Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 11
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Drama u Španjolskoj

Katalonija postala država

Foto: Reuters
1/7
28.10.2017.
u 09:00

Taj prijedlog izglasan je tajnim izjašnjavanjem sa 70 glasova za, 10 glasova protiv i dva suzdržana glasa. Katalonski parlament broji 135 zastupnika, a pri glasovanju iz dvorane su izišli pučani, ostavivši na klupama španjolske zastave, i socijalisti.

Katalonija je jučer proglasila neovisnost! “Uspostavit ćemo katalonsku republiku kao neovisnu i suverenu državu demokratskog i socijalnog prava”, tekst je koji su izglasali zastupnici u katalonskom parlamentu u Barceloni.

Taj prijedlog izglasan je tajnim izjašnjavanjem sa 70 glasova za, 10 glasova protiv i dva suzdržana glasa. Katalonski parlament broji 135 zastupnika, a pri glasovanju iz dvorane su izišli pučani, ostavivši na klupama španjolske zastave, i socijalisti.

“Najteži dio tek slijedi”

Kada je objavljen rezultat, zastupnici autonomaških stranaka zapjevali su katalonsku himnu, a na ulicama Barcelone nepregledne mase ljudi otvarale su šampanjac.

“Traje potpuna euforija. Naš mirni otpor prema autoritarnom pokušaju zatiranja želje našeg naroda i demokratski izabranih institucija pobijedit će. Nova, miroljubiva, socijalna, inkluzivna i proeuropska država rođena je u petak, 27. listopada, u 15.25 sati. No najteži dio tek slijedi i sada trebamo potporu svih naših prijatelja”, komentirao je za Večernji list, odmah nakon proglašenja neovisnosti, katalonski izaslanik u Hrvatskoj Eric Hauck. Nakon proglašenja nezavisnosti u Barceloni, španjolski parlament u Madridu izglasao je pokretanje članka 155. Rajoy je najavio da će smijeniti cijelu katalonsku vladu na čelu s Puigdemontom i njegovim zamjenikom Oriolom Junquerasom. Španjolsko tužiteljstvo priprema podizanje optužnice protiv Puigdemonta koji bi mogao dobiti do 30 godina zatvora zbog nepoštovanja odluke Ustavnog suda o zabrani održavanja referenduma o neovisnosti. – Samo je on odgovoran za takvo stanje – kazao je Rajoy misleći na Puigdemonta.

1/12

Španjolska vlada dala je katalonskom premijeru dvije prilike da kaže je li ili nije 10. listopada proglasio neovisnost Katalonije, ali nije ni na jednu odgovorio – objasnio je Rajoy. Puigdemont, pak, kaže da je primjena članka 155. nelegalna i nepravedna te da je namjeravao sazvati prijevemene izbore za katalonski parlament ali nije dobio nikakva jamstva iz Madrida. Naime, vođeni su pregovori između Madrida i Barcelone, a posrednici su bili predsjednik Baskije Iñigo Urkullu i tajnik katalonskih socijalista Miquel Iceta, ali španjolska vlada nije htjela popustiti u tri ključna pitanja.

“Potpora EU – nikada”

Puigdemont je zatražio jamstvo da će u španjolskom senatu biti zaustavljena primjena članka 155. kojim se suspendira autonomna katalonska uprava. Kao drugo, tražio je oslobađanje iz zatvora autonomaških lidera Jordija Sáncheza i Jordija Cuixarta uhićenih proteklih dana, te da se obeća amnestija za sve dužnosnike katalonske vlade (Generalitat) protiv kojih je pokrenuta ili bi mogla biti pokrenuta istraga. U četvrtak ujutro činilo se da će ti prijedlozi biti prihvaćeni, ali je na kraju sve propalo i odlučeno je da katalonski parlament glasuje o neovisnosti. Rajoy, pak, kaže da nijedna demokratska vlada ne bi mogla ostati prekriženih ruku pred izazovom koji su postavili separatisti te naglašava da taj izazov neće nikada imati potporu Europe jer ide protiv načela i vrijednosti koje je utemeljila Europska unija.

U španjolskom senatu katalonska senatorica ljevice Maria Cortes branila je slobodnu Kataloniju kazavši da vlada u Madridu ne poznaje katalonsku realnost i svoj govor zaključila uzvikom “Živjela katalonska republika!” držeći uzdignutu šaku.

Komentara 2

TT
tTony
17:17 28.10.2017.

Sad pocima nova teorija koja ne podrzava volju naroda i nacija vec se izmisljaju neke nove vrjednosti evrope . Dok svi veliki igraci cjepkaju afriku,aziju to je ok kad je rjec o evropi onda to protu zakona. .>> cijega<<

HW
hwy2hell
22:14 28.10.2017.

Od Kosova je sve krenulo i neće dugo stati

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije