Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
uvoz ruske nafte

Poljski predsjednik: Mađarskoj su potrebna EU sredstva za energetsku diversifikaciju

Andrzej Duda
Foto: Florion Goga/REUTERS/PIXSELL
1/3
17.05.2022.
u 18:30

Mađarska predsjednica Novak je kazala da su njezinoj zemlji potrebna i energetska diversifikacija i europska sredstva

Mađarskoj su potrebna europska sredstva kako bi diversificirala opskrbu energentima, rekao je u utorak poljski predsjednik Andrzej Duda i izrazio razumijevanje Poljske prema energetskoj povezanosti Budimpešte i Moskve.

Mađarska je blokirala predloženu zabranu EU-a na uvoz ruske naftu zbog razornog utjecaja koje bi takva zabrana nanijela gospodarstvu zemlje.

Duda je na konferenciji za novinare s mađarskom predsjednicom Katalin Novak rekao da se nadao da će Mađarska dati pristanak na zabranu uvoza ruske nafte, ali da razumije stav Budimpešte.

Mađarska je priopćila da bi joj, u slučaju da prestane uvoziti rusku naftu, trebalo više stotina milijuna eura za obnovu i nadogradnju infrastrukture - rafinerija i cjevovoda, dok bi potpuna modernizacija energetskog sustava koštala više milijardi eura.

"Molim vas, imajte na umu da će Mađarskoj biti vrlo teško diversificirati dobavne pravce ukoliko sredstva iz europskih fondova ostanu blokirana", rekao je Duda i podsjetio da je ruska nafta ključna za mađarsko gospodarstvo i da se ništa ne može promijeniti preko noći.

Europska komisija je Poljskoj i Mađarskoj uskratila sredstva iz Fonda za oporavak od pandemije zbog spora oko vladavine prava.

Mađarska predsjednica Novak je kazala da su njezinoj zemlji potrebna i energetska diversifikacija i europska sredstva.

"U mađarskom je interesu da ima što više različitih energetskih dobavnih pravaca, to nam je potrebno da bismo bili suvereni", rekla je Novak.

VIDEO Kraj jedne od najžešćih bitki rata u Ukrajini: Evakuirani vojnici iz uništenog Mariupolja

Komentara 2

SL
slavenZadravec
20:12 17.05.2022.

Evropska sredstva za bilo što trebaju biti uvjetovana poštivanjem ljudskih prava, madijskih sloboda, nezavisnošću sveučilišta i sl. U protivnom bi EU sredstva bila korištena protiv evropskih vrijednosti.

PR
prahrvat
22:07 17.05.2022.

Svaka čast Poljacima za politiku u vezi s ratom u Ukrajini. Svaka čast!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije