Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Počela državna matura: Na ispitu iz hrvatskog jezika nitko nije prepisivao

Za polaganje mature prijavljeno je više od 32.000 pristupnika koje nadzire oko sedam tisuća nastavnika.
08. lipnja 2020. u 13:02 1 komentara 290 prikaza
Zagreb: Ravnateljica Centra za vanjsko vrednovanje obratila se medijima uoči državne mature
Foto: Dalibor Urukalovic/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/3

Od ukupno 32 tisuće ovogodišnjih maturanata prvom ispitu – testu iz hrvatskog jezika na višoj razini – pristupilo je oko 20.000 pristupnika čime je i službeno započela državna matura.

Generacija koja je izložena najvećoj neizvjesnosti od provedbe državne mature jučer je još jednom dokazala da im je ispit kojim gimnazijalci formalno završavaju srednjoškolsko obrazovanje, a srednjoškolci upisuju fakultete itekako bitan – naime, tijekom prvog testa iz obveznog predmeta nije bilo, u cijeloj Hrvatskoj, ni jednog maturanta koji je prekršio pravilo – nitko ispunjavajući test iz hrvatskog nije prepisivao.

Eseji sredinom tjedna

Potvrdili su to u Nacionalnom centru za vanjsko vrednovanje obrazovanja ističući još jednom kako je riječ o generaciji koja se sama izborila za maturu. Naime, u koronakrizi političari su bili ti koji su debatirali o eventualnom ukidanju mature ili pisanju tek obveznih predmeta, oni su bili ti koji su odlučili da esejski dio hrvatskog jezika nema značaj u ukupnoj ocjeni, dok su maturanti tražili tek konkretne informacije, ali maturu nisu smatrali upitnom.

Državna matura DRŽAVNA MATURA Važna uputa maturantima: Dio zadataka iz ispita se neće morati rješavati

– Nije bilo nikakvih prepisivanja ni problema u provedbi ispita. Dogodilo se da su učenici, kao i svake godine, zaboravili identifikacijski dokument, ali nije bilo nikakvih problema – kazala je Ivana Katavić, ravnateljica Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja.

Problema na prvom ispitu nije bilo ni u Zagrebu u kojem su neke srednje škole oštećene u potresu – učenici su ispite pisali u drugim školama, dok je Pučko otvoreno učilište bilo rezervirano za kandidate koji su prethodnih godina već pristupali maturi, a sada su željeli bolje rezultate. Tako su, primjerice, gimnazijalci “Tituša Brezovačkog” jučerašnji ispit pisali u XV. gimnaziji – pa je u jednoj zgradi A razinu polagalo gotovo 300 učenika. 

Najveća zanimljivost današnjeg ispita leži upravo u činjenici da su svi maturanti spomenute zagrebačke Gimnazije “Tituš Brezovački” odlučili test iz hrvatskog jezika pisati na višoj razini. Sutra je na rasporedu test iz hrvatskog jezika na osnovnoj razini, dok su eseji rezervirani za  sredinu tjedna – onaj na A razini maturanti će pisati 10. lipnja, a na B razini 12. lipnja u 9 sati.

Zagreb: Pripreme za državnu maturu državna matura Više od 32 tisuće pristupnika prijavilo 130 tisuća ispita, potrošeno 13 tona materijala

Podjela svjedodžbi 22. srpnja

Podsjetimo, kako god napisali esejski dio ispita, tj. ako iz njega maturanti i dobiju jedinicu, a dobiju dobre rezultate na testu koji su pisali jučer i danas, neće kao prethodne generacije pasti državnu maturu – odlučila je tako još mnogo prije korone ministrica obrazovanja Blaženka Divjak.

Za trajanja koronakrize odlučeno je pak da će ovogodišnjoj generaciji maturanata na esejskom dijelu ispita više razine s popisa lektirnih sadržaja biti uklonjeni “Povratak Filipa Latinovicza” Miroslava Krleže, Camusov “Stranac” i Ujevićevo pjesništvo koje je bilo naročito problematično prethodnim generacijama. S popisa lektire na osnovnoj razini uklonjeni su Krležini “Gospoda Glembajevi” i pjesništvo Dobriše Cesarića.

– Znam da vam nije bilo lako, ali sigurna sam i da ste se dobro pripremili. Osim što vam želim puno uspjeha na državnoj maturi, želim vam i da se upišete na ono visoko učilište koje želite ili da krenete u svijet rada. Hvala vam svima na strpljenju – poručila je Divjak maturantima uoči početka ispita.

državna matura Ispitni tjedan Državna matura počinje polaganjem testa iz hrvatskoga jezika na A razini

Ovogodišnja generacija maturanata ispite mature polagat će u dva bloka – u prvom su obvezni ispiti državne mature koji će završiti 24. lipnja. Tada će se pisati matematika na osnovnoj razini. Drugi blok ispita, u kojem se pišu izborni, predmeti počinje 25. lipnja ispitima iz fizike u 9 sati i glazbene umjetnosti u 14 sati, a 26. lipnja maturanti će polagati ispite iz psihologije u 9 sati i logike 14 sati. Ispit iz biologije pisat će se 29. lipnja u 9 sati, a istog dana u 14 sati na rasporedu će biti ispit iz filozofije. Konačni rezultati državne mature maturantima će biti poznati 20. srpnja, a svjedodžbe će im biti podijeljene 22. srpnja.

dirljivo
Tuga u obitelji zbog gubitka: Jelena Veljača objavila emotivnu fotku, fanovi izražavaju sućut
Ivan Pažanin
RAIFFEISEN FUTURE BOOST
Hoće li se ugostiteljstvo ikad vratiti na staro? Razgovaramo s poznatim hrvatskim kuharom