Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NEPRAVDA U ŠALICI Prerađivači godišnje zarade 70, a proizvođači tek 5,5 milijardi dolara

Kava generator siromaštva

plus_kava_tx.jpg
import
04.02.2006.
u 19:02

Potkraj 2005. godine McDonald’s je objavio da će ubuduće u svojim restoranima diljem Sjedinjenih Država prodavati “pravednu kavu”. Nije riječ o nekoj novoj vrsti ili aromi kave, nego o napitku koji je pripremljen od kave za koju su oni koji su je uzgojili dobili pravednu naknadu, od koje oni i članovi njihovih obitelji i zajednice mogu normalno živjeti.

Pravedna kava
 Organizacije koje u Sjedinjenim Državama promoviraju “pravednu trgovinu” (suprotnost slobodnoj trgovini) tvrde da je trend pijenja pravedne kave već postao jedan od najizraženijuh, osobito među intelektualnom, obrazovanijom i malo imućnijom klijentelom. Žele platiti više kako bi bili potpuno sigurni da uživaju u napitku koji baš nikoga nije gurnuo preko ruba siromaštva ili u ropstvo.

Priča druga događa se u Venezueli. Predsjednik Hugo Chavez objavio je da podiže cijenu sirove kave 100 posto kako bi siromašni seljaci koji je proizvode mogli živjeti od svoga rada. S druge strane, zaprijetio je prerađivačima kave koji je gomilaju u skladištima kako bi ucjenjivali cijenama da će nacionalizirati pržionice ako kavu ne budu prodavali po cijenama koje je odredila vlada.
Svake sekunde na planetu se skuha i popije oko 25 tisuća šalica kave. Ako kao mjernu jedinicu uzmemo sat, broj šalica zamamne crne tekućine bez koje svijet više ne može preživjeti penje se na gotovo 90 milijuna.

Luksuzna roba
Nakon nafte, zrnca kave su druga na popisu robe kojom se na svijetu najviše trguje. U razvijenim se zemljama sve više pije te ona postaje sve skupljom i luksuznijom robom. No malo tko razmišlja o tome što se zapravo krije iza svagdanje nam šalice kave.

Podatak da prerađivači kave godišnje uprihode oko 70 milijardi dolara, a da sve zemlje na planetu u kojima se uzgaja kava godišnje za svoj proizvod dobiju oko 5,5 milijardi dolara govori puno – kava je jedan od najvećih “generatora” siromaštva na planetu jer oni koji je uzgajaju prodajom toga proizvoda uglavnom ne zarade ni toliko da bi pokrili troškove proizvodnje.
 
U posljednjih stotinu godina sirova kava nikada nije bila jeftinija – potkraj 80-ih cijena kilograma na svjetskom tržištu bila je 2,65 dolara, a danas oko 1,1 dolar.

Dobra zarada
Neki stručnjaci tvrde da sirova kava nikad nije bila jeftinija, a ona poslužena u šalici u kavanama – nikad skuplja. Ako ste svoju kavu platili 10 kuna, izračunano je da je onaj tko ju je uzgojio od tih vaših deset kuna dobio manje od 20 lipa ili nešto manje od dva posto. Zaključak – dobro su zaradili svi osim njega.
Kada se uoči summita G8, skupine koja okuplja najbogatije industrijske sile svijeta, razrađivao plan, koji je potakao britanski premijer Tony Blair, o tome da se oproste dugovi najsiromašnijim zemljama, gotovo nezapaženo je prošao zanimljiv dokument. Naime, njime su se najbogatije zemlje obvezale da na globalnom tržištu neće rušiti ionako niske cijene kave, od uzgoja koje u 50 uglavnom vrlo siromašnih zemalja živi oko 125 milijuna ljudi. Nakon što je prihvaćen, cijene su čak malo i narasle, no nikako dovoljno. Stoga “pravedna trgovina”, ali i svijest nas kavopija, ostaje jedina nada za one koji kavu uzgajaju.


Espresso, frapućino ili mokaćino?

Američki Starbucks, najveći svjetski lanac specijaliziranih kafića, ima tako razrađenu ponudu da je morao tiskati knjižicu s uputama za one koji žele uživati u njihovoj kavi. Starbucks, naime, nudi toliko različitih vrsta kave da neupućeni kavopija može imati ozbiljnih problema na blagajni, odnosno kad blagajnici hoće reći da želi popiti kavu. Cijene su adekvatne ponudi – obični esperesso platit ćete petnaestak kuna, frapuccino ili mokaccino i više od 25 kuna.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije