opasnog virusa, kineski premijer Li Keqiang uzvraća kako je Kina tijekom krize djelovala otvoreno, transparentno i odgovorno.

Liying Liu Pilato PRIJATELJI U PANDEMIJI Hrvatski gradovi stoje uz Kinu u vrijeme COVID-19: Dali su čovječanstvu vrijedno iskustvo

Kineske vlasti žele poslati poruku kako je Peking postigao veliki napredak u borbi protiv virusa i da je situacija u Kini pod kontrolom, za razliku od ostatka svijeta koji je zbog pandemije u kaosu, želeći tako učvrstiti gospodarski i politički položaj Kine u svijetu, iako je taj položaj ovom krizom ozbiljno uzdrman.

Svi morali proći karantenu

Usporedno s narodnim kongresom u Pekingu koji će umjesto uobičajena dva tjedna trajati samo sedam dana, održava se i važno zasjedanje Svekineske političke savjetodavne konferencije, zbog čega je ovaj događaj u kineskim medijima označen jedinstvenim terminom “dvije sjednice”. Savjetodavna konferencija ima ključnu kontrolu nad zakonodavnim procesom, donošenjem zakona i kadrovskih promjena, dok kongres u tom procesu ima više ceremonijalnu ulogu. Kongres se trebao održati početkom ožujka, ali je prvi put odgođen i to zbog epidemije COVID-19.

Zanimljivo je da je do optužbi protiv mladog liječnika Li Wenlianga, koji je koncem prošlegodine u Wuhanu prvi pokušao upozoriti na nekoliko slučajeva zaraze nepoznatim virusom, došlo upravo zbog kongresa. Nakon što je hrabri liječnik, koji je poslije i sam podlegao novoj bolesti, upozorio svoje kolege na pojavu novog virusa, optužen je za širenje “lažnih informacija”, jer su se upravo to vrijeme u Wuhanu održavali izbori uoči zasjedanja narodnog kongresa.

Chinese People's Political Consultative Conference (CPPCC) opens at the Great Hall of the People in Beijing PITANJE HONG KONGA SAD upozorio Kinu zbog zakona o nacionalnoj sigurnosti

Nikakav virus,po mišljenju partijskih moćnika, nije smio poremetiti partijske planove, iako je kongres na koncu ipak morao biti odgođen. Pažljivo režirano zasjedanje, koje je okupilo tri tisuće delegata, započelo je minutom šutnje za sve koji su umrli tijekom krize, a svi delegati nosili su zaštitne maske, dok su partijski čelnici bili jedini bez maski.

Svi sudionici kongresa, pa i novinari, morali su prije kongresa u karantenu. Kongres bi trebao dati odgovor na krizu koja je snažno pogodila kinesko gospodarstvo. Prvi put od 1992. gospodarstvo se u prvom kvartalu ove godine smanjilo za 6,8 posto, što je kineske vlastodršce nagnalo da ne postave precizan cilj rasta BDP-a za ovu godinu i to po prvi put od 1990., a premijer Li najavljuje da će Kina dati prednost zaposlenosti i podizanju standarda. Do ovog obrata dolazi zbog nesigurne globalne situacije, pada domaće potražnje i izvoza, kao i neizvjesne trgovinske situacije, pri čemu valja imati na umu da američki predsjednik Trump razmišlja o potpunom prekidu trgovinskih odnosa s Kinom, koja je zbog toga prisiljena povećati proračunski deficit, snižavati poreze i doprinose, uz najavu fleksibilnije fiskalne i monetarne politike, ali i povećanje izdataka za obranu od 6,6 posto.

Stezanje dva obruča

Peking želi iskoristiti kriznu situaciju kako bi stegnuo obruč oko Hong Konga i Tajvana. Delegati kongresa raspravljat će o kontroverznom zakonu o nacionalnoj sigurnosti u Hong Kongu, koji će sankcionirati izdaju, odcjepljenje, pobunu i prevrat. Riječ je o još jednom pokušaju Pekinga da ograniči autonomiju Hong Konga, iako je ta bivša britanska kolonija 1997. vraćena pod kinesko okrilje na temelju načela “jedna zemlja, dva sustava”.

Pedestrian wearing a face mask walks past a screen showing an image of Chinese People's Liberation Army (PLA) soldiers next to a Chinese national flag, on the day of the opening session of the National People's Congress (NPC), in Beijing VOJSKA Kina povećala vojni proračun najmanje u posljednjih 30 godina. Stručnjaci: I dalje je značajno

Međutim, Peking time zaobilazi i vlastiti ustav, jer bi Hong Kong takav zakon morao donijeti sam, no kako je u Hong Kongu zbog općeg otpora taj pokušaj propao, sada će ga, čini se, donijeti zakonodavci u Pekingu, unatoč najavi američkih sankcija protiv Kine u tom slučaju. Razvoj situacije u Hong Kongu povezan je s Tajvanom, odnosno Republikom Kinom, kako se službeno zove Tajvan, koji nipošto ne želi prihvatiti model “jedna zemlja, dva sustava”, kojim su Hong Kong i Makao vraćeni Kini. U Pekingu jača uvjerenje kako je vrijeme pandemije i krize pravi trenutak za vraćanje Tajvana Kini, dok Tajvan poručuje da nikad neće prihvatiti kinesku vlast.

Zaprati kanal Večernjeg | Autor :

mutni poslovi državne tajnice
USKOK godinu dana prisluškivao kako Rimac tvrtkama sređuje dozvole i poticaje
Aircash
Uspješni
Prvi hrvatski fintech širi poslovanje na tržišta EU: Našu aplikaciju koristi više od 100.000 ljudi, a integrirani smo s velikim hrvatskim kompanijama
  • sisavac:

    Bit će malo odluka, svi su škrti na riječima... Kinez nikad ne bude izletio s nečim velikim, već će to pokazati, on drugima ostavlja da sami shvate. Ameri ih 2 godine napadaju, stvaraju u medijima narativ da su krivi za ... prikaži još! sve, baš kao i rusi, koje su okrivili da krše sporazum o raketama, da ni tjedan nakon što su izašli iz njega, sami testirali baš raketu koju nisu ni smjeli imati da su oni sami poštivali sporazum. Kina drži 1.2 trilijuna usa obveznica. Ukoliko amer bude bezobrazan, kina može srušiti usa obveznice, kao i cijeli zapadni financijski sustav, mada bi i sama teško stradala. Ali kina se brže može oporaviti jer je velika. Kina igra na duge staze, ovo je samo dio poluvremena.