Naslovnica Vijesti Svijet

Kim i Moon postavili su temelje za jednu Koreju

Sastanak održan u Kući mira u demilitariziranoj zoni je uvod u proces stabilizacije poluotoka koji se nastavlja susretom Kima i Trumpa
28. travnja 2018. u 18:24 5 komentara 489 prikaza
Kim Jong Un i Moon Jae-in
Foto: Reuters/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/5

Prvi put u povijesti jučer su se susreli lideri Sjeverne i Južne Koreje. Kim Jong-un i Moon Jae-in srdačno su se rukovali i zagrlili, a u zajedničkoj su deklaraciji objavili kako im je cilj postići denuklearizaciju Korejskog poluotoka. Najbitniji je to ishod razgovora vođa dviju zemalja koje su tehnički još uvijek u ratu od 1950. godine, susreta koji su obojica nazvali povijesnim korakom.

Dvije Koreje dogovorile završetak Korejskog rata Povijesni susret Dvije Koreje dogovorile završetak Korejskog rata i denuklearizaciju poluotoka

Interkorejski summit, pri kojemu je prvi put u povijesti jedan sjevernokorejski vođa stupio na tlo Južne Koreje počeo je jučer točno u 9:30 sati u Panmunjomu u demilitariziranoj zoni. Iako je protokol bi isplaniran do u najsitnijih detalja, Kim Jong-un pobrinuo se za nenadanu izmjenu. Naime, nakon što se susreo s Moon Jae-inom, prekoračivši crtu koja označava granicu, rukovao se s južnokorejskim predsjednikom i odmah ga potom pozvao da zajedno pređu granicu i stupe na tlo Sjeverne Koreje. Nakon što su prešli granicu ocrtanu u betonu, još uvijek rukujući se, pozirali su fotografima sa sjevera i juga te se vratili u Južnu Koreju. Razgovori su vođeni u Kući mira, rezidenciji koja se nalazi stotinjak metara duboko u Južnoj Koreji, a kratko vrijeme usuglašen je niz dogovora koji ovaj susret doista mogu definirati kao povijesni.

Kim Jong Un i Moon Jae-in
1 / 15

Uspješan dogovor

Uz denuklearizaciju poluotoka, dogovoren je i prekid “neprijateljskih djelovanja” između dviju zemalja, smanjenje naoružanja u regiji, kao i promjena naziva “demilitarizirana zona” u “zona mira”. Usuglašen je i stav o pokretanju kvadrilateralnih pregovora koji uključuju i SAD te Kinu, dogovoreno je i zajedničko nastupanje sportaša pod jednom zastavom kao što su nastupali na Zimskim olimpijskim igrama prije dva mjeseca. Dogovoreni su i planovi o povezivanju i modernizaciji željezničkog i cestovnog prometa između dviju zemalja, ali i organizacija susreta ratom razdvojenih obitelji koje danas žive s obje strane granice.

– Ovim smo označili početak. Trenutak kada se piše nova povijest koja vodi prema miru, blagostanju i odnosima Sjevera i Juga – izjavio je Kim Kong-un.

Kim i Moon posadili su stablo bora. Pri tome je zemlja kojom su dvojica lidera zagrtali korijen sadnice donesena s obje strane granice, baš kao i voda kojom su zalijevali mlado stablo mira.

– Nakon mahnite godine lansiranja raketa i nuklearnih pokusa, sada se održava povijesni sastanak između Sjeverne i Južne Koreje. Događaju se dobre stvari, ali vrijeme će pokazati – objavio je na u svom prvom jutarnjem tweetu američki predsjednik Donald Trump.
– Rat u Koreji će se završiti. Sjedinjene Države i njezini građani trebaju zaista biti ponosni na ono što se sada događa u Koreji – napisao je Trump u drugom tweetu.

Pohvale su stigle i iz Kine, Rusije, Japana, Europske unije...

Bijela kuća pozorno je pratila susret koji se odvijao u Panmunjomu jer je ovaj interkorejski susret u stvari uvod u sastanak koji će Kim Jong-un uskoro održati s Trumpom. I koji bi mogao biti stvarna prekretnica u geopolitičkom, ali i sigurnosnom smislu.
U zajedničkoj deklaraciji o potrebi denuklearizacije poluotoka vidi se i prilično čvrst stav Sjeverne Koreje jer niti jednom riječju nije navedeno kako će se Pyongyang odreći svog nuklearnog arsenala, već se naznačava dobra volja Kim Jong-una za pregovorima u kojima će pitanje sjevernokorejskog nuklearnog programa biti jedan od aduta.

Posjetio bi Plavu kuću

Što će Sjeverna Koreja tražiti zauzvrat, teško je reći, no to neće biti malo. Skidanje sankcija pod kojima je Sjeverna Koreja već godinama je sasvim izvjestan zahtjev, ali na stolu će se naći i pitanje jamstva opstanka režima, a sasvim sigurno i financijska pomoć sjeveru. Pri tome treba računati kako će Pyongyang zasigurno tražiti da mu se, vjerojatno uz međunarodni nadzor, omogući zadržavanje bar dijela nuklearnih raketa koje sada ima.

Ipak, Kim Jong-un prilično je bio otvoren i kooperativan u svom jučerašnjem susretu. Do te mjere da je rekao Moon Jae-inu kako će se rado odazvati pozivu u Plavu kuću, ako do takvog poziva dođe. Plava kuća je rezidencija južnokorejskog predsjednika na koju je Sjeverna Koreja 1968. poslala skupinu komandosa koji su za malo uspjeli u atentatu na tadašnjeg predsjednika Park Chung-heeja.

Povijesni summit na korejskom poluotoku POVIJESNI SUMMIT Rusija, Kina i Japan zadovoljni susretom dvojice korejskih čelnika Obje korejske prve dame su pjevačice Politika i pjesma Tko su korejske prve dame Kim Jong Un Tjelovježba uz Vođu Dosad neviđen način čuvanja predsjednika – pogledajte tjelohranitelje Kim Jong-una
Renault Zoe
100% čista elektrika
Vidio sam budućnost – tiha je i prokleto zabavna

A1 izdvaja za Vas

  • KaraMarko:

    Koreje rade na buducnosti...a polupani balkan ostaje dinosaur...

  • aabbcc:

    Pitanja koji ce sistem uzeti ! ___To je pametan narod i uzeti ce iz obadva sistema ali samo ono sto je dobro za razliku od Balkanaca koji su i dobre stvari socijalizma unistili radi trulog kapitalizma.

  • Marvin:

    Sad za mrzitelje amerikanaca pitanje , ako se ove dvije Koreje ujedine , koji ce sistem uzeti , iz sjev.ili juzne Koreje , nemogu vjerovati da ce i ovdje tako hvaljeni komunjare da otegnu papke .