Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 16
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Vinkovci

Kažnjavali ugradnju razdjelnika, a sada će kažnjavati one koji ih nemaju

Foto: Sanjin Strukic/Pixsell
01.04.2014.
u 08:13

U Vinkovcima je lokalni distributer grijanja prije 6-7 godina, na neki način, kažnjavao vlasnike koji su na svoje radijatore ugradili razdjelnike

Vijest kako će država kažnjavati nemalim novčanim kaznama vlasnike stanova ako do kraja sljedeće ili 2016. ne ugrade razdjelnike na svoje radijatore kako bi plaćali stvarnu potrošnju, a ne prema kvadraturi stana, u Vinkovcima je izazvala gorki podsmjeh.

Naime, u Vinkovcima je lokalni distributer grijanja prije 6-7 godina, na neki način, kažnjavao vlasnike koji su na svoje radijatore ugradili razdjelnike jer tada nije bilo predviđeno naplaćivati prema stvarnoj potrošnji već "od oka", prema četvornim metrima stana pa je distributer tužio one s razdjelnicima koji su uporno tražili da im se naplati samo ono što je potrošeno jer razdjelnikom se može utjecati na potrošnju.

- Godinama sam se sporio s našim distributerom grijanja i na sudu tvrdio kako je naplata grijanja prema kvadraturi stana nezakonita jer mi je Državni inspektorat izdao rješenje, a to je poslije potvrdio i Vrhovni sud u presudi, u kojoj se navodi kako zakon kaže da za svaku prodanu energiju mora postojati obračun s izraženim količinama, a toga nema u načinu obračuna grijanja prema kvadraturi stana. Mi koji imamo razdjelnike, možemo štedjeti i trošiti koliko nam je potrebno i prema tome i plaćati račune. No, prije 6-7 godina nas su kažnjavali jer nisu priznavali obračun prema stvarnoj potrošnji dok i Vrhovni sud nije donio presudu i od tada nemamo problema. Zato mi je drago da je i država uvidjela ono što smo mi tvrdili prije toliko godina - kaže Željko Martinović, predsjednik Udruge potrošača Grada Vinkovaca koji je među prvima u Vinkovcima u svoj stan ugradio razdjelnike i preporučivao je i drugima taj način štednje kojim se smanjuju računi za grijanje i do 30 posto.

Dodaje kako su u Vinkovcima do sada u oko 200 stanova ugrađeni razdjelnici i tvrdi da im cijena nije 650 kuna, kako je pročitao u novinama, već 150 kuna.

>> Ako ne ugradite razdjelnik topline, kazna od 10.000 do 50.000 kn!

Komentara 4

Avatar gladnijura
gladnijura
09:30 01.04.2014.

Ma bili razdjelnici postavljeni na radijatore ili ne, i dalje je u praksi da HEP-toplinarstvo naplačuje kako mu se sviđa. Da ne govorim o objašnjenjima obračuna koja su sastavni dio računa, koja su tako napisana da to ne razumiju ni osobe sa Magisterijem Nauka. Osnovna zamjerka; na računima nigdje nije iskazan broj koji pokazuje impulse sa razdjelnika kao npr. na računima za el.energiju ili plin. Stanovnik VG.

KA
kafka
09:55 01.04.2014.

Kakve mi to osobe s smanjenim sposobnostima shvaćenja od zakonodavaca imamo ?? . . . . . Sabor bi trebao biti u službi Države i građana. . . . . . . . . Uskoro će po zakonu biti daa svali građanin morti biti čipiran. U protivnom kazna od 10000kn. Ugradnja čipa kod ovlaštenog ugraditelja 1000kn. . . . . . . . . . . .

Avatar messerschmidt
messerschmidt
10:17 01.04.2014.

K=ex(1-USTxL/A)x(uRxH/I+uPOVxC/(A-L) gdje je q=0,05 KW/M3 (snaga po kubiku prostora), h=2,54 m-prosječna visina svih prostora, uR =80, uPOV=1-Ur , ust =1,57. Vjerovali ili ne, svim stanarima koji imaju ugrađene razdjelnike svaki mjesec na računu šalju ovu formulu, kako bi se prekoeko impulsa moglo odgonetnuti koliko će platiti grijanje. Pored toga, morali bi imati i internet, te se ulogirati kao korisnik na brunatine stranice. Idealno za penzionere, zar ne? I pored ovako jednostavne formule, niti doktor matematike ne dolazi do točne računice, jer se tu svaki mjesec mješaju razni nepredviđeni utjecaji i faktori.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije