Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 15
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
sindikati zgroženi

Prava radnika kao u srednjem vijeku: Šef iz Mostara naredio stalno čišćenje, tko sjedne smanji mu se plaća

Ilustracija
Foto: Getty Images
27.08.2019.
u 15:28

Prava radnika u Bosni i Hercegovini nisu bila nikad lošija, status nikad nije bio gori - poručio je  predsjednik Saveza samostalnih sindikata BiH Selvedin Šatorović

Poruka poslodavca radnicima jednog objekta u Mostaru zgrozila je cijelu regiju. Naime, na komadu papira ručno su napisane 'zapovjedi' kojih se zaposlenici tijekom radnog vremena moraju pridržavati ili će im u suprotnom za svaki prekršaj biti oduzeto 20 KM od plaće.

'Čisiti WC svako 1h!', kao i 'Zabranjeno je sjedenje za stolom, uvijek se ima šta čistiti' poručio je šef na papiru koji možete vidjeti ovdje, dok predsjednik Saveza samostalnih sindikata BiH Selvedin Šatorović objašnjava da upravo ovakav pristup dovodi do masovnog iseljavanja iz zemlje. 

- Prava radnika u Bosni i Hercegovini nisu bila nikad lošija, status nikad nije bio gori, izuzimajući period feudalizma u srednjovjekovnoj Bosni. Kada ste izloženi na milost i nemilost poslodavca da vam da plaću koliku on želi, da inspekcije neadekvatno štite radna prava, odnosno selektivno provode zakonska rješenja, možemo kazati da nitko ne može osuđivati one radnike koji odlaze iz zemlje - objasnio je Šatorović za Klix.ba.

Poručuje i da domaći radnici nisu neradnici kako ih se percipira, već da pošteno rade svoj posao, a ovakav odnos prema njima dovodi do toga da BiH više neće imati potrebnu radnu snagu u mnogim djelatnostima. U ugostiteljstvu to se već osjeti.

- Radnici odlaze i rade za tri puta veće plaće, prvo u Hrvatskoj, a oni koji imaju nešto više sreće i u zemljama zapadne Europe -  izjavio je Šatorović dodavši kako se država još uvijek nije našla način da zaštiti radnike koji prijavljuju kršenje svojih prava.

Ključne riječi

Komentara 8

Avatar buffalobill
buffalobill
16:39 27.08.2019.

Hvala Bogu pa su otvorene granice i mogućnost pronalaženja posla u inozemstvu. Kad ti bahati nebudu imali vise radnika doći će im iz guzice u glavu. Kako kažu samo udaraj po džepu tek će se onda opametiti.

ST
sttipe
21:47 27.08.2019.

Sve je otišlo k vragu kad je ukinuto da se nalmanja plaća veže za najveću, + da se bonusi ne smatraju plačom.

PR
prajdali100
17:04 27.08.2019.

Selvedine, nepravda pa to ti je.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije