Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Katolici neće u školama učiti "ja sam muškarac s vaginom"

To je nagovijestio kardinal Bozanić koji je citirao papu s nedavne audijencije na kojoj je govoreći hrvatskim hodočasnicima naglasio važnost obitelji
12. studenoga 2012. u 12:00 44 komentara 6 prikaza
'15.08.2012., Svetiste Majke Bozje Bistricke, Marija Bistrica - Sveta misa povodom blagdana Velike Gospe. Na misi se okupilo oko 30.000 vjernika. Svetu misu predvodio je kardinal Josip Bozanic. Photo:
Foto: 'Anto Magzan/PIXSELL'

Hrvatska biskupska konferencija neće šutke prijeći preko uvođenja zdravstvenog odgoja u škole i budući da se hrvatski biskupi ovaj tjedan okupljaju u Zagrebu na svom redovnom jesenskom plenarnom zasjedanju, može se očekivati da će se zaoštriti odnosi između biskupa i ministra odgoja i obrazovanja Željka Jovanovića.

To je, naime, nagovijestio sam kardinal Josip Bozanić, nadbiskup zagrebački, s prošlotjednog zahvalnog hodočašća hrvatskih vjernika papi Benediktu XVI. u Rimu.

Štoviše, kardinal Bozanić citirao je riječi Benedikta XVI. s audijencije na kojoj je papa osobito naglasio važnost obitelji, a pogotovu kad se obratio hrvatskim hodočasnicima.

– Kad se obratio nama, opet je to spomenuo. Spomenuo je i razloge zbog kojih je pohodio Hrvatsku, a to je bilo u povodu 1. nacionalnog susreta katoličkih obitelji. U Marijinoj smo crkvi. Marijina je crkva uvijek posebno mjesto gdje se moli za obitelj, gdje se preporučuje naše obitelji zagovoru Blažene Djevice Marije. Dijelim zabrinutost s roditeljima koji su zabrinuti za odgoj svoje djece, osobito kako se odgoj i obrazovanje nudi u našim školama. Podržavam sva plemenita nastojanja roditelja. Danas trebamo osobito čuvati i brinuti se za naše obitelji – rekao je zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić obraćajući se hodočasnicima Zagrebačke metropolije prije završnog blagoslova na kraju svečanoga misnoga slavlja u 
srijedu 7. studenoga u rimskoj bazilici Svete Marije Velike.

S druge strane, brojne katoličke udruge, među kojima prednjače Vigilare i GROZD, podigle su na noge brojne vjernike i izazvale bijes Jovanovićeva ministarstva. Katoličke udruge tvrde kako je narušeno ustavno pravo roditelja u odgoju djece i ne dopuštaju da djeca uče npr. "ja sam muškarac s vaginom" i "moj spol je ženski, a rod muški".

"Prema mišljenju roditelja i pojedinih nastavnika koji su nam se obratili, odgovorno tvrdimo da je spomenuti modul o spolnosti pokušaj prisilnog uvođenja novih vrijednosti tzv. rodne ideologije, što je uvođenje svjetonazora o spolnosti, koji je u suprotnosti sa svjetonazorom većine roditelja u Hrvatskoj", poručuju iz udruge Vigilare.

Bojanje stana
PROLJETNI RADOVI
Osnovni "šljakerski" pribor za ličenje zidova koji bi svi trebali imati doma
PBZ
#OSTAJEMDOMA
Plaćaj račune i upravljaj svojim financijama online: savjeti za organizaciju bez odlazaka u poslovnicu banke
 • reason:

  Eh kad bi se te udruge potrudile malo educirati i shvatiti što to znaći imati jedan rod, drugi spol, što je to i koliko je teško biti transseksualac, shvatiti da su i oni dio obitelji, možda njihove obitelji ali d ... prikaži još! straha zbog njihovog primitivizma i osude nikada neće moći sebi pomoći... gade mi se oni koji se pozivaju na vjeru i crkvu a veze nemaju s njenim temeljnim načelima.

 • Avatar abakus
  abakus:

  U ovom tzv. zdravstvenom programu kojim se na "mala vrata" i preko "pranja zubića" u škole zapravo uvodi spolni program "Foruma za slobodu odgoja" nisu problematični samo dijelovi o rodu, već i to što se djecu poučava kontracepciji i pobačaju. ... prikaži još! Kompletan taj dio o spolnom (ne)odgoju treba izbaciti iz programa ili ga učiniti izbornim (pa tko želi da mu djeca to slušaju neka samo izvoli), a pranje zubića i staove o prehrani mogu slobodno ostaviti.

 • koni:

  Svaka obitelj je jednako važna , bez obzira da li je katolička, protestantska, ateistička , muslimanska itd. A što se tiče predmeta u školi , njih određuje Ministarstvo. Crkva i država su odvojene.