Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 53
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Nakon 82 dana pakla

Kijev: Branitelji Mariupolja ispunili su zadaću, radimo na razmjeni svojih heroja

Buses carrying Ukrainian Azovstal servicemen arrive in Novoazovsk
Foto: Alexander Ermochenko/REUTERS
1/6
18.05.2022.
u 10:00

Grad je pao pod kontrolu Rusije koja ga je potpuno razorila. Iscrpljeni vojnici i ranjenici evakuirani su na teritorij koji kontroliraju Rusi

Nakon sveopće, potpune destrukcije svim mogućim sredstvima s kopna, s mora i iz zraka, ulicama Mariupolja odjekuju tek sporadični pucnji. Bliži se kraj najžešće, najkrvavije bitke od početka ruske invazije na Ukrajinu – nakon 82 dana herojske borbe u tijeku je evakuacija preživjelih branitelja iz čeličane Azovstal, posljednje utvrde obrane nekoć lučkog grada na jugu zemlje, sada sravnjenog sa zemljom. Ako je suditi prema potresnim fotografijama iz ruskih izvora, ukrajinski vojnici, među njima i brojni ranjenici, autobusima stižu na teritorij koji je pod kontrolom ruskih snaga.

Ukrajina ‘radi na evakuaciji’

Potvrda ove vijesti stiže iz više izvora, pa i iz ukrajinske vojske, koja je jučer priopćila da “radi na evakuaciji” svih preostalih vojnika iz svojeg posljednjeg uporišta u opkoljenoj luci Mariupolj, prepuštajući kontrolu nad gradom Rusiji nakon višemjesečnog bombardiranja.

”Garnizon ‘Mariupolj’ ispunio je svoju borbenu zadaću”, navodi se u priopćenju glavnog stožera oružanih snaga Ukrajine, u kojem je najavljena evakuacija. “Vrhovno vojno zapovjedništvo naredilo je zapovjednicima postrojbi stacioniranih u Azovstalu da spase živote ljudstva... Branitelji Mariupolja heroji su našeg vremena”. Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski također je potvrdio evakuaciju ranjenih ukrajinskih vojnika iz Azovstala.

VIDEO Kraj jedne od najžešćih bitki rata u Ukrajini: Evakuirani vojnici iz uništenog Mariupolja

Potpredsjednica ukrajinske vlade Irina Vereščuk objavila je da Ukrajina radi na “daljnjim fazama” evakuacije boraca koji brane čeličanu Azovstal te da su u ponedjeljak, prvog dana izvlačenja, 53 teško ranjena vojnika prevezena u bolnicu u Novoazovsku, gradu koji je pod ruskom kontrolom, a još 211 boraca evakuirano je humanitarnim koridorom u Olenivku, gradu na području pod kontrolom proruskih separatista.

U utorak, drugog dana evakuacije, rusko ministarstvo obrane priopćilo je da se predaja ukrajinskih boraca iz Azovstala nastavlja. “U posljednja 24 sata 265 militanata položilo je oružje i predalo se, uključujući 51 teško ranjenog”, priopćilo je ministarstvo.

No glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov nije želio komentirati status ukrajinskih vojnika koji su evakuirani iz Azovstala.

– Predsjednik Vladimir Putin zajamčio je da će se prema ukrajinskim vojnicima odnositi po važećim međunarodnim zakonima – rekao je odbijajući iznositi detalje.

Točan broj još uvijek skrivenih i dobro utvrđenih branitelja Azovstala (koji su ranije govorili da je predaja za njih smrt) nije bio poznat, ali vjeruje se da ih je ondje bilo oko 600.

Azovstal
Foto: Alexander Ermochenko/REUTERS

Među njima ima i Hrvata, tvrdi Marc Innaro, dopisnik talijanske državne televizije RAI iz Moskve, prenoseći glas svojeg izvora iz Kremlja. – U tunelima i podzemlju Azovstala, prema Rusima, ima stranih plaćenika te predstavnika zemalja NATO-a koji su tu kao savjetnici i instruktori. Riječ je o Francuzima, Poljacima, Englezima i Hrvatima – tvrdi novinar, koji u svojoj analizi navodi i da se Azovstal “smatra izvorom zabrinutosti Zapada jer bi se moglo otkriti da predstavnici zemalja NATO-a podupiru Ukrajince i neonaciste iz bojne Azov”.

Podsjetimo, postojanje bataljuna Azov jedan je od ključnih argumenata Rusije za “specijalnu operaciju” jer su borci iz ove postrojbe za njih neonacisti kojima Ukrajina treba “zahvaliti” za nužnu denacifikaciju.

Zamjenica ukrajinskog ministra obrane Ana Maliar najavila je potencijalnu razmjenu svih evakuiranih ukrajinskih boraca i ruskih zarobljenika, no takav je plan još uvijek jednostran. Naime, u međuvremenu je stigla informacija da bi Duma, donji dom ruskog parlamenta, mogla zabraniti razmjenu “nacionalističkih kriminalaca” iz ukrajinske bojne Azov, objavljeno je na postaji Dume na Telegramu, na kojoj se emitiraju zasjedanja.

Time je sasvim sigurno pomućena vizija mogućeg izlaza za navodno teško bolesnog Putina sa složenom diplomatskom i vojnom arhitekturom koja uskoro vodi do konačnog prekida vatre.

VIDEO Šokantne fotografije ranjenih vojnika u Azovstalu: 'Svijet mora vidjeti uvjete u kojima se nalaze'

Civili najveće žrtve

Zasad, on je izgledan tek u Mariupolju, od prvih dana ruske invazije na Ukrajinu jednom od gradova koji su najžešće granatirani. Žestoke borbe i rusko granatiranje dječje bolnice i rodilišta te kazališta i velik broj civilnih žrtava pretvorili su Mariupolj u simbol uništenja ukrajinskog naroda. Prema podacima ukrajinskih vlasti, uništeno je 95 posto tog lučkog grada i ubijeno oko 21.000 ljudi.

Otpor koji su daleko nadmoćnijoj vojsci pružili ukrajinski vojnici i bataljun Azov s druge strane bio je snažan poticaj u prvim tjednima rata, koji je omogućio pregrupiranje ukrajinske vojske jer nije dopustila da padne strateški grad. Nakon što su ruske snage preuzele kontrolu nad znatnim dijelom grada, velik broj civila i vojnika povukao se 21. travnja u Azovstal. Čeličana je svakodnevno bila meta žestokog granatiranja, a snimke vojnika u kojima govore da imaju sve manje hrane, vode i medicinskih potrepština, ali da se unatoč tome neće predati, obišle su svijet. Jesu li branitelji Mariupolja uistinu “promijenili tijek rata”, kako to tvrde Ukrajinci, ili su bili tek kratkotrajan zastoj na putu ruskog ratnog stroja, preostaje vidjeti u danima koji slijede.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije